Höyryveturipuisto vie menneeseen

Haapamäellä pääsee huvittelemaan sekä tutustumaan höyryvetureihin sekä Suomen rautatiehistoriaan.

Keuruun Haapamäeltä löytyy maailman suurin höyryveturimuseo. Haapamäen Höyryveturipuistosta löytyy 12 erilaista höyryveturityyppiä. Erikoisuuksia ovat muun muassa Tasavallan Presidentin veturi, Arvo Ylpön veturi, Kuurilan onnettomuusveturi sekä halkaistu Ukko-Pekka. Lisäksi esillä ovat viiden veturityypin ainoat jäljellä olevat yksilöt. Vetureista neljä on yli satavuotiaita.

Puistolla on kokoa seitsemän hehtaaria. Alueella on esimerkiksi leikki- ja puuha-alue lapsille, eläimiä, rautatien pienoismalli ja Suomen pisin puistojunarata. Puistojuna kiertää päivittäin noin 500 metrin lenkin. Ryhmille järjestetään resiinaretkiä tilauksesta, ja alueella voi myös opetella ajamaan mönkijällä. Karjankuljetusvaunuun sijoitetussa näyttelyssä pääsee eläytymään Karjalan evakoiden matkaan.

Perinteisen caravan- ja telttamajoituksen lisäksi tarjolla on myös junanvaunuhuoneita. Nostalgiset junanvaunuhuoneet on sisustettu Matti Kassilan elokuvahistorian aiheilla.

Päärakennuksessa toimiva Juhlatalo Ukko-Pekka Oy tarjoaa ravintolapalveluita, ja alueen vastaanoton yhteydessä on myös matkamuistomyymälä.

Uudet yrittäjät vauhdissa

 Sari Teräs-Nikula ja Jussi Nikula olivat viime kesänä alueen vetäjinä vuokralaisina. Viime vuoden lopussa kaupat veturipuistosta syntyivät, joten tänä vuonna he ovat jo päässeet alueen omistajina toteuttamaan joitakin uudistuksia.

– Lasten alueella on iso motoriikkatelineistö, selviytymisrata, suuri pompputyyny, satutalot, pallomeri, pelejä sekä muuta touhulaitteistoa. Ihan siinä lasten alueen sijaitsevat myös puistojunan lähtöasema ja eläinten aitaus, Sari Teräs-Nikula kertoo.

Alueen tyypillisiä asiakkaita ovat junaharrastajat ja lapsiperheet. Lisäksi näyttely sekä tanssit houkuttelevat asiakkaiksi erilaisia ryhmiä.

– Tämähän on ainutlaatuinen paikka maailmassa, sillä meillä on eniten höyryvetureita yhdessä paikassa. Mukana on myös todellisia harvinaisuuksia, joita ei ole missään muualla.

Yrittäjäpariskunta on myös ehtinyt uusia pesutiloja sekä tehnyt yleisiä kunnostustöitä puiston alueella.

Paitsi vetureistaan, Haapamäen Höyryveturipuisto on kuuluisa myös tansseistaan. Tanssipaviljongin omistajana jatkaa edelleen Martti Vainio, ja Gramofoni Oy hoitaa esiintyjät ja tansseihin liittyvät järjestelyt.

– Meillä tanssitaan kesälauantaisin, tosin tänä vuonna emme pääse aloittamaan alkuperäisen aikataulun mukaan. Tanssit alkavat heti koronatilanteen salliessa, Teräs-Nikula lisää.

Leirintäalue on tänä vuonna toiminnassa kesäkuun alusta lähtien syyskuun loppuun. Caravan-paikkoja voi tiedustella myös ympäri vuoden.

Alueella pääsee saunomaan itsepalvelusaunassa edulliseen hintaan; kympillä saunoo tunnin.

Painetussa Leirintäoppaassa on julkaistu joitakin vanhoja tietoja, mutta kaikki ajantasaiset tiedot löytyvät sähköisestä leirintäoppaasta.

Veturipuisto.fi

Teksti ja kuva Pirjo Rättyä

Lue myös nämä esittelyt

Ruokoniemen rannat houkuttelevat

Ruokoniemen rannat houkuttelevat

Hankasalmen keskustasta noin kilometrin kävely- ja parin kilometrin automatkan päässä avautuu auringossa kimmeltävä Kuuhankavesi. Sen puistomaisille rannoille on leiriydytty viettämään kesäelämää – muutama vaunukunta pysyvämminkin.

Luonnonläheinen Hietasaari

Luonnonläheinen Hietasaari

Hietasaareen tulee Nelostien Hirvaskankaalta matkaa alle 30 kilometriä samoin kuin lännestä 18-tieltä Multialta. Tiet ovat asvaltoituja lähes perille asti.

Valtava IK Camping huokuu rauhaa

Valtava IK Camping huokuu rauhaa

IK Campingin maasto on monipuolista, ja rantaviivaakin on liki kaksi kilometriä. Koko alueella on 1 500 caravan-paikkaa, joista 300 on varustettu sähköllä.