Nopeuslaskumäestä koko perheen alueeksi

Hankasalmella sijaitseva Häkärinteiden caravan-alue sijaitsee aivan rinteiden vieressä.

Häkärinteiden tarina on legendaarinen. Nopeuslaskija Kalevi ”Häkä” Häkkinen toimi pitkään Maailman Nopeuslaskuliiton puheenjohtajana. Hän löysi Hankasalmen metsissä umpihangessa kahlailemalla lupaavan tuntuisen harjoittelurinteen. Kunta raivasi rinteet vuonna 1987.

Vuonna 1993 Häkärinteet siirtyivät Jukka Kirjavaisen luotsaaman perheyrityksen vastuulle. Alue vaunuille perustettiin vuonna 1997. Viereen tehtiin huoltorakennus saunoineen, vessoineen ja keittiöineen. Sähköpaikkoja oli aluksi 25, nykyisin 80.

Myöhemmin huoltorakennusta laajennettiin tekemällä viereen uusi sauna- ja vessarakennus. Rakennusten väli katettiin kokoontumistilaksi. Toisessa rakennuksessa on nykyisin naisten sauna ja suihkut sekä keittiö, vessa ja huone vaatteiden kuivatukseen. Toisessa päässä on miesten sauna ja suihkut, rivistö vessoja sekä oleskelutila. Perhesauna järjestyy tilauksesta.

Rinteiden vierestä pääsee 3,8 kilometriä pitkälle ladulle. Hankasalmella hoidettuja latuja on yhteensä 48 kilometriä.

Häkärinteillä on myös korkeatasoisia mökkejä viereisen lammen rannalla. Ensimmäinen huvila tehtiin vuonna 2001, ja nyt niitä on yhteensä kymmenen. Häkärinteet toimii myös yhteistyössä läheisen Lomakeskus Revontulen kanssa, josta löytyy yli 50 hotellihuonetta ja lomamökkiä.

Ravintoa rinteisiin

Häkän rinneravintola on heti rinteiden alla ja lähellä caravan-aluetta. Vuosien mittaan ravintolaa on uudistettu ja laajennettu. Ravintolan pinta-ala on enemmän kuin kaksinkertaistunut alkuperäisestä, ja lasiseinän toisella puolella on suuri aurinkoinen terassi. Ravintolassa on hampurilaistyyppisiä annoksia ja pitsoja sekä päivällä lounas noutopöydässä.

Rakennuksen pohjakerroksessa on lipunmyynti, välinevuokraamo ja -myymälä. Välineitä riittää vuokralle isommillekin koululaisryhmille. Alakerrassa on myös caravan-alueen toimisto.

Täyttä Häkää -maisemaravintola rinteiden huipulla avataan vilkkaimpina aikoina. Ravintolan alakerrassa on takkahuone, ja terassilta avautuvat komeat maisemat.

Useita rinteitä

Häkällä eturinteet sijaitsevat ravintolan puolella, lisää rinteitä löytyy myös länsi- ja itäpuolelta.

Lapsiperheitä varten rakennetussa Lastenmaailmassa on helppo sompahissi ja tulevana kautena uusi 75-metrinen mattohissi. Lapsille löytyy myös kivoja pujottelureittejä, joissa on pehmustettuja esteitä. Rinneravintolan vieressä on pieni opettelurinne naruhissillä.

Hissejä Häkällä on kuusi ja erilaisia rinteitä yhteensä 14, joista pisimmät ovat 800 ja 680 metriä pitkiä. Niin sanottujen normaalien rinteiden lisäksi löytyy myös vaikeahkoja vaihtoehtoja eli muun muassa Crossirinne, Kumparerinne sekä Off-piste-rinne.

Rinteet ovat kaikki hyvässä kunnossa, lumetuslaitteet ja rinnekoneet ovat uusia. Uutta rinnekonetta pääsi allekirjoittanutkin testaamaan. Ei se niin helppoa ole.

– Aina ei ole ollut helppoa rinneyrittäjälläkään, mutta periksi ei anneta, Jukka Kirjavainen sanoo.

Eteenpäin täyttä häkää…

Hakarinteet.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta Camping avattiin kesällä 2014 parahiksi ennen kuin Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä nimettiin. Karavaanarit ja telttailijat pääsivät leiriytymään Konnevedelle noin puolen tunnin ajomatkan päähän kansallispuiston patikointireiteistä.

Leiriytymistä maaseudun rauhassa

Leiriytymistä maaseudun rauhassa

Reilu puolitoista kilometriä hiekkatietä, eikä valtatien vauhdista ole enää tietoakaan. On kuin saapuisi toiseen maailmaan.

Helppo poiketa ja mukava viipyä

Helppo poiketa ja mukava viipyä

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n omistama Lintulahti sijaitsee Äänekosken pohjoispuolella, noin tunti Jyväskylästä pohjoiseen. Lintulahden leirintäalueelle ajaessa metsäkaistaleen jälkeen tulee vastaan päärakennus, josta löytyy alueen toimisto.