Männikkö suojaa myrskyiltä Luostolla

Luoston matkailuajoneuvoalue löytyy laskettelurinteiden välittömästä läheisyydestä.

Luoston Caravanpuiston alueelle tullaan päätieltä Hotelli Luostotunturin ohi. Alueen respa on hotellin yhteydessä, joten tullessa siinä kannattaa pysähtyä.

Puistomainen vaunualue poikkeaa totutusta, sillä Caravanpuiston vaunupaikat kätkeytyvät hyvin metsäiseen rinteeseen. Männiköstä löytyy yhteensä 142 sähköpaikkaa. Vaunupaikat eivät ole aukiolla rivissä, vaan mäntyrinteessä mutkittelee useampia pikkuteitä. Suurin osa matkailuajoneuvopaikoista on levennyksillä, ikään kuin bussipysäkeillä.

Alueen perällä on kausipaikkoja, joilla on etupihat. Talvella ei suuria pihoja toki kaivatakaan, mutta kauniina kevättalven päivänä olisi kiva levittää tuolit aurinkoon.

Etuna metsäisessä alueessa on sen tarjoama suoja tuulisina päivinä. Joskus tunturista voi iskeä kovakin puhuri.

Vanhahkot huoltotilat

Ensimmäinen huoltorakennus on heti portin pielessä. Siitä löytyvät kemssan tyhjennys, tiskauspaikka ja ekopiste roskille. Toisessa huoltorakennuksessa alueen perällä ovat lisäksi vessat ja suihkut. Rakennukset ovat jo hieman kulahtaneita, mutta kuitenkin toimivia.

Kolmas huoltopiste on laskettelukeskuksen päärakennuksessa, noin sadan metrin päässä varsinaisesta caravan-alueesta. Ski Knöölin alakerrasta löytyvät suihkut ja vessat sekä sauna, joka lämmitetään hiihtolomaviikkoina joka ilta, ja muulloin perjantaisin ja lauantaisin. Saunassa miesten ja naisten vuoro vaihtuu tunnin välein.

Saunan pukuhuoneessa voi myös käydä vaihtamassa monot jalkaan. Rinteestä tai ladulta pääsee sitten suoraan saunaan, kunhan ajoittaa tulonsa oikealle vuorolle.

Alueen keskellä on myös mukava paikka makkaranpaistoon. Umpinaisessa kodassa tarkenee tulilla pakkasellakin.

Luoston Caravanpuiston huoltotilat ovat vanhemmat kuin Pyhällä, mutta monipuolisemmat. Vessat ovat mukavasti alueen keskellä. Yöpymishinnatkin ovat Luostolla Pyhää edullisemmat.

Kauppoja, ravintoloita ja kylpylä

Luoston ”keskusta” löytyy muutaman sadan metrin päästä päätien risteyksen ympäristöstä, läheltä Hotelli Luostotunturia. Siellä on myymälöitä sekä ravintoloita niin lounaspaikoiksi kuin illanistujaisiinkin. Kahviloita ja ravintoloita on Luostolla kymmenkunta. Maailman suurimmassa keloravintolassa on 340 asiakaspaikkaa ja Lappi á la carte -ruokalista. Lapland Hotel Luostotunturissa on useampia ravintoloita, sekä myös laadukas Bistro.

Luostoltakin löytyy revontuli-igluja.

Hotellin alakerran Ametistikylpylään voi mennä pulikoimaan tai tilata hoitoja. Riekonmuotoisessa altaassa on erilaisia vesihierontapisteitä, ja Ametistiluolassa kuplii poreallas.

Turistikeskuksen lähellä sijaitsee Euroopan ainoa toiminnassa oleva ametistikaivos, jonne turistikin on tervetullut. Kierrokset alkavat Lampivaaran kahviolta. Kysy valmiita paketteja hotellilta.

Luosto.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Ylläsjärvellä on pieni kylä, josta löytyy muun muassa K-Market Eelin kauppa, jokunen ravintola, majoitusliikkeitä ja parturi. Kylältä kääntyy risteys pohjoiseen Ylläkselle, ja lopulta tie kipuaa jyrkähköä mäkeä puurajan tuntumaan.

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti.

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Camping Tornio löytyy Pohjanlahteen laskevan Tornionjoen suistoalueelta pienestä saaresta nimeltään Karjamätäs. Paikka on luonnonläheinen, vaikka ollaankin lähellä kaupunkia.