Laajennettu Kyrön Loma

Kyrön Lomassa majoitutaan Pallaksen kansallispuiston kainaloon. Talvella lunta riittää ja laduille pääsee suoraan pihasta.

Kyrön Loma sijaitsee Raattamassa, joka on kylä Pallastunturin itäpuolella.

– Tiloja on viime vuosina laajennettu, kertoo aluetta emännöivä Tuija Kyrö.

Vastaanottorakennuksen sisäänkäynti on siirretty talon etupuolelle, ja ovesta pääsee myös uuteen kahvilaan. Päärakennuksen jatkeena on matkamuistomyymälä sekä uusi sali, jossa on 40 istumapaikkaa.

Ravintolassa on pitsauuni ja tuoreita paistoksia saa myös mukaan. Yhtenä pitsan täytevaihtoehtona on tietenkin savuporoa. Ravintolassa on A-oikeudet.

Lahjapuodin yhteydessä on minimarketti, josta saa muun muassa hygieniatuotteita, elintarvikkeita ja nestekaasua. Palvelu pelaa aina, koska alueen omistajat asuvat saman rakennuksen toisessa päässä.

Päärakennuksen vieressä on uudehko huoltorakennus, jossa on vessat ja suihkut sekä kemssantyhjennys. Huoltorakennuksen takana olevaa isoa lapinkotaa voi käyttää vapaasti grillaamiseen. Majoittujat voivat lainata potkukelkkoja ja pulkkia.

Kaikilta vaunupaikoilta on tunturinäkymä

Matkailuajoneuvopaikat ovat huoltorakennusten takana tunturien puolella. Paikkoja suojaavat talvella korkeat lumivallit ja jykevät lapinhongat. Pallaksen rinne siintää kaikille caravan-paikoille puiden lomitse mahtavana valkoisena seinämänä. Jokaiselle on omaa rauhaa, koska vaunupaikkojen väliä on vähintään tuplasti suositellun turvavälin verran.

Ajoneuvopaikkoja on 45, joista 30 on varustettu sähköllä. Kausipaikkoja ei toistaiseksi ole. Alueella on wi-fi-yhteys.

Alueen portin suunnalla on suurempi piharakennus, jossa on majoitustiloja sekä saunat. Kaikki tilat ovat remontoituja ja siistejä.

Huoneistorakennuksen päädyssä on suurempi sauna. Takkahuoneen yhteydessä on myös keittiö ja tiskipaikka. Tilaussaunaan pääsee eri maksusta. Löylyjä ennen kannattaa kuitenkin hakea laduilta hyvät hiet.

Mene maisemaladulle!

Pallaksella on laaja latuverkosto, joten pidempikin hiihtovaellus onnistuu. Latuverkosto ulottuu etelään Ylläkselle ja pohjoiseen esimerkiksi Hettaan ja siitä edelleen kohti Kautokeinoa. Hiihtovaeltajille Kyrön Loma tarjoaa kuljetuspalveluita.

Laajalle latuverkostolle sekä moottorikelkkareiteille pääsee suoraan pihasta. Alueen ohitse hiihteleviä poikkeaakin Kyrön kahvilassa tankkaustauolla.

Ladulle siirryttyämme laskeudumme loivaa mäkeä suoalueelle, jossa tunturin valkoinen rinne aukeaa eteemme. Ohitamme lammen, jonka rannalla on Kyrön Loman kesäsauna. Suon toisella puolella olemme jo kansallispuiston alueella.

Paidanselkämys kamerarepun alla kastuneena palaamme takaisin hieman ennen kuin aurinko painuu Pallaksen taakse. Suuntaamme suoraan saunaan. Hiihdon päälle sauna maistuukin hyvältä. Illalla ihailemme matkailuauton ikkunasta tunturin takana punertuvaa taivasta.

Seuraavaksi päiväksikin on taas luvannut aurinkoista hiihtokeliä. Taidan voidella sukset valmiiksi.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Läheltä rinteitä löytyy luonnonrauhaa

Pyhän Asteli on murtomaahiihtäjien ja hieman varttuneemman väen suosiossa. Tunturialueen laduille pääsee helposti.

Luxia Caravan Kakslauttasessa

Luxia Caravan Kakslauttasessa

Luxia Caravaniin tulijoita tervehtii muhkea puuportti, joka näkyy kauas. Sen takana seisoo pieni hirsinen toimisto, jossa on myös kahvila.

Aavasaksa on Suomen kansallismaisemaa

Aavasaksa on Suomen kansallismaisemaa

Aavasaksa antaa enteitä pohjoisen tuntureista, vaikka se luetaankin puuta kasvavan lakensa johdosta vielä vaaraksi. Aavasaksa Tornionjokilaaksoineen on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista.