Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Himmerkin seudulla ensimmäiset merkit asutuksesta ovat syntyneet lähes 5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Sotainvalidien yhdistyksen perustaman leirintäalueen avajaisia vietettiin Himmerkissä vuonna 1964.

Reijo ja Helvi Lantto ostivat paikan vuonna 2000. Reijo oli toiminut 30 vuotta kiireisessä työssä teknologia-alalla, ja Helvi jäi eläkkeelle luokanopettajan työstä. Laakereilla ei kutenkaan jääty lepäilemään. Tuolloin Himmerkissä oli telttailualue sekä 18 kesäkäyttöistä leirintämökkiä. Aluetta kehitettiin, ja perustettiin muun muassa Posion matkailuyhdistys, jossa kunta on ollut kiitettävästi mukana.

Nykyisin Himmerkistä löytyy 28 matkailuajoneuvopaikkaa. Ajoneuvopaikat, kuten mökitkin, ovat kovalla hiekkamaalla männikön suojassa. Suurin osa vaunupaikoista on läpiajettavia taskuja.

Huoltorakennus löytyy alueen molemmissa päistä. Niissä on vessat, suihkut ja keittiö.

Saunoja on kaksi, molemmissa viihtyisä saunakammari. Erikoisuutena on kaksi ”höyrykaappia” ulkona.

Himmerkissä on yhteensä 24 loma-asuntoa. Pienimpiin kesämökkeihin majoittuu neljä henkeä ja isompiin ympärivuotisiin mökkeihin mahtuu kahdesta kuuteen henkeen. Upein majoitustila on kaksikerroksinen 90-neliöinen Joutsen-sviitti, johon majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä.

Päärakennuksessa on valtava ravintolasali, joka on tehty järeitä hirsistä ja puupilareista. Alkuosa valmistui vuonna 2002, jatko-osa kymmenen vuotta myöhemmin.

Uusimman rakennuksen kokous- ja juhlatila on avara ja valoisa. Päädyssä on neljän metrin korkuiset ikkunat. Salissa järjestetään muun muassa yritystilaisuuksia, perhejuhlia ja konsertteja.

Vieraat pääosin ulkomailta

Himmerkin vieraista 80 prosenttia tulee Keski-Euroopasta. He majoittuvat yleensä viikoksi ja ovat mukana myös viikko-ohjelmassa, joka sisältää esimerkiksi lumikenkäilyä ja husky-safareita. Erittäin suosittu on retki Korouoman ainutlaatuiseen repeämälaaksoon. Korouoman retkeen kuuluu lounas. Kuumat mehut, makkarat ja esimerkiksi sieni- tai kalakeitto tarjoillaan laavun nuotiopaikalla.

Murtomaahiihtoon lähiseutu tarjoaa hyviä reittejä. Alueella tehdään myös omia retkilatuja, ja kunta jyrää leveitä luisteluväyliä. Vasta-alkajille hiihtoa opettaa ammattivalmentaja. Hiihtoretkestä on mahdollista suunnitella sopivan raskas hiihtäjän taitojen mukaan. Upeita kohteita ovat läheinen Kirintövaara tai Riisitunturin kansallispuisto, jonka upeita tykkylumisia metsiä pääsee ihailemaan joka talvi. Posio on niitä alueita, jonne lunta tulee talven mittaan runsaasti. Paukkupakkasia sen sijaan ei paljoakaan ole.

Kiri-keskuksessa on laskettelurinne sekä erämaahotelli. Nämäkin yritykset ovat Lanttojen omistuksessa. Hotellissa toimii arktinen keramiikkakeskus. Vuonna 2020 hotelliin kokoontuu kansainvälisen keramiikka-akatemian jäseniä ympäri maailmaa.

Himmerki.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 2/2019, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Mökkikylä Torassieppi on vanha kestikievari

Mökkikylä Torassieppi on vanha kestikievari

Torassieppi kuuluu samaan yritysryhmään kuin Harriniva ja Galdotieva sekä Hotelli Jeris ja Kilpisjärven Kilpis. Kolme ensin mainittua tarjoavat paikkoja myös karavaanareille.

Hetan Kota löytyy kirkonkylän laidalla

Hetan Kota löytyy kirkonkylän laidalla

Kun lähdetään Hetan kirkolta itään Vuontisjärven suuntaan, muutaman kilometrin päästä löytyy Lomakylä Hetan Kota. Hetan Kota sijaitsee Ounasjärven rannalla, sen itäpäässä.

Levilehdolla on pitkät perinteet

Levilehdolla on pitkät perinteet

Levin alue kasvaa hurjaa vauhtia. Se näkyy kaikessa muussa paitsi caravan-paikoissa.