Kiilopää on retkeilijöiden keskus

Kiilopään huippu näkyy jo Kakslauttasen risteyksestä, vaikka matkaa sinne on vielä kuutisen kilometriä.

Kiilopää kohoaa 546 metrin korkeuteen. Se on yksi Saariselän suosituimmista käyntikohteista. Tunturi on helpohko saavuttaa. Sen juurella on Suomen Ladun retkeilykeskus ja hyvät pysäköintitilat. Tunturille vie sen länsirinteelle merkattu selkeä polku. Jyrkimmissä kohdissa on portaita. Tämä saattaa kuulosta liiankin helpolta, mutta reitit on tehty suojelemaan luontoa. Turisteja kehotetaan pysymään reitillä eikä tolvaamaan pitkin rinteitä. Ankarissa olosuhteissa tunturikasvit ovat haavoittuvaisia.

Laaja UKK-puiston erämaa

Kiilopään huippu on kivistä paljakkaa, eikä puusto ole rajaamassa näkyvyyttä. Idän suuntaan aukeaakin upeat näkymät UKK-puiston tunturialueelle. Korkeimmalle kohoaa Sokostin 718-metrinen laki.

Moni aloittaa Kiilopään tunturikeskuksesta patikkaretkensä tai hiihtovaelluksensa laajoille erämaille. Kiilopäällä käy myös paljon ulkoilijoita parin tunnin lenkillä sekä päiväretkeilijöitä pienen repun kanssa. Suosittu kolmen kilometrin reitti vie Luulammen päivätuvalle. Tästä eteenpäin löytyvät muun muassa Rumakurun ja Vellinsärpimän päivätuvat.

Kiilopäältä löytyy monipuolinen suksivalikoima tunturi- ja metsäsuksia, lumikenkiä sekä ahkioita ja talviretkeilyvarusteita. Omat suksesi voit jättää ammattilaisen voideltavaksi. Tämän päivän sana on läskipyörä, joita löytyy sähköllä ja ilman.

Pieni Caravan Park

Kiilopään retkeilykeskuksen omistaa Suomen Latu. Päärakennuksessa on toimisto ja avara ravintolasali sekä minimarket. Matkamuistojen lisäksi löytyy retkimuonaa ja esimerkiksi valmis eväspaketti päiväretkelle. Päärakennuksen alakerrassa on saunat, pesutilat ja vessat. Majoitustiloina on hotelli- ja hostellihuoneita, huoneistoja sekä useita mökkejä. Ravintola Kiilopää palvelee aamusta iltaan.

Karavaanareita palvelee pieni matkaparkki, Caravan Park jossa on yhdeksän sähköpaikkaa. Matkailuajoneuvopaikat ovat luonnonmukaisesti sijoiteltuna tunturin kupeen mäntymetsikköön. Keskellä aluetta on grillikatos. Alueelle on tehty pieni laajennus, joten päärakennuksen vieressä on neljä uutta sähkötöntä matkailuajoneuvopaikkaa.

Karavaanarien käytössä on suihkutilat ja iltasaunat. Kemssantyhjennyspaikka löytyy Hostelli Ahopään takaa. Savusaunalla on yleisövuoroja maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin majoittujille, jolloin saunomaan pääsee kympillä. Saunasta pääsee pulahtamaan taatusti raikkaaseen Kiilopuroon. Virtaavan veden lämpötila on talvella miinuksen puolella.

Caravan-alueen takaa aukeavalle avotunturin paljakalle on matkaa vain pieni kivenheitto. Hyvin merkityille patikka- ja hiihtoreiteille pääsee siis suoraan vaunulta.

Kiilopään kesäkausi päättyy 4. lokakuuta ja talvikausi alkaa 1. marraskuuta. Caravan Park on siis tuona välikuukautena sekä toukokuussa yleensä suljettuna.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

 

Lue myös nämä esittelyt

Levi – monenmoisille menijöille

Levi – monenmoisille menijöille

Kittilän Sirkka on nuorekas ja menevä talvilomakylä, ja Levi on sen tunnettu laskettelukeskus. Kun puhutaan Sirkan kylästä, käytetään yleisesti nimeä Levi.

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Camping Tornio löytyy Pohjanlahteen laskevan Tornionjoen suistoalueelta pienestä saaresta nimeltään Karjamätäs. Paikka on luonnonläheinen, vaikka ollaankin lähellä kaupunkia.

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti.