Majoittumaan etelärinteiden juurelle

Ylläs Ski Resort sijaitsee Ylläksen eteläpuolella eli Ylläsjärven puolella.

Ylläsjärvellä on pieni kylä, josta löytyy muun muassa K-Market Eelin kauppa, jokunen ravintola, majoitusliikkeitä ja parturi. Kylältä kääntyy risteys pohjoiseen Ylläkselle, ja lopulta tie kipuaa jyrkähköä mäkeä puurajan tuntumaan.

Caravan-alue Ylläs Ski Resort sijaitsee päärinteiden alapuolella. Alueen vierestä nousee tunturin laelle Ylläksen komein hissi, kuuden hengen gondoli.

Caravan-paikat etelärinteessä

Rinteeseen on pengerretty neljä tietä, joiden molemmin puolin on rivissä matkailuajoneuvopaikkoja. Vaunut ovat siis kahdeksassa rivissä.

Matkailuajoneuvopaikkoja on yhteensä 140, jotka kaikki ovat sähköpaikkoja. Alue on avoinna kesällä ja talvella. Kevään ja syksyn rospuuttoaikaan paikka on kiinni.

Vastaanotto toimii talvella hissilippujen myyntipisteessä gondolihissiaseman vieressä. Kesällä vastaanotto löytyy Hill Sport Shopista.

Suurin osa caravan-alueen tonteista on kausipaikkalaisten hallussa, mutta vieraspaikkojakin löytyy aina jonkin verran

Kausipaikkalaisille on sallittu puiset ”etuteltat”, mutta ne ovat kaikki siirreltäviä, eli niissä on pyörät alla. Kunnollinen eristetty tila onkin tunturissa mukava. Tosin ylhäällä tunturin rinteessä voi olla helposti kymmenen astetta vähemmän pakkasta kuin laaksoissa.

Huoltotilat kahdessa paikassa

 Huoltotilat löytyvät läheisen ravintolarakennuksen alakerrasta kahdesta paikasta. Tilat tiskaamiseen ovat hieman kulahtaneet. Takimmaisessa huoneessa on uusi pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Tila on entinen sauna. Uudempi sauna löytyy toisen ravintolarakennuksen alakerrasta.

– Sauna-aikoja siirrettiin asiakkaiden pyynnöstä tunnilla eteenpäin. Ne lämpiävät nyt kello 17–22, kertoo IsoYlläksen Maija Ollenberg.

Saunojen yhteydessä on suihkut ja tilavat vessaosastot sekä oleskelutila, jossa on isot sohvat. Grillaamiseen on karavaanareille oma kota vaunualueen itälaidalla.

Caravan-alueen ja rinteiden välissä on Taiga-liikekeskus, jossa on rivissä kahvilaa, ruokaravintolaa,pubia ja ha mpurilaispaikkaa sekä urheiluvälinekauppaa. Lähistöltä löytyy minimarketti sekä hotellien ravintoloita. Saaga-hotellissa on myös allasosasto ja allasbaari. Löytyypä liikekeskuksesta myös joogastudio ja lääkäriasema.

Suomen pisimmät rinteet

Caravan-alueen vieressä olevalla gondolihissillä on joskus pitkät jonot, mutta isot gondolit vetävät nopeasti. Ylhäällä rinteet haarautuvat sitten moneen suuntaan eikä ole välttämätöntä laskea alas asti.

Vaikka ei harrastaisi laskua, kannattaa kuitenkin käydä gondolilla ylhäällä. Samalla kyydillä pääsee myöhemmin alas. Laelta aukeaa yksi Suomen upeimmista tunturimaisemista.

Suomen korkeimmalla sijaitsevat ravintolat ovat hirsinen ravintola Yläkammi 718 ja Gondol Pizzeria. Ladullekin Ylläs Ski Resortista on helppo lähteä. Perinteinen latu ja luistelubaana kulkevat aivan vaunujen vierestä, ja latuverkosto on laaja.

Ylläs.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

 

Lue myös nämä esittelyt

Lumoava Lemmenjoki

Lumoava Lemmenjoki

Lemmenjoen kansallispuiston retkeilyreittien lähtöpaikalle vie hyvälaatuinen asvalttitie. Kapeahkolla tiellä kohtaamiset vastaantulijoiden kanssa pitää kuitenkin osuttaa levennyksille.

Luxia Caravan Kakslauttasessa

Luxia Caravan Kakslauttasessa

Luxia Caravaniin tulijoita tervehtii muhkea puuportti, joka näkyy kauas. Sen takana seisoo pieni hirsinen toimisto, jossa on myös kahvila.

Levi – monenmoisille menijöille

Levi – monenmoisille menijöille

Kittilän Sirkka on nuorekas ja menevä talvilomakylä, ja Levi on sen tunnettu laskettelukeskus. Kun puhutaan Sirkan kylästä, käytetään yleisesti nimeä Levi.