Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Himmerkin seudulla ensimmäiset merkit asutuksesta ovat syntyneet lähes 5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Sotainvalidien yhdistyksen perustaman leirintäalueen avajaisia vietettiin Himmerkissä vuonna 1964.

Reijo ja Helvi Lantto ostivat paikan vuonna 2000. Reijo oli toiminut 30 vuotta kiireisessä työssä teknologia-alalla, ja Helvi jäi eläkkeelle luokanopettajan työstä. Laakereilla ei kutenkaan jääty lepäilemään. Tuolloin Himmerkissä oli telttailualue sekä 18 kesäkäyttöistä leirintämökkiä. Aluetta kehitettiin, ja perustettiin muun muassa Posion matkailuyhdistys, jossa kunta on ollut kiitettävästi mukana.

Nykyisin Himmerkistä löytyy 28 matkailuajoneuvopaikkaa. Ajoneuvopaikat, kuten mökitkin, ovat kovalla hiekkamaalla männikön suojassa. Suurin osa vaunupaikoista on läpiajettavia taskuja.

Huoltorakennus löytyy alueen molemmissa päistä. Niissä on vessat, suihkut ja keittiö.

Saunoja on kaksi, molemmissa viihtyisä saunakammari. Erikoisuutena on kaksi ”höyrykaappia” ulkona.

Himmerkissä on yhteensä 24 loma-asuntoa. Pienimpiin kesämökkeihin majoittuu neljä henkeä ja isompiin ympärivuotisiin mökkeihin mahtuu kahdesta kuuteen henkeen. Upein majoitustila on kaksikerroksinen 90-neliöinen Joutsen-sviitti, johon majoittuu mukavasti kahdeksan henkeä.

Päärakennuksessa on valtava ravintolasali, joka on tehty järeitä hirsistä ja puupilareista. Alkuosa valmistui vuonna 2002, jatko-osa kymmenen vuotta myöhemmin.

Uusimman rakennuksen kokous- ja juhlatila on avara ja valoisa. Päädyssä on neljän metrin korkuiset ikkunat. Salissa järjestetään muun muassa yritystilaisuuksia, perhejuhlia ja konsertteja.

Vieraat pääosin ulkomailta

Himmerkin vieraista 80 prosenttia tulee Keski-Euroopasta. He majoittuvat yleensä viikoksi ja ovat mukana myös viikko-ohjelmassa, joka sisältää esimerkiksi lumikenkäilyä ja husky-safareita. Erittäin suosittu on retki Korouoman ainutlaatuiseen repeämälaaksoon. Korouoman retkeen kuuluu lounas. Kuumat mehut, makkarat ja esimerkiksi sieni- tai kalakeitto tarjoillaan laavun nuotiopaikalla.

Murtomaahiihtoon lähiseutu tarjoaa hyviä reittejä. Alueella tehdään myös omia retkilatuja, ja kunta jyrää leveitä luisteluväyliä. Vasta-alkajille hiihtoa opettaa ammattivalmentaja. Hiihtoretkestä on mahdollista suunnitella sopivan raskas hiihtäjän taitojen mukaan. Upeita kohteita ovat läheinen Kirintövaara tai Riisitunturin kansallispuisto, jonka upeita tykkylumisia metsiä pääsee ihailemaan joka talvi. Posio on niitä alueita, jonne lunta tulee talven mittaan runsaasti. Paukkupakkasia sen sijaan ei paljoakaan ole.

Kiri-keskuksessa on laskettelurinne sekä erämaahotelli. Nämäkin yritykset ovat Lanttojen omistuksessa. Hotellissa toimii arktinen keramiikkakeskus. Vuonna 2020 hotelliin kokoontuu kansainvälisen keramiikka-akatemian jäseniä ympäri maailmaa.

Himmerki.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 2/2019, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Tankavaaran Kultakylässä on pihaleirintätyyppinen caravan-alue. Sähköllisiä matkailuajoneuvopaikkoja on tarjolla kymmenkunta.

Valkeaporo kultajoen läheisyydessä

Valkeaporo kultajoen läheisyydessä

Valkeaporo sijaitsee Länsi-Lapin Kittilään vievän tien varrella. Alueella on hyvä yöpyä, jos ei halua iltaa vasten lähteä ajamaan reittiä, joka on usean kymmenen kilometrin matkalta täysin asumatonta kairaa.

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Ylläsjärvellä on pieni kylä, josta löytyy muun muassa K-Market Eelin kauppa, jokunen ravintola, majoitusliikkeitä ja parturi. Kylältä kääntyy risteys pohjoiseen Ylläkselle, ja lopulta tie kipuaa jyrkähköä mäkeä puurajan tuntumaan.