Hetan kirkonkylän laidalla

Ounasjärven rannalla sijaitsevassa Hetan Kodassa nautitaan luonnon rauhasta, mutta kylän palvelut ovat lähellä.

Hetan Kota löytyy Enontekiön Hetasta, Ounasjärven itäpäästä. Hetan kylän palvelut ovat lähellä, ja Hetta-Pallaksen ladut sekä tunturivaellusreitit kulkevat alueen vieritse.

Lomakylästä löytyy erilaisia majoitustiloja 45 hengelle. Alueen sijainti niemellä mahdollistaa järvenrantapaikan mahdollisimman monelle, ja koko alueelta on näkymä Ounasjärvelle.

Hetan Kodassa on eri kokoisia ja mallisia mökkejä. Osa mökeistä muistuttaa muodoltaan kotaa, mistä nimi Hetan Kota. Yhteismajoitustiloista löytyy 1–4 hengen huoneita, mutta oleskelu- ja saniteettitilat ovat majoittujien yhteisiä. Tämä majoitus sopii hyvin ryhmille kuten bussimatkalaisille.

Pieni caravan-alue

Karavaanareille on muutamia yksilöllisiä matkailuajoneuvopaikkoja. Huoltorakennuksessa on vessat ja sauna sekä keittiö, pesukone ja kuivauskaappi.

– Huoltotilat on hiljattain uusittu. Uutena lisänä ruuhkia tasaamassa on kontti-wc, kertoo Janne Turtiainen.

Alueen laavun tulipaikka on vapaasti käytettävissä. Vedentankkauskin onnistuu. Käytössä on myös maksuton wi-fi.

Karavaareilla on mahdollisuus vuokrata perinteinen rantasauna, josta on uintimahdollisuus kesät talvet. Talvella uidaan tietenkin avannossa. Kylmänarat voivat vuokrata saunan lisäksi lämmitettävän paljun.

Ravintolapalvelut järjestyvät tilauksesta. Juhlasalista löytyy tarvittaessa tilaa jopa 50 hengelle. Myös sellaiset juhlat, joihin sisältyy uskonnollisia osuuksia, sujuvat hienosti, sillä Hetan Kodalta löytyy ekumeeninen kappeli, johon kaikki uskontokunnat ovat tervetulleita.

Liikkeelle luontoon

Lomakylä Hetan Kota sijaitsee tunnetun Hetta–Pallas-vaellusreitin äärellä, sen pohjoispäässä. Hetan kota on merkitty reittikarttaan latukahvilaksi.

Reitti kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella, ja sen varrella on useita hyviä autio- ja varaustupia. Kuljetuspalvelu toimittaa autosi vaellusreitin päätepisteeseen. Alueelle on avattu myös maastopyöräreitistö. Hetan Kodalta voi lainata potkukelkkoja ja lumikenkiä sekä polkupyöriä.

Ullanjärven laavulta aukeaa maisema Ounastunturille. Laavu sijaitsee noin viiden kilometrin etäisyydellä Hetan Kodasta. Hetan Hiihtomaan rinteille ja laduille on matkaa kolmisen kilometriä. Matkan varrella on luontokeskus Skierri.

Hetankota.joikubooking.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Sotainvalidien yhdistyksen perustaman leirintäalueen avajaisia vietettiin Himmerkissä vuonna 1964. Reijo ja Helvi Lantto ostivat paikan vuonna 2000.

Levi – monenmoisille menijöille

Levi – monenmoisille menijöille

Kittilän Sirkka on nuorekas ja menevä talvilomakylä, ja Levi on sen tunnettu laskettelukeskus. Kun puhutaan Sirkan kylästä, käytetään yleisesti nimeä Levi.

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti.