Aavasaksa on Suomen kansallismaisemaa

Kun lähdetään ajamaan Tornionjokilaaksoa pohjoiseen, maaston korkeuserot alkavat kasvaa.

Aavasaksa antaa enteitä pohjoisen tuntureista, vaikka se luetaankin puuta kasvavan lakensa johdosta vielä vaaraksi.

Aavasaksa Tornionjokilaaksoineen on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Aavasaksa kuuluu myös kymmenen maan läpi kulkevaan Struven ketjuun, jonka avulla kartoitettiin 1800-luvulla maapallon muotoa ja kokoa. Suomessa sijaitsevista ketjun mittauspisteistä kuusi on nimetty Unescon maailmanperintökohteiksi, ja Aavasaksa on näistä yksi.

Aavasaksa on Suomen eteläisin piste, jossa voi nähdä keskiyön auringon. Sinne matkustettiin Tornionjokea pitkin yötöntä yötä ihailemaan jo kauan ennen maantien valmistumista. Aavasaksa oli myös erittäin suosittu juhannuksen juhlintapaikka 1960- ja 1970-luvuilla. Vieraita oli parhaina vuosina jopa 15 000 henkeä.

Tarjolla rinneaktiviteettejä

Aavasaksan vaaran laelle kaavailtiin suurta matkailuhotellia sekä hyppyrimäkeä. Nämä suunnitelmat kaatuivat rahan puutteeseen, mutta laskettelukeskus sinne kuitenkin saatiin.

Korkeutta rinteillä on 115 metriä, ja pisin rinne on kilometrin mittainen. Sivummalta löytyy myös rinteiden ulkopuolisia metsäreittejä, jotka näyttävät kiinnostavan varsinkin nuorempia lumilautailijoita. Virallisia rinteitä on yhteensä kolme. Niiden keskellä nousee yksi ankkurihissi. Uutuutena on lapsille turvallinen ”lentävä matto” eli mattohissi. Samalla hissillä pääsee myös snowtuubi- ja pulkkamäkeen.

Snowtuubeja, hissilippuja ja muita välineitä voi vuokrata ala-aseman kahviosta tai ylhäältä Aurinkomajoilta.

Laskettelukeskuksesta pääsee hiihtämään koko vaaran kiertävälle ladulle. Kierroksella on pituutta 8,2 kilometriä. Lomakylästä on mahdollisuus lähteä moottorikelkkailemaan vaikkapa Ruotsin puolelle.

Aurinkomajoilla pitkät perinteet

Lomakylä Aurinkomajat on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toiminnassa olleista leirintä- ja caravan-alueista. Vaaran Keisariksikin kutsuttu Seppo Saukkoriipi vaimoineen luotsasi aluetta neljäkymmentä vuotta.

Vuoden vaihteessa paikalle astuivat uudet yrittäjät Petri ja Miikka Juvani. He jatkavat Aurinkomajojen toimintaa entisellä konseptilla.

Mökkejä tullaan päivittämään pikku parannuksilla ja sisustuksella. Myös lomakeskuksen ja rinteiden tukikohtana toimivan ravintolan ruokatarjontaa kehitetään. 100-paikkaisessa ravintolassa on myös karaokepubi.

– Tornionjoen jäästä tehtiin yöpymismajoja jo viime talvena. Perinteisen saunan lisäksi talvella pääsee myös paljuun ja jääsaunaan, jos kunnon talvia vielä tulee, Juvanit kertovat.

Aurinkomajoilla on 14 mökkiä. Matkailuajoneuvopaikkoja löytyy 32, joista 20 on varustettu sähköllä. Alueella on tarvittavat huoltotilat sekä perhesauna.

Aurinkomajat.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Levi – monenmoisille menijöille

Levi – monenmoisille menijöille

Kittilän Sirkka on nuorekas ja menevä talvilomakylä, ja Levi on sen tunnettu laskettelukeskus. Kun puhutaan Sirkan kylästä, käytetään yleisesti nimeä Levi.

Levilehdolla on pitkät perinteet

Levilehdolla on pitkät perinteet

Levin alue kasvaa hurjaa vauhtia. Se näkyy kaikessa muussa paitsi caravan-paikoissa.

Näverniemen Lomakylä joen rannalla

Näverniemen Lomakylä joen rannalla

Lomakylä sijaitsee vuolaan Ivalojoen rannalla, joenmutkan muodostamalla pitkällä Näver­niemellä. Omaa joenrantaa lomakylällä on 250 metriä.