Levi – monenmoisille menijöille

Levilehto Apartments sijaitsee Sirkan keskustassa lähellä rinteitä.

Kittilän Sirkka on nuorekas ja menevä talvilomakylä, ja Levi on sen tunnettu laskettelukeskus. Kun puhutaan Sirkan kylästä, käytetään yleisesti nimeä Levi.

Toiminta alueella on nykyisin ympärivuotista retkeilyn sekä muun muassa alamäkipyöräilyn ja kiipeilypuiston ansiosta.

Levilehdon juuret ovat pitkällä Levin historiassa. Sirkan kylän matkailu alkoi jo 1930-luvulla, mutta sota keskeytti sen. Vuonna 1953 perustettiin ensimmäinen matkailuyritys, Sirkan Matkailumaja. Tämä perheyritys tunnetaan nykyisin nimellä Levilehto Apartments.

Levilehto sijaitsee Sirkan keskustassa, vastapäätä pohjoisrinteitä. Aivan vierestä löytyy useita kauppoja. Lähellä on myös ruoka- ja menoravintoloita, muun muassa Hullu Poro. Kylpylään on matkaa 300 metriä.

Monenlaista majoitusta

Levilehdossa on runsaasti mökkejä sekä rivitalotyyppistä majoitusta. Tarjolla on majoitusta 145 neliön huoneistoista 45 neliön mökkeihin ja 26 neliön paritalohuoneistoihin.

Alueella on 49 caravan-paikkaa, jotka on sijoitettu eri puolille aluetta mökkien lomaan. Kauimpana rinteistä alapihalla on suurempi kenttä, jossa on kolmessa rivissä yhteensä 35 vaunupaikkaa. Alapihan paikoista suuri osa on kausipaikkalaisten käytössä. Kaikki caravan-paikat on varustettu sähköllä.

Varausta tehdessä pitää mainita matkailuauton tai -vaunun pituus. Varauksen voi tehdä netissä, mutta isolla mökillä liikkuvan kannattaa soittaa.

Porttia vastapäätä sijaitsee vastaanotto, joka on avoinna joka päivä kello 12–20. Respan takana on pitkä huoltorakennus, jossa kaikkien tilojen remontti on nyt valmis. Huoltorakennuksessa on miehille ja naisille erilliset osastot, joista löytyvät vessat, suihkut ja saunat.

Toisessa päässä rakennusta on hyvin varusteltu keittiö, jossa on tiskauspaikka sekä pyykinpesukone ja kuivauskaappi. Toisessa päässä huoltorakennusta on vessalle tyhjennyspaikka. Ajokaivoa ei ole. Suksille on oma huoltohuone.

Alueelta suoraan laduille

Levilehto Apartmentsin takapihalta pääsee lähes suoraan Levin laduille ja ulkoilureiteille. Pohjoisrinteiden ala-asemalle on kävelymatkaa vain reilu puoli kilometriä.

Jos ei halua kävellä, ala-asemalta löytyy pysäköintialue. Kävelijä voi vuokrata ala-aseman Zero Pointista lokeron kävelyvarusteille kolmen euron päivähintaan. Kalliimpi vaihtoehto (16,50 euroa/vrk) on vuokrata kaappi ja tuoda sinne kaikki lasketteluvälineet heti Leville tullessaan. Levillä on myös useampia laskettelu- ja hiihtovälinevuokraamoita. Myös moottorikelkkoja saa useammalta yritykseltä.

Toinen, joskaan ei niin mukava, alue karavaanarille on Gondolin matkaparkki hissien pysäköintialueella. Yöpyminen on ilmaista, mutta sähköstä peritään maksua.

Levin juurella Kätkänrannassa toimii Muumarin mökkialue, jossa on lähinnä kausipaikkoja. Ja Muonion suunnalla, kymmenen kilometrin päässä Leviltä, toimii Polar Lights Tours -eräleirintä, josta löytyy viisi matkailuajoneuvopaikkaa.

Levilehto.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Hetan kirkonkylän laidalla

Hetan kirkonkylän laidalla

Hetan Kota löytyy Enontekiön Hetasta, Ounasjärven itäpäästä. Hetan kylän palvelut ovat lähellä, ja Hetta-Pallaksen ladut sekä tunturivaellusreitit kulkevat alueen vieritse.

Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Pohjoisessa asukkaita on harvassa. Hetta on seudun suurin kylä, vaikka asukkaita on vain noin 800.

Ylväitä maisemia tunturijärven rannalla

Ylväitä maisemia tunturijärven rannalla

Ylläksen vanhempi caravan-alue Ylläksen Ykkös Caravan on ollut mukana seudun matkailun kasvussa. Yritystoiminta aloitettiin Äkäslompolossa saman nimisen tunturijärven rannalla vuoden 1996 alussa.