Suoraan tunturin juurelta rinteisiin

Pyhätunturin caravan-alue sijaitsee aivan Pyhän laskettelukeskuksen ytimessä, päärinteiden alapuolella.

Pyhällä rinteisiin pääsee suoraan karavaanarien huoltorakennuksesta, joka sijaitsee päärinteiden lipunmyyntitoimiston ja välinevuokraamon alakerrassa.

Caravan-alueella on 110 sähköistettyä paikkaa. Pyhätunturin rinnealue on hyvässä maineessa, ja siksi caravan-alue on suosittu. Kiireisimmän kevättalven sesongin aikaan eli etenkin pääsiäisenä kaikki paikat on myyty loppuun. Varaus kannattaakin tehdä ajoissa etukäteen.

Caravan-alueen toimisto löytyy Hotelli Pyhätunturin vastaanotosta, joka sijaitsee puolessa välissä rinteitä. Kätevämpää olisi, jos toimisto olisi huoltotilojen ja välinevuokraamon yhteydessä.

Melko uudet huoltotilat

Caravan-alueen huoltotilat ovat päärinteiden vieressä, suksivuokraamon alakerrassa. Latukin kulkee vaunualueen ja huoltorakennuksen välistä. Varusteet voi vaihtaa huoltorakennuksessa, ja ulkoilun jälkeen pääsee suoraan saunaan, jos on tuonut saunakamppeet pukuhuoneeseen valmiiksi.

Wc-tilat sen sijaan saisivat mieluummin olla keskellä vaunualuetta. Vessoja on myös vähänlaisesti, vain kaksi. Tämä pistää toisinaan jonottamaan.

Saunoja huoltorakennuksessa on kaksi, naisille ja miehille omansa. Saunat lämpiävät päivittäin loppuiltapäivästä myöhäiseenkin iltaan. Ajat vaihtelevat jonkin verran kauden ja viikonpäivän mukaan.

Saunoihin on kulku keittiön kautta. Koska pukuhuone on pieni, miehet saattavat käyttää vilvoitteluun keittiön tiloja. Naisväelle tämä voi olla joskus hieman hämmentävää.

Karavaanarien käytössä on myös pyykinpesukone ja kuivauskaappi. Pyykkäysajat voi varata varausvihon kautta. Huoltorakennukselta löytyvät myös kemssan tyhjennys ja ajokaivo. Vedentäyttöletku on lämpimässä kaapissa kätevästi kelalla. Ovet aukeavat hipaisukortilla. Jätteet voi viedä caravan-alueen vieressä sijaitsevaan kierrätyspisteeseen. Laajempi kierrätyspaikka löytyy läheiseltä K-kaupalta.

Pyhän huoltotilat ovat melko uudet ja hyväkuntoiset mutta hieman laitosmaiset. Yli 50 euron vuorokausihintaan uskaltaisi toivoa hieman lisää kodikkuutta ja ehkä jonkinlaista oleskelutilaa – hienojen rinteiden lisäksi.

Karavaanialueella on myös maksuton langaton internetyhteys.

Kausipaikkalaisille on tarjolla palvelu, jolla sähköt saa päälle tai pois tekstiviestillä.

Ravintoloita joka lähtöön

Pienen kävelymatkan päästä löytyy Luontokeskus ja useita kauppoja. Ravitsemusliikkeitä on Pyhän rinnealueella reilusti toistakymmentä. Luetteloon mahtuu erilaisia kahviloita, baareja, rinneravintoloita sekä viihderavintoloita. Karavaanareille lähin ravintola Huttu-Uula löytyy heti huoltorakennuksen vieressä. Ruokalistalla on tietysti poroa ja muun muassa karhunkäristystä.

Tsokka-ravintolassa Kultakeron huipulla voi poiketa tuolihissillä myös ilman suksia. Maisemia kannatta käydä katsastamassa kertalipulla, vaikka ei laskettelua harrastaisikaan.

Luontokeskus Naavan yhteydessä toimii myös mukava kahvila-ravintola Loimu.

Pyha.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Loma on ollut toiminnassa vuodesta 2005, leirintäalue vuodesta 2011. Matkailubisnes lähti käyntiin sattuman kaupalla.

Luxia Caravan Kakslauttasessa

Luxia Caravan Kakslauttasessa

Luxia Caravaniin tulijoita tervehtii muhkea puuportti, joka näkyy kauas. Sen takana seisoo pieni hirsinen toimisto, jossa on myös kahvila.

Lähdetäänpä Livohkaan

Lähdetäänpä Livohkaan

Livojärvi on sokkeloinen ja risainen monine saarineen, salmineen ja niemineen. Maasto tarjoaa mukavat mahdollisuudet retkeilyyn, hiihtoon ja kalastukseen.