Ylväitä maisemia tunturijärven rannalla

Äkäslompolossa sijaitseva Ylläksen Ykkös Caravan on asettunut ikivanhalle saamelaisten asuinseudulle.

Ylläksen vanhempi caravan-alue Ylläksen Ykkös Caravan on ollut mukana seudun matkailun kasvussa. Yritystoiminta aloitettiin Äkäslompolossa saman nimisen tunturijärven rannalla vuoden 1996 alussa.

Caravan-alueelle on helppo tulla niin etelästä kuin pohjoisestakin, koska se sijaitsee kylän laidalla päätien varrella. Ollaan kuitenkin niin lähellä keskustaa, että kauppoihin ja ravintoloihin on vain pieni kävelymatka.

Lähin matkamuistomyymälä on aivan alueen portin vieressä. Reilun puolen kilometrin päässä on K-Market Jounin Kauppa ja kauppakeskus, josta löytyy muun muassa urheiluliike, apteekki, Alko ja ravintoloita.

Lapinkylän laidalla

Ylläksen Ykkös Caravan sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Äkäsjoen ja järven rajaamalla niemellä. Avoimelle caravan-alueelle avautuvat hienot maisemat. Avotunturit ympäröivät Äkäslompoloa monelta suunnalta. Etelässä kohoaa ylväs Ylläs ja Kellostapuli, idässä Kesänki, Lainio, Pyhä ja Kukastunturi. Länsipuolella aivan alueen vieressä on Kuertunturi.

Ylläksen Ykkös Caravanin alue on avoinna juhannuksesta seuraavan vuoden vappuun. Eli alue on suljettuna vain kevään rospuuttoajan, kunnes väki alkaa taas juhannuksen tienoilla matkustella enemmän

Alueelle tultaessa tulee ensimmäisenä vastaan komea päärakennus, jossa on alueen toimisto sekä alakerrassa leiriytyjien huoltotilat. Toimiston yhteydessä on Lyhtykahvila-ravintola, joka toimii sesonkiaikoina päivittäin. Kahvilan edustalla toisen kerroksen korkeudella on parvekemainen avoterassi.

Vaunupaikat ovat kaikki niemellä muutamassa rivissä. Sähköllä varustettuja paikkoja on yhteensä 98. Caravan-alueen lisäksi tarjolla on mökki-, huone- ja paritalomajoitusta lähiseudulla.

Caravan-alueen huoltotilat sijaitsevat päärakennuksen alakerrassa. Sieltä löytyvät kaakeloidut vessat, keittiö ja tiskipaikat sekä pyykinpesukone. Perimmäisenä on tilava kuivaushuone vaatteille. Ulko-oven tuntumassa on oma huone suksihuollolle. Toisella puolella huoltokerrosta sijaitsevat miesten ja naisten saunaosastot, joissa ovat pukuhuoneet, vessat, suihkut ja löylyhuoneet.

– Saunat lämmitetään tarpeen mukaan, kertoo Ylläksen Ykkös Caravanin Hilkka Alatalo. Sesonkiaikaan saunat lämpiävät päivittäin.

Latuja riittämiin

Ylläksen Ykkös Caravanin ympäristössä riittää kunnostettuja hiihtoreittejä 330 kilometriä. Ladulle pääsee suoraan alueen pihalta. Äkäslompolon jäällä on 3,5 kilometrin mittainen latu, josta haarautuu reittejä eri suuntiin.

Yllästunturin rinteille on matkaa nelisen kilometriä. Lähimpänä ovat Pohjoisrinteiden ala-aseman laajat pysäköintialueet. Ennen rinteitä kannattaa poiketa Yllästunturin Luontokeskus Kellokkaassa.

Sesonkiaikoina Ylläksellä ajaa maksuton suksibussi caravan-alueen vieritse.

Yllaksenykkoscaravan.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Pitkät perinteet Ukonjärvellä

Pitkät perinteet Ukonjärvellä

Kun ajetaan Ivalosta pohjoiseen 11 kilomet­riä, tullaan Inarijärven eteläisen lahdelman eli Ukonjärven rantaan. Ukonvaaran Loma­kylä löytyy Sovintovaaran ja Inarijärven välisestä loi­vasta rinteestä.

Ylläksellä vaunulta suoraan ladulle

Ylläksellä vaunulta suoraan ladulle

Jos mielit tutustumaan Ykkös Caravanin uutukaisiin tiloihin, kurvaa kohti pohjoista.

Kyrön Lomassa on tehty remonttia ja laajennuksia

Kyrön Lomassa on tehty remonttia ja laajennuksia

Kyrön Loma sijaitsee Raattamassa, aivan Pallaksen kansallispuiston tunturien juurella. Kyrön Loman pihaan ajajia tervehtivät rämäkän punaiset rakennukset.