Suoraan tunturin juurelta rinteisiin

Pyhätunturin caravan-alue sijaitsee aivan Pyhän laskettelukeskuksen ytimessä, päärinteiden alapuolella.

Pyhällä rinteisiin pääsee suoraan karavaanarien huoltorakennuksesta, joka sijaitsee päärinteiden lipunmyyntitoimiston ja välinevuokraamon alakerrassa.

Caravan-alueella on 110 sähköistettyä paikkaa. Pyhätunturin rinnealue on hyvässä maineessa, ja siksi caravan-alue on suosittu. Kiireisimmän kevättalven sesongin aikaan eli etenkin pääsiäisenä kaikki paikat on myyty loppuun. Varaus kannattaakin tehdä ajoissa etukäteen.

Caravan-alueen toimisto löytyy Hotelli Pyhätunturin vastaanotosta, joka sijaitsee puolessa välissä rinteitä. Kätevämpää olisi, jos toimisto olisi huoltotilojen ja välinevuokraamon yhteydessä.

Melko uudet huoltotilat

Caravan-alueen huoltotilat ovat päärinteiden vieressä, suksivuokraamon alakerrassa. Latukin kulkee vaunualueen ja huoltorakennuksen välistä. Varusteet voi vaihtaa huoltorakennuksessa, ja ulkoilun jälkeen pääsee suoraan saunaan, jos on tuonut saunakamppeet pukuhuoneeseen valmiiksi.

Wc-tilat sen sijaan saisivat mieluummin olla keskellä vaunualuetta. Vessoja on myös vähänlaisesti, vain kaksi. Tämä pistää toisinaan jonottamaan.

Saunoja huoltorakennuksessa on kaksi, naisille ja miehille omansa. Saunat lämpiävät päivittäin loppuiltapäivästä myöhäiseenkin iltaan. Ajat vaihtelevat jonkin verran kauden ja viikonpäivän mukaan.

Saunoihin on kulku keittiön kautta. Koska pukuhuone on pieni, miehet saattavat käyttää vilvoitteluun keittiön tiloja. Naisväelle tämä voi olla joskus hieman hämmentävää.

Karavaanarien käytössä on myös pyykinpesukone ja kuivauskaappi. Pyykkäysajat voi varata varausvihon kautta. Huoltorakennukselta löytyvät myös kemssan tyhjennys ja ajokaivo. Vedentäyttöletku on lämpimässä kaapissa kätevästi kelalla. Ovet aukeavat hipaisukortilla. Jätteet voi viedä caravan-alueen vieressä sijaitsevaan kierrätyspisteeseen. Laajempi kierrätyspaikka löytyy läheiseltä K-kaupalta.

Pyhän huoltotilat ovat melko uudet ja hyväkuntoiset mutta hieman laitosmaiset. Yli 50 euron vuorokausihintaan uskaltaisi toivoa hieman lisää kodikkuutta ja ehkä jonkinlaista oleskelutilaa – hienojen rinteiden lisäksi.

Karavaanialueella on myös maksuton langaton internetyhteys.

Kausipaikkalaisille on tarjolla palvelu, jolla sähköt saa päälle tai pois tekstiviestillä.

Ravintoloita joka lähtöön

Pienen kävelymatkan päästä löytyy Luontokeskus ja useita kauppoja. Ravitsemusliikkeitä on Pyhän rinnealueella reilusti toistakymmentä. Luetteloon mahtuu erilaisia kahviloita, baareja, rinneravintoloita sekä viihderavintoloita. Karavaanareille lähin ravintola Huttu-Uula löytyy heti huoltorakennuksen vieressä. Ruokalistalla on tietysti poroa ja muun muassa karhunkäristystä.

Tsokka-ravintolassa Kultakeron huipulla voi poiketa tuolihissillä myös ilman suksia. Maisemia kannatta käydä katsastamassa kertalipulla, vaikka ei laskettelua harrastaisikaan.

Luontokeskus Naavan yhteydessä toimii myös mukava kahvila-ravintola Loimu.

Pyha.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Pohjoisessa asukkaita on harvassa. Hetta on seudun suurin kylä, vaikka asukkaita on vain noin 800.

Harrinivalla nautitaan monipuolisesta ohjelmasta

Harrinivalla nautitaan monipuolisesta ohjelmasta

Edellisen kerran vierailimme Harrinivassa juhannuksena. Silloin paikat olivat täynnä matkailuajoneuvoja, ja rannassa roihusi illalla mahtava kokko.

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Ylläsjärvellä on pieni kylä, josta löytyy muun muassa K-Market Eelin kauppa, jokunen ravintola, majoitusliikkeitä ja parturi. Kylältä kääntyy risteys pohjoiseen Ylläkselle, ja lopulta tie kipuaa jyrkähköä mäkeä puurajan tuntumaan.