Levilehdolla on pitkät perinteet

Aikoinaan Levillä oli 8 000 petipaikkaa, nyt niitä on jo 28 000.

– Alue on kasvanut huimasti ja kaikki on kehittynyt, mutta karavaanipaikat ovat vähentyneet, Lauri Vettanen tiivistää Levin tilannetta.

– Myös kausi on pidentynyt. Jos kausi oli vuonna 1994 helmi–toukokuun ajan, nyt se on kahdeksan kuukautta vuodesta. Täysin kuolleita kuukausia on oikeastaan vain kaksi, hän jatkaa.

Lauri ja Inkeri Vettanen pyörittävät työntekijöidensä Seija Alatalon ja Kati Talvensaaren avulla 43 kausipaikan ja 11 vierailijapaikan karavaanialuetta sekä 34 lomahuoneiston kokonaisuutta, Levilehto Apartmentsia. Alue sijaitsee Sirkan kylän keskustassa.

Levin toinen vaunualue, Muumari, on myyty kokonaan kausipaikkalaisille, eikä vierailijapaikkoja ole tälle kaudelle tarjolla.

– Meilläkin on pääsiäinen jo täynnä, mutta kaikille muille kevätviikoille löytyy vielä paikkoja, yrittäjäpari vakuuttaa.

Pitkät perinteet

Levilehdon ensimmäinen yrittäjä, Suomen Latu, aloitti karavaanitoiminnan samassa paikassa jo 50-luvulla. Sittemmin alue on ollut neljän eri yrittäjän käsissä.

Levilehdolla on vuositasolla noin 60 prosentin käyttöaste.

– Se on erittäin hyvä koko maahan nähden. Meille tulee karavaanareita ja telttailijoita Keski-Euroopasta saakka. Telttailu kuoli välillä pois, mutta nyt taas nuori polvi uskaltaa mennä metsään kompassin kanssa, Lauri hymähtää.

Yrittäjäpariskunta asuu itse Kangasalla ja käy Levillä viitisen kertaa vuodessa. Se tuntee kausipaikkalaiset silti oikein hyvin.

– Samat vaunukunnat pysyvät meillä kaudesta toiseen, oikeastaan vain elämäntilanteen muutokset tiputtavat väkeä pois. Talven he ovat täällä meillä ja kesän kiertävät. Osa jatkaa talvea suuntaamalla meiltä kauden päätteeksi vielä pohjoisempaan, Kiilopäälle, Inkeri kertoo.

Tasosta pidetään huolta

Palvelun tasosta Levilehdossa pidetään jatkuvasti huolta. Vastaanotto on miehitetty vuoden ympäri joka päivä kello 12–20 ja jos työvuorolaisia on kaksi, kello 8–20. Puhelimen päässä päivystetään aina kello 8–23. Kaikki asiakas- ja huoltotilat on uusittu viimeisten parin vuoden aikana.

Turvallisuudesta pidetään huolta kameravalvonnalla, mutta miten on, vaikuttaako Levin railakkaaksi luonnehdittu yöelämä alueeseen?

– Meillä täällä on rauhallista. Loppujen lopuksi yöelämä rajautuu hyvin pienelle alueelle tuonne päätien toiselle puolelle. Asiakaskuntamme on pääasiassa keski-ikäistä ja perheitä, Lauri toteaa.

Levilehdon asiakkailla on lyhyt matka harrastamaan: laduille ja luontopoluille on matkaa 200 metriä, rinteisiin 400 metriä ja Spa Hotel Levitunturin kylpylään 300 metriä. Ja mikä parasta:

– Toisella puolella Levilehtoa näkyvät Levin eturinteen valot, ja toisella puolella avautuu minun lempipaikkani, Kätkätunturi, Inkeri kehuu.

Levilehto.fi

Teksti ja kuvat Satu Renko. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 1/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Pitkät perinteet Ukonjärvellä

Pitkät perinteet Ukonjärvellä

Kun ajetaan Ivalosta pohjoiseen 11 kilomet­riä, tullaan Inarijärven eteläisen lahdelman eli Ukonjärven rantaan. Ukonvaaran Loma­kylä löytyy Sovintovaaran ja Inarijärven välisestä loi­vasta rinteestä.

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti.

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Ylläsjärvellä on pieni kylä, josta löytyy muun muassa K-Market Eelin kauppa, jokunen ravintola, majoitusliikkeitä ja parturi. Kylältä kääntyy risteys pohjoiseen Ylläkselle, ja lopulta tie kipuaa jyrkähköä mäkeä puurajan tuntumaan.