Luodolla on leppoisaa

Strandcamping Larsmo sijaitsee Larsmon eli Luodon saarella kuusi kilometriä Pietarsaaresta pohjoiseen.

Luodon saarelle vievän sillan kainalossa on palvelukeskus Strandis, jossa on kyläkauppa, posti, polttoainejakelu, ravintola sekä caravan-alueen toimisto.

Ravintolan edustalla on suuri terassi, josta on näkymät järvelle. Päivittäin on tarjolla lounasta, à la carte -annoksia ja pikkupurtavaa.

Ravintolan edessä on vierasvenesatama. Rannassa kelluu myös Strandiksen erikoisuus Saunalautta Gloskär – kun se ei ole liikenteessä. Laivaan mahtuu 25–30 henkilöä. Saunaristeilylle voi tilata myös pitopalvelun.

Strandiksesta löytyy iso sauna, joka on käytössä talvisaikaan esimerkiksi avantouimareilla. Yleensä sitä ei kesällä lämmitetä, mutta isommalle karavaanariryhmälle sekin järjestyy tilauksesta.

Leirintäalue Strandiksen vieressä

Strandcamping Larsmo löytyy saman järven rannalta kuin Strandis, mutta viereisen niemen takaa. Matkaa toimistolta alueelle on vajaa puoli kilometriä. Luotojärvi on entinen merenlahti. Se pengerrettiin ja padottiin, jolloin se täyttyi siihen laskevasta joesta makeanveden varastoksi. Vettä tarvittiin paperiteollisuudelle sekä peltojen kasteluun.

Caravan-alueella on 80 matkailuajoneuvopaikkaa sekä muutamia leirintämökkejä. Alueella on kausipaikkoja, mutta rantapaikkoja on säästetty matkailijoillekin. Grillipaikkoja on kaksi.

Uudistuksia suunnitteilla

Strandcamping Larsmo on kunnan omistama alue.

– Vuokrasopimus on vielä voimassa 2022 keväälle. Uutta sopimusta ollaan tekemässä,  Strandcampingia ja Strandista johtava Anders Högberg sanoo.

Högberg kertoo myös, että alueen ja rakennusten päivitys on suunnitteilla ja kaavamuutoskin on jo hyväksytty.

– Caravan-alue muuttuu niin, että matkailuajoneuvopaikat vähenevät. Nyt niitä on 80 ja uudistuksen jälkeen 50. Näin tilaa saadaan lisää muillekin palveluille.

Alueen huoltorakennus on kohtalaisen hyvässä kunnossa eikä siten ensimmäisenä korjauslistalla. Huoltorakennuksessa on vessat ja suihkut sekä tiskaukseen hyvät paikat avokatoksessa rakennuksen päädyssä.

– Jos telttailijoiden määrä lisääntyy, tulee lisättäväksi keittiötilat. Karavaanarit kokkaavat ja grillaavat yleensäkin omillaan, mutta alueen tiskipaikkaa käytetään ahkerasti, Högberg kertoo.

Leirintämökkien uusiminen löytyy myös suunnitelmalistalta. Uudet mökit rakennettaisiin vastaamaan varustukseltaan tämän päivän vaatimustasoa.

– Rantasauna on parhaat päivänsä nähnyt. Sitä suunnitellaan uudistettavaksi niin, että voitaisiin järjestää yleiset saunavuorot sekä tilaus- eli perhesaunavuoroja.

Leirintäalueen uimaranta on pitkälti hyvin matalaa, joten ranta sopii lapsille. Myös vesi lämpiää mukavasti.

Leirintäalueen läheltä löytyy myös hyvälaatuinen kunnan yleinen uimaranta.

Teksti ja kuvat: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Lomakylällä on pitkä kokemus majoittajana. Toiminta alkoi leirintäalueena vuonna 1969.

Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Svanen Campingin eli Joutsenen leirintäalueen omistaa Pietarsaaren kunta, mutta sitä hoidetaan yrittäjävetoisesti. Tänä vuonna alueen otti hoitoonsa paikallinen yhdistys.

Pitkäniemessä saunotaan Höyrylässä

Pitkäniemessä saunotaan Höyrylässä

Pitkäniemi on ollut SF-Caravan Härmän seutu ry:llä vuodesta 1991. – Alue on toiminnassa vain kesäaikaan, koska lämmin vesi puuttuu toistaiseksi talvella.