Hetan kirkonkylän laidalla

Ounasjärven rannalla sijaitsevassa Hetan Kodassa nautitaan luonnon rauhasta, mutta kylän palvelut ovat lähellä.

Hetan Kota löytyy Enontekiön Hetasta, Ounasjärven itäpäästä. Hetan kylän palvelut ovat lähellä, ja Hetta-Pallaksen ladut sekä tunturivaellusreitit kulkevat alueen vieritse.

Lomakylästä löytyy erilaisia majoitustiloja 45 hengelle. Alueen sijainti niemellä mahdollistaa järvenrantapaikan mahdollisimman monelle, ja koko alueelta on näkymä Ounasjärvelle.

Hetan Kodassa on eri kokoisia ja mallisia mökkejä. Osa mökeistä muistuttaa muodoltaan kotaa, mistä nimi Hetan Kota. Yhteismajoitustiloista löytyy 1–4 hengen huoneita, mutta oleskelu- ja saniteettitilat ovat majoittujien yhteisiä. Tämä majoitus sopii hyvin ryhmille kuten bussimatkalaisille.

Pieni caravan-alue

Karavaanareille on muutamia yksilöllisiä matkailuajoneuvopaikkoja. Huoltorakennuksessa on vessat ja sauna sekä keittiö, pesukone ja kuivauskaappi.

– Huoltotilat on hiljattain uusittu. Uutena lisänä ruuhkia tasaamassa on kontti-wc, kertoo Janne Turtiainen.

Alueen laavun tulipaikka on vapaasti käytettävissä. Vedentankkauskin onnistuu. Käytössä on myös maksuton wi-fi.

Karavaareilla on mahdollisuus vuokrata perinteinen rantasauna, josta on uintimahdollisuus kesät talvet. Talvella uidaan tietenkin avannossa. Kylmänarat voivat vuokrata saunan lisäksi lämmitettävän paljun.

Ravintolapalvelut järjestyvät tilauksesta. Juhlasalista löytyy tarvittaessa tilaa jopa 50 hengelle. Myös sellaiset juhlat, joihin sisältyy uskonnollisia osuuksia, sujuvat hienosti, sillä Hetan Kodalta löytyy ekumeeninen kappeli, johon kaikki uskontokunnat ovat tervetulleita.

Liikkeelle luontoon

Lomakylä Hetan Kota sijaitsee tunnetun Hetta–Pallas-vaellusreitin äärellä, sen pohjoispäässä. Hetan kota on merkitty reittikarttaan latukahvilaksi.

Reitti kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella, ja sen varrella on useita hyviä autio- ja varaustupia. Kuljetuspalvelu toimittaa autosi vaellusreitin päätepisteeseen. Alueelle on avattu myös maastopyöräreitistö. Hetan Kodalta voi lainata potkukelkkoja ja lumikenkiä sekä polkupyöriä.

Ullanjärven laavulta aukeaa maisema Ounastunturille. Laavu sijaitsee noin viiden kilometrin etäisyydellä Hetan Kodasta. Hetan Hiihtomaan rinteille ja laduille on matkaa kolmisen kilometriä. Matkan varrella on luontokeskus Skierri.

Hetankota.joikubooking.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Ivalo River Camping

Ivalo River Camping

Ivalo River Camping sijaitsee aivan nelostien varrella. Suurin osa caravan-paikoista sekä sauna sijaitsevat joen rannalla.

Laajennettu Kyrön Loma

Laajennettu Kyrön Loma

Kyrön Loma sijaitsee Raattamassa, joka on kylä Pallastunturin itäpuolella. – Tiloja on viime vuosina laajennettu, kertoo aluetta emännöivä Tuija Kyrö.

Lähdetäänpä Livohkaan

Lähdetäänpä Livohkaan

Livojärvi on sokkeloinen ja risainen monine saarineen, salmineen ja niemineen. Maasto tarjoaa mukavat mahdollisuudet retkeilyyn, hiihtoon ja kalastukseen.