40-vuotiaan yhdistyksen Kuturanta

Kuturanta sijaitsee noin 30 kilometriä Kaustiselta itään. Syysaikaan alueella yövytään usein matkalla pohjoiseen tai sieltä pois.

Kuturanta sijaitsee matalan Lestijärven rantarinteessä. Caravan-paikkoja löytyy läheltä rantaa tai ylempää aarniometsän ympäröimältä alueelta. Ranta-alue on lännen suuntaan. Koko päiväksi riittää aurinkoa, ja illallakin nautitaan auringonlaskusta, säävarauksella.

Kuturannassa on 200 matkailuajoneuvopaikkaa, kaikki sähköistettyjä. Rantarinteen eri alueet on nimetty hauskasti: Retuperä, Rantareviiri, Pöllölaakso ja Piippuhylly.

– Kausipaikkalaisina alueella majailee kuutisenkymmentä vaunukuntaa, kesällä jonkin verran enemmän, kertoo SF-Caravan Keski-Pohjanmaa ry:n puheenjohtaja Juha Tuukkanen.

Vankkurihymiö-tunnus kertoo siitä, että alueen peruspalvelut ovat kunnossa.

Metsänvartijan tila

Lähellä porttia on toimistorakennus, jossa on kioski sekä B-oikeuksin varustettu terassi kesäaikaan. Toimistorakennuksesta löytyvät modernit vessat, suihkut sekä tiskaus- ja pyykinpesuhuoneet. Lähistöllä on vanha, punainen päärakennus, jossa asui aikanaan seudun metsänvartija. Tuossa rakennuksessa on keittiö, yhteistä tilaa kokoontumiseen ja television katseluun sekä lasten leikkihuone.

Aidatulla ja turvallisella leikkipaikalla pääsee keinumaan, ajamaan polkuautoilla ja pomppimaan trampoliinissa.

Riihessä tanssitaan kesäviikonloppuisin ja treffeillä myös elävän musiikin tahdissa. Joka kesä alueella järjestetään karavaanarien tangomarkkinat, lasten ja nuorten treffit, hengelliset treffit ja venetsialaistreffit. Elokuun alussa juhlittiin yhdistyksen 40-vuotissyntymäpäivää.

Kolme erilaista saunaa

Puulämmitteinen sauna lämpiää päivittäin.

– Talvella tarvittaessa lämmitetään myös toimistorakennuksen sähkösauna, joka kesällä on tilaussaunana. Rantasauna lämmitetään kesällä joka ilta, mutta kun väkeä on paljon, lämmitetään yhtä aikaa myös pihasauna, Tuukkanen kertoo.

Rantasaunalla on naisten vuoro kello 17.30–19.00. Samaan aikaan on pihasauna miehille. Seitsemältä saunoja vaihdetaan. Rantasaunan edustalla on hiekkapohjainen ja lapsiystävällinen uimaranta. Ranta on matala, ja uimaan saa kahlata melko pitkälle.

Grillausta varten alueella on kota rannassa ja toinen ylhäällä metsän reunassa. Rantagrillin lähellä perataan ja savustetaan myös kalasaaliit. Järvellä kalastetaan ympäri vuoden.

Alueen viereisestä metsästä poimitaan talveksi lakat, mustikat ja puolukat. Metsässä kiertää parikilometriä pitkä polku vaikkapa koiran ulkoilutukseen. Alueelle saa myös metsästyslupia.

Talvella jäälle tehdään latuja. Nuotiopaikka tulisteluun ja makkaranpaistoon löytyy useammastakin saaresta. Alueelta on moottorikelkkareiteiltä yhteydet valtakunnan reiteille.

Teksti ja kuva Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Luodolla on leppoisaa

Luodolla on leppoisaa

Luodon saarelle vievän sillan kainalossa on palvelukeskus Strandis, jossa on kyläkauppa, posti, polttoainejakelu, ravintola sekä caravan-alueen toimisto. Ravintolan edustalla on suuri terassi, josta on näkymät järvelle.

Pitkäniemessä saunotaan Höyrylässä

Pitkäniemessä saunotaan Höyrylässä

Pitkäniemi on ollut SF-Caravan Härmän seutu ry:llä vuodesta 1991. – Alue on toiminnassa vain kesäaikaan, koska lämmin vesi puuttuu toistaiseksi talvella.

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Lomakylällä on pitkä kokemus majoittajana. Toiminta alkoi leirintäalueena vuonna 1969.