Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Pyhän humusta, mutta aluetta ympäröi luonnon rauha.

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti. Leveä perinteiseen ja luisteluhiihtoon sopiva latu-ura ohittaa matkailuajoneuvopaikat muutaman kymmenen metrin päästä paikkojen vierestä.

Pyhän Astelin karavaanialueella on 58 sähköistettyä paikkaa. Enemmänkin matkailuajoneuvoja alueelle mahtuisi, mutta aurauskustannusten vuoksi kaikkia paikkoja ei kannata pitää käytössä kuin kesäaikaan. Vilkkain sesonkiaika talvella keskittyy hiihtolomiin ja pääsiäiseen.

Matkailuajoneuvopaikat ovat aukealla kentällä, mutta ympäröivä metsä suojaa aluetta etenkin pohjoistuulilta.

Alueen eteläpuolella on Pyhäjärvi, jonka yli aukeaa komea näkymä Pyhätunturin selänteelle.

Karavaanarien huoltorakennus on mukavasti keskellä caravan-aluetta. Sieltä löytyvät vessat, keittiö, pyykinpesupaikka sekä kemssan tyhjennys.

Pyhän Astelin vastaanotto on sisääntuloportin lähellä suuressa päärakennuksessa. Saman katon alla toimii kahvila, pubi ja 200-paikkainen ravintola. Kahvilasta saa tuoreita leivonnaisia myös mukaan.

Seudun paras caravan-sauna

Sesonkiaikana lomakeskuksen saunoissa saunotaan yleisillä vuoroilla päivittäin jo kello 15–18. Tunnelmallisessa hirsisaunassa on oma takkahuone, pukuhuoneet sekä löylyhuoneet miehille ja naisille.

Hiljaisempana aikana lämpiää vain toinen sauna, jossa naiset ja miehet vuorottelevat tunnin välein. Suihkutiloista on suora kulku ulos terassille ja avantoon. Näin pukuhuone pysyy kuivana.

Hirsinen sauna on puron varteen rakennetun lammen rannalla. Avanto pidetään auki läpi talven.

Pyhän Astelin huoltotilat, varsinkin sauna, ovat mielestäni Pyhän ja Luoston vastaavia tiloja viihtyisämpiä. Suihkuja ja vessoja on myös enemmän kuin muilla alueilla.

Revontulia ihailemaan

Pyhän Astelista löytyy useita trendikkäitä revontulimajoja. Alueella on muutama kupolimainen lasikattoinen Revontulikota sekä pitkässä rivitalossa Aurora Suites -revontulihuoneistot, joissa makuutilan yläpuolella on lasikatto. Piha-alueelta sammutetaan illalla kaikki ulkovalot häiritsemästä taivaan näytelmää.

Karavaanarinkin kannattaa joskus kustantaa mökkiyöpyminen. Lapin kirkas tähtitaivas on jo sellaisenaan näkemisen arvoinen, revontulista puhumattakaan.

Uusinta uutta on AuroraHut tunturin huipulla. Mökki on ikkunaa lattiasta kattoon. Vuokrahintaan sisältyy myös kuljetus mökille moottorikelkan reessä.

Laskettelijan kannalta ajatellen majoittuminen rinteiden juurella olisi mukavampi vaihtoehto. Tosin ei Pyhän Astelistakaan rinteisiin ole pitkä matka.

Pyhän Asteli järjestää myös muun muassa moottorikelkkasafareita.

Pyhanasteli.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Tankavaaran Kultakylässä on pihaleirintätyyppinen caravan-alue. Sähköllisiä matkailuajoneuvopaikkoja on tarjolla kymmenkunta.

Aavasaksa on Suomen kansallismaisemaa

Aavasaksa on Suomen kansallismaisemaa

Aavasaksa antaa enteitä pohjoisen tuntureista, vaikka se luetaankin puuta kasvavan lakensa johdosta vielä vaaraksi. Aavasaksa Tornionjokilaaksoineen on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Mellajärven rannalla viihtyy

Mellajärven rannalla viihtyy

Mellajärvi on sijainnistaan huolimatta helposti saavutettavissa pääteiden lähellä. Tornioon matkaa kertyy noin 90 kilometriä ja Rovaniemelle 60.