Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta satamineen on oikea osoite, kun haluaa nähdä Etelä-Konneveden kansallispuiston jylhät rantamaisemat järveltä käsin.

Häyrylänranta Camping avattiin kesällä 2014 parahiksi ennen kuin Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä nimettiin. Karavaanarit ja telttailijat pääsivät leiriytymään Konnevedelle noin puolen tunnin ajomatkan päähän kansallispuiston patikointireiteistä. Myös satamapalvelut olivat valmiina palvelemaan risteilijöineen.

– Moni haluaa nähdä kansallispuiston kahdet kasvot. He haluavat käydä patikoimassa ja nähdä maisemat vielä järveltä käsin, leirintäalueen yrittäjä Seppo Puttonen tietää.

Puttosella itsellään on kaksi risteilijää, joilla hän kuljettaa halukkaita ihailemaan järvimaisemia. M/S Linnea on satapaikkainen ja M/S Myllykoski 1 kymmenenpaikkainen alus. Ne liikennöivät sekä vakiovuoroilla että tilauksesta ryhmille. Satamasta risteilee myös toisen yrittäjän alus.

Vesille mielivä voi myös vuokrata SUP-laudan, kanootin, kajakin, soutu- tai vaikka kirkkoveneen. Ennen muinoin Häyrylänrannasta lähdettiinkin kirkkoon Rautalammin emäpitäjään vesiä pitkin. Myös kalaisa järvi houkutteli vesille, mistä kertoo rannan vanhat venevajat eli koppelit. Lähistön kosket ovat edelleen monen kalannarraajan suuntana.

Rauhallisuus ja kauneus valtteina

Järvestä voi nauttia myös rannalta käsin. Kunnan uimapaikkana toimiva hiekkaranta houkuttelee lapsia pulikoimaan, ja hieman isommat viikarit polskauttavat veteen hyppytornista. Laivanmallinen kiipeilyteline saa pienet merikapteenit tähyilemään aaltoja. Järvinäkymät ulottuvat läheisen lounasravintolan terassille ja jopa vaunuille saakka, sillä maasto nousee loivasti vaunualueelle mennessä.

Osittain pensasaidanteilla rajattuja, murskepohjaisia vaunupaikkoja on kolmekymmentä. Niistä suurin osa on sähköistettyjä. Leiriytyjille tarkoitetusta, kolmisen vuotta sitten rakennetusta huoltorakennuksesta löytyy wc, suihku, keittiötupa ja pyykinpesumahdollisuus. Alueelta löytyy niin ikään puhtaan veden piste ja tyhjennyskaivo. Rantasauna lämpiää tilauksesta, ja rannan grillikota on vapaassa käytössä.

Leirintäalueisäntä pitää puolisonsa Maritta Puttosen kanssa pientä kioskia vastaanottorakennuksessa. Toisen yrittäjän pyörittämässä Lounas-Cafe Rantahätävarassa voi nauttia aamupalan, lounaan ja vaikka iltapäiväkahvit. Linnea-risteilyalus toimii puolestaan baarina viikonloppuiltaisin.

Yrittäjäpariskunta pystyy palvelemaan reissaajia joustavasti, sillä he itsekin yöpyvät kesäajan Häyrylänrannassa omassa veneessään. Alue viehättää siis muutoinkin kuin työpaikkana.

– Rauhallisuus ja kauneus ovat tämän alueen valtteja. Tämä ei ole rymyranta, Marita Puttonen tuumaa.

Samaa kehuu leirintäalueen asiakas, maskulainen Seppo Rantanen, joka on kiertänyt campingalueita yli kolmekymmentä vuotta.

– Häyrylänranta on siisti. Satama on puhtaan veden äärellä ja maisema kaunis. Alueelta saa kaikki palvelut, mitä karavaanari tarvitsee, Rantanen summaa.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Hiekkasärkkien Hietasaari

Hiekkasärkkien Hietasaari

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n ylläpitämälle Hietasaaren leirintäalueelle ei eksy vahingossa. Se nimittäin sijaitsee Uuraisilla Kyynämöisen kylässä pikkuteiden päässä.

Helppo poiketa ja mukava viipyä

Helppo poiketa ja mukava viipyä

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n omistama Lintulahti sijaitsee Äänekosken pohjoispuolella, noin tunti Jyväskylästä pohjoiseen. Lintulahden leirintäalueelle ajaessa metsäkaistaleen jälkeen tulee vastaan päärakennus, josta löytyy alueen toimisto.

Aktiivisen lomanviettäjän Laajavuori

Aktiivisen lomanviettäjän Laajavuori

Laajis Oy:n omistama ja pyörittämä karavaanialue sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta, aivan Laajavuoren laskettelurinteiden juurella. – Tämä on urbaani karavaanialue, aktiivisen lomailijan ja ulkoilijan unelmakohde.