Leirintää Suomen kaakkoiskulmalla

Vaalimaa Camping sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä rajanylityspaikasta.

Virolahden kunta on Suomen kaakkoiskulmassa lähellä Venäjän rajaa. Sen kuntakeskuksesta Virojoelta muutaman kilometrin päässä sijaitseva Vaalimaa Camping on rakennettu Suomenlahden pohjoiseen pistävän pienemmän lahdelman, Rautalanselän, rannalle.

Virolahden tunnetuin paikka lienee Vaalimaan rajanylityspaikka, jossa autoliikenne on hiljentynyt huomattavasti.

– Vähentynyt rajaliikenne on selvästi vähentänyt myös matkailijoiden määrää, kertoo Vaalimaa Campingin Susanna Riihelä.

Vaalimaa Campingin caravan-alue on rakennettu kahteen tasoon. Osa vaunupaikoista sijaitsee alhaalla rantatasanteella. Sen takana kohoaa muutaman metrin korkuinen törmä, jonka päällä on seuraava matkailuajoneuvojen rivi.

Caravan-paikkojen sijoittaminen kahteen eri tasoon takaa mahdollisimman monelle näkymän merenlahdelle.

– Kolme mökkiä sekä caravan-paikat ovat käytössä ympäri vuoden. Talvella alueella majoittuu parisen kymmentä kausipaikkalaista, Riihelä jatkaa.

Matkailuajoneuvojen sähköpaikkoja on nyt tehty lisää. Niitä on nykyisin 50. Mökkejä on kahdeksan, ja lisäksi alueella on telttapaikkoja.

Talvella yksi sauna, kesällä kaksi

Alueen portilla sijaitseva kioski on avoinna kesäaikana elokuun loppuun asti puolesta päivästä iltakahdeksaan. Muina aikoina majoitus hoidetaan puhelimitse.

Kesäaikaan kioskissa myydään pikkusuolaista kuten makkaraperunoita sekä leipää, tuoretta pullaa, virvokkeita, karkkia ja jäätelöä. Valikoimassa on myös joitain peruselintarvikkeita.

Kioskin vieressä on hirsinen huoltorakennus, josta löytyy kesäkeittiö ruokailutiloineen ja tiskipaikkoineen sekä grillipaikka. Pyykinpesukoneen saa käyttöönsä maksusta.

Rantatörmän reunalla sijaitsevassa toisessa rakennuksessa on ympärivuotinen tiskipaikka, vessat ja suihkut. Meren puolella on tilava terassi sekä tilaussaunaosasto.

Alhaalla rannassa olevalla pienemmällä saunalla on kesäaikaan yleiset saunavuorot majoittujille keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

200 metriä pitkä uimaranta on matala ja hiekkapohjainen.

Alueelta löytyy myös ulkoleikkipaikka lapsille ja rannasta lentopallokenttä.

Talven rientoja jäällä

Talvella jään vahvistuessa pääsee merenselälle pilkille sekä hiihtämään.

– Rannasta lähtevä, kymmenen kilomeriä pitkä latu kiertää ympäri vastapäisen Korpisaaren. Myös viereiseen metsään tehdään latu, Riihelä jatkaa.

Virojoella on ruokakauppa, pankki, posti ja apteekki. Sen keskustan lähettyviltä löytyy muun muassa Pyterlahden ilmavalvontatorni sekä Pyterlahden valtava graniittilouhos, jossa louhinta alkoi jo 1600-luvulla. Kiveä vietiin suunnattomia määriä Pietariin. Bunkkerimuseolle on keskustasta matkaa seitsemän kilometriä.

Lähin kaupunki, Hamina, sijaitsee 30 kilometrin päässä.

Vaalimaacamping.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Uudistuva leirintäalue aivan meren äärellä

Uudistuva leirintäalue aivan meren äärellä

Pitkienhiekkojen rannassa on toiminut pitkään leirintäalue, Hamina Camping Pitkäthiekat, joka on nyt uudessa nousussa. Vuonna 2020 alueella aloittivat uudet yrittäjät: Seppo ja Natalja Karvinen sekä tytär Marita Snellman.

Leppoisa Leininranta

Leppoisa Leininranta

SF-Caravan Kaakkois-Häme ry:n Leininrantaan on helppo löytää. Alue sijaitsee Iitin kunnassa vain 900 metrin päässä Lahti–Kouvola-valtatiestä.

Perinteikäs Palvaanjärvi

Perinteikäs Palvaanjärvi

Aikaisemmin Valkealassa sijaitsevaa Kevättiä sopimusalueenaan pitänyt SF-Caravan Kouvolan seutu ry hankki pari vuotta sitten omistukseensa Luumäellä sijaitsevan Palvaanjärven Loman. Kauppa käsitti jo toiminnassa olevan leirintäalueen, jolla oli vaunualuetta jo jonkin verran valmiina.