Lumoava Lemmenjoki

Legendaarinen Lemmenjoki Inarissa tunnetaan kullankaivuusta ja pinta-alaltaan maamme suurimmasta kansallispuistosta.

Lemmenjoen kansallispuiston retkeilyreittien lähtöpaikalle vie hyvälaatuinen asvalttitie. Kapeahkolla tiellä kohtaamiset vastaantulijoiden kanssa pitää kuitenkin osuttaa levennyksille. Tie päättyy Lemmenjoen varteen leveämpään suvantoon, jota kutsutaan Juurakkojärveksi.

Järven rannalla toimii elämys- ja majoituspalvelu Lemmenjoen Lumo, jonka leirintätoimintaa on pyörittänyt vuodesta 2014 Karen-Anne Jomppanen. Hänen isänsä puolestaan hoitaa venekuljetuksia kultaiselle jokilaaksolle. Vanha saamelaistila on Karenin isovanhempien kotitila. He alkoivat majoittaa pihapiirissään ensimmäisiä retkeilijöitä jo 1940-luvulla. Kultaryntäyksen aikaan 1960–1970-luvuilla väkimäärä lisääntyi.

– Alue on merkitty matkaparkiksi, mutta palveluiden laajetessa se saatetaan oppaaseenkin caravan-alueeksi, Jomppanen kertoo.

Pieni caravan-alue uudistuu

Caravan-alueella kävijöitä ei ole aiemmin ollut tungokseksi asti, mutta nyt karavaanareita on käynyt runsaasti. Tämän vuoksi matkailuajoneuvoille tullaan merkitsemään selkeämmät paikat. Se vähentää hukkatilaa, kun etäisyydet on mietitty valmiiksi. Alueelle mahtuu kolmisenkymmentä matkailuajoneuvoa tai parikymmentä vaunuyhdistelmää. Sähköpaikkoja on kymmenen.

Leirintäalueen ja elämyspalveluiden keskuksena toimii vanha saamelaistilan asuinrakennus. Alakerrassa on matkamuisto- ja elintarvikemyymälä sekä toimisto ja ravintola, josta saa muun muassa poronkäristystä ja lohikeittoa.

Toisessa päässä rakennusta on vessa- ja keittiötilat, jotka ovat niin karavaanareiden, kuin rakennuksen ylä- ja alakerrassa majoittuvienkin käytössä. Sisämajoitukseen on tarjolla myös rivistö minimajoja, leirintämökkejä. Pihapiirin kaksi kotaa ovat vapaasti käytettävissä makkaranpaistoon.

Nyt kaksi saunaa

Sauna on tärkeä niin karavaanareille kuin vaeltajillekin. Kansallispuistokierroksen jälkeen kunnon kylpy ja uinti Lemmenjoessa virkistää kummasti. Sauna löytyy rannasta läheltä päärakennusta ja vaunupaikkoja.

Toinen sauna löytyy reilun puolen kilometrin päästä, pienen tunturipuron partaalta. Sauna on tarkoitettu kahden uuden vuokramökin käyttöön. Mökeissä on minikeittiö ja sähkölämmitys. Viereisessä huoltorakennuksessa on vessa, suihku sekä astian- ja pyykinpesukone. Mökkien ollessa tyhjillään saunaa vuokrataan myös karavaanareille, ja niiden pihapiiriin pääsee leiriytymään.

Opastettuja retkiä maastoon ja joelle

Lemmenjoen Lumo järjestää alueella monenlaista toimintaa. Vieraillessamme alueella pihalla oli vielä koottava vuokrakatsomo teatteripäivän jäljiltä. Kesän mittaan on myös useita karaokekilpailuja. Pääpaino on kuitenkin opastetuilla elämysretkillä.

Lemmenjoella liikennöi vuoroveneitä sekä tilausristeilyitä. Suosituin veneretken nähtävyys on komea koski, Ravadasköngäs. Koko päiväksi veneillään Lemmenjoen kulta-alueille, jossa voi päästä kokeilemaan kullanhuuhdontaa. Kuten mekin teimme aikanaan häämatkallamme!

Lemmenjoenmatkailu.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Suoraan tunturin juurelta rinteisiin

Suoraan tunturin juurelta rinteisiin

Pyhällä rinteisiin pääsee suoraan karavaanarien huoltorakennuksesta, joka sijaitsee päärinteiden lipunmyyntitoimiston ja välinevuokraamon alakerrassa. Caravan-alueella on 110 sähköistettyä paikkaa.

Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Loma on ollut toiminnassa vuodesta 2005, leirintäalue vuodesta 2011. Matkailubisnes lähti käyntiin sattuman kaupalla.

Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Pohjoisessa asukkaita on harvassa. Hetta on seudun suurin kylä, vaikka asukkaita on vain noin 800.