Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Pyhän humusta, mutta aluetta ympäröi luonnon rauha.

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti. Leveä perinteiseen ja luisteluhiihtoon sopiva latu-ura ohittaa matkailuajoneuvopaikat muutaman kymmenen metrin päästä paikkojen vierestä.

Pyhän Astelin karavaanialueella on 58 sähköistettyä paikkaa. Enemmänkin matkailuajoneuvoja alueelle mahtuisi, mutta aurauskustannusten vuoksi kaikkia paikkoja ei kannata pitää käytössä kuin kesäaikaan. Vilkkain sesonkiaika talvella keskittyy hiihtolomiin ja pääsiäiseen.

Matkailuajoneuvopaikat ovat aukealla kentällä, mutta ympäröivä metsä suojaa aluetta etenkin pohjoistuulilta.

Alueen eteläpuolella on Pyhäjärvi, jonka yli aukeaa komea näkymä Pyhätunturin selänteelle.

Karavaanarien huoltorakennus on mukavasti keskellä caravan-aluetta. Sieltä löytyvät vessat, keittiö, pyykinpesupaikka sekä kemssan tyhjennys.

Pyhän Astelin vastaanotto on sisääntuloportin lähellä suuressa päärakennuksessa. Saman katon alla toimii kahvila, pubi ja 200-paikkainen ravintola. Kahvilasta saa tuoreita leivonnaisia myös mukaan.

Seudun paras caravan-sauna

Sesonkiaikana lomakeskuksen saunoissa saunotaan yleisillä vuoroilla päivittäin jo kello 15–18. Tunnelmallisessa hirsisaunassa on oma takkahuone, pukuhuoneet sekä löylyhuoneet miehille ja naisille.

Hiljaisempana aikana lämpiää vain toinen sauna, jossa naiset ja miehet vuorottelevat tunnin välein. Suihkutiloista on suora kulku ulos terassille ja avantoon. Näin pukuhuone pysyy kuivana.

Hirsinen sauna on puron varteen rakennetun lammen rannalla. Avanto pidetään auki läpi talven.

Pyhän Astelin huoltotilat, varsinkin sauna, ovat mielestäni Pyhän ja Luoston vastaavia tiloja viihtyisämpiä. Suihkuja ja vessoja on myös enemmän kuin muilla alueilla.

Revontulia ihailemaan

Pyhän Astelista löytyy useita trendikkäitä revontulimajoja. Alueella on muutama kupolimainen lasikattoinen Revontulikota sekä pitkässä rivitalossa Aurora Suites -revontulihuoneistot, joissa makuutilan yläpuolella on lasikatto. Piha-alueelta sammutetaan illalla kaikki ulkovalot häiritsemästä taivaan näytelmää.

Karavaanarinkin kannattaa joskus kustantaa mökkiyöpyminen. Lapin kirkas tähtitaivas on jo sellaisenaan näkemisen arvoinen, revontulista puhumattakaan.

Uusinta uutta on AuroraHut tunturin huipulla. Mökki on ikkunaa lattiasta kattoon. Vuokrahintaan sisältyy myös kuljetus mökille moottorikelkan reessä.

Laskettelijan kannalta ajatellen majoittuminen rinteiden juurella olisi mukavampi vaihtoehto. Tosin ei Pyhän Astelistakaan rinteisiin ole pitkä matka.

Pyhän Asteli järjestää myös muun muassa moottorikelkkasafareita.

Pyhanasteli.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Camping Tornio löytyy Pohjanlahteen laskevan Tornionjoen suistoalueelta pienestä saaresta nimeltään Karjamätäs. Paikka on luonnonläheinen, vaikka ollaankin lähellä kaupunkia.

Hetan Kota löytyy kirkonkylän laidalla

Hetan Kota löytyy kirkonkylän laidalla

Kun lähdetään Hetan kirkolta itään Vuontisjärven suuntaan, muutaman kilometrin päästä löytyy Lomakylä Hetan Kota. Hetan Kota sijaitsee Ounasjärven rannalla, sen itäpäässä.

Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Sotainvalidien yhdistyksen perustaman leirintäalueen avajaisia vietettiin Himmerkissä vuonna 1964. Reijo ja Helvi Lantto ostivat paikan vuonna 2000.