Kiilopää on retkeilijöiden keskus

Kiilopään huippu näkyy jo Kakslauttasen risteyksestä, vaikka matkaa sinne on vielä kuutisen kilometriä.

Kiilopää kohoaa 546 metrin korkeuteen. Se on yksi Saariselän suosituimmista käyntikohteista. Tunturi on helpohko saavuttaa. Sen juurella on Suomen Ladun retkeilykeskus ja hyvät pysäköintitilat. Tunturille vie sen länsirinteelle merkattu selkeä polku. Jyrkimmissä kohdissa on portaita. Tämä saattaa kuulosta liiankin helpolta, mutta reitit on tehty suojelemaan luontoa. Turisteja kehotetaan pysymään reitillä eikä tolvaamaan pitkin rinteitä. Ankarissa olosuhteissa tunturikasvit ovat haavoittuvaisia.

Laaja UKK-puiston erämaa

Kiilopään huippu on kivistä paljakkaa, eikä puusto ole rajaamassa näkyvyyttä. Idän suuntaan aukeaakin upeat näkymät UKK-puiston tunturialueelle. Korkeimmalle kohoaa Sokostin 718-metrinen laki.

Moni aloittaa Kiilopään tunturikeskuksesta patikkaretkensä tai hiihtovaelluksensa laajoille erämaille. Kiilopäällä käy myös paljon ulkoilijoita parin tunnin lenkillä sekä päiväretkeilijöitä pienen repun kanssa. Suosittu kolmen kilometrin reitti vie Luulammen päivätuvalle. Tästä eteenpäin löytyvät muun muassa Rumakurun ja Vellinsärpimän päivätuvat.

Kiilopäältä löytyy monipuolinen suksivalikoima tunturi- ja metsäsuksia, lumikenkiä sekä ahkioita ja talviretkeilyvarusteita. Omat suksesi voit jättää ammattilaisen voideltavaksi. Tämän päivän sana on läskipyörä, joita löytyy sähköllä ja ilman.

Pieni Caravan Park

Kiilopään retkeilykeskuksen omistaa Suomen Latu. Päärakennuksessa on toimisto ja avara ravintolasali sekä minimarket. Matkamuistojen lisäksi löytyy retkimuonaa ja esimerkiksi valmis eväspaketti päiväretkelle. Päärakennuksen alakerrassa on saunat, pesutilat ja vessat. Majoitustiloina on hotelli- ja hostellihuoneita, huoneistoja sekä useita mökkejä. Ravintola Kiilopää palvelee aamusta iltaan.

Karavaanareita palvelee pieni matkaparkki, Caravan Park jossa on yhdeksän sähköpaikkaa. Matkailuajoneuvopaikat ovat luonnonmukaisesti sijoiteltuna tunturin kupeen mäntymetsikköön. Keskellä aluetta on grillikatos. Alueelle on tehty pieni laajennus, joten päärakennuksen vieressä on neljä uutta sähkötöntä matkailuajoneuvopaikkaa.

Karavaanarien käytössä on suihkutilat ja iltasaunat. Kemssantyhjennyspaikka löytyy Hostelli Ahopään takaa. Savusaunalla on yleisövuoroja maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin majoittujille, jolloin saunomaan pääsee kympillä. Saunasta pääsee pulahtamaan taatusti raikkaaseen Kiilopuroon. Virtaavan veden lämpötila on talvella miinuksen puolella.

Caravan-alueen takaa aukeavalle avotunturin paljakalle on matkaa vain pieni kivenheitto. Hyvin merkityille patikka- ja hiihtoreiteille pääsee siis suoraan vaunulta.

Kiilopään kesäkausi päättyy 4. lokakuuta ja talvikausi alkaa 1. marraskuuta. Caravan Park on siis tuona välikuukautena sekä toukokuussa yleensä suljettuna.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

 

Lue myös nämä esittelyt

Valkeaporo kultajoen läheisyydessä

Valkeaporo kultajoen läheisyydessä

Valkeaporo sijaitsee Länsi-Lapin Kittilään vievän tien varrella. Alueella on hyvä yöpyä, jos ei halua iltaa vasten lähteä ajamaan reittiä, joka on usean kymmenen kilometrin matkalta täysin asumatonta kairaa.

Männikkö suojaa myrskyiltä Luostolla

Männikkö suojaa myrskyiltä Luostolla

Luoston Caravanpuiston alueelle tullaan päätieltä Hotelli Luostotunturin ohi. Alueen respa on hotellin yhteydessä, joten tullessa siinä kannattaa pysähtyä.

Hetan Kota löytyy kirkonkylän laidalla

Hetan Kota löytyy kirkonkylän laidalla

Kun lähdetään Hetan kirkolta itään Vuontisjärven suuntaan, muutaman kilometrin päästä löytyy Lomakylä Hetan Kota. Hetan Kota sijaitsee Ounasjärven rannalla, sen itäpäässä.