Järvimaisemaa päätien tuntumassa

Viitostien vierestä löytyy Ristijärven Pirtti Camping – oiva leirintäpaikka vaikka useammaksikin yöksi.

Kun ajetaan Kajaanista pohjoiseen, noin 40 ki­lometrin päästä viitostien viereltä löytyy Ris­tijärven Pirtti Camping. Nykyään alue näkyy päätielle, sillä tien ja alueen välistä metsää on raivattu.

Ristijärven Pirtti sijaitsee kauniin Iijärven rannalla. Alueen vuokralaisena vuonna 2015 aloittanut Mikko Ylijukuri teki vuonna 2021 kaupat Ristijärven kunnan kanssa. Tuolloin hänen omistukseensa siirtyi 9,1 heh­taarin maa-ala rakennuksineen.

Vanha pirtti, maatilan päärakennus seisoo niemen nokalla. Pirtissä toimii alueen toimisto sekä ravintola.

– Päärakennuksessa on 40 anniskelupaikkaa ja te­rassilla 20. Pirttiä vastapäätä sijaitsevasta entisestä navetasta on remontoitu yhteistila, alueen kippari Yli­jukuri kertoo.

Yhteistilassa on muun muassa biljardi, pelejä ja le­luja, joiden parissa on mukava viettää sadepäivää. Ti­laa voi myös vuokrata juhliin.

Mökkejä ja vaunupaikkoja

Alueen rannassa seisoo rivi talviasuttavia laadukkai­ta huviloita sekä hyväkuntoisia leirintämökkejä. Tal­viaikaan Pirtin pihalta sijaitsevissa mökeissä on tilaa 32 majoittujalle, ja kesällä tilaa on 60:lle.

– Lisätilaa löytyy neljän kilometrin päästä Saukko­vaarasta, jossa on neljä talviasuttavaa mökkiä. Koko­naisuudessa vuodemäärä on nyt 80, talvella 50, Yliju­kuri laskee.

Matkailuajoneuvoalue on siistiä kovapohjaista nur­mikkoa. Aluetta jakamassa on pensasistutuksia sekä puustoa. Sähköisiä matkailuajoneuvo­paikkoja alueella on 40. Keskellä aluet­ta on lasten leikkipaikka.

Ristijärven Pirtin piha-alueen uu­desta huoltorakennuksesta löytyy mo­dernit ja siistit vessat, suihkut, keittiö sekä saunat. Naiset ja miehet löylytte­levät omissa saunoissaan yleisillä vuo­roilla kesäaikaan keskiviikkoisin ja lauantaisin. Ranta­sauna uusittiin muutama vuosi sitten.

”Lasipalatsi” rannassa

Grillaamiseen löytyy alueelta useampiakin paikkoja. Suurehko grillikota toimii hyvin myös talvella. Toinen grillauspaikka löytyy rannasta niemen kärjestä. Mo­dernin katoksen eli Lasipalatsin lattiasta kattoon ulottuvat lasiseinät avautuvat kaikkiin ilmansuuntiin. Au­ringon laskiessa maisemat ovat upeat, mutta sisällä ei tuuli taikka hyttyset pääse vaivaamaan.

Kolmas grillipakka löytyy muutama sadan metrin päästä niemeltä, jonne pääsee puista väylää myös pyörätuolilla. Grillipai­kalta pitkospuureitti jatkuu eteenpäin. Koiran ulkoiluttamiseenkin on muka­via reittejä.

Vaikka ollaan päätien vierellä, ym­päristöstä löytyy hyviä ulkoilumaasto­ja kauniissa Iijärven maisemissa. Tal­vella rannasta lähtee hiihtolatu, ja lähistöltä pääsee myös moottorikelkkauralle.

Uudistusaikeitakin on.

– Kahvila-kioskin aukioloaikaa on tarkoitus piden­tää. Myynnissä on myös elintarvikkeita ja mietoja alko­holijuomia. Kesäaikaan tarjolla on à la carte -annoksia sekä grilliruokaa päivittäin. Tilausravintola toimii ym­päri vuoden, Ylijukuri lisää.

Ristijarvenpirtti.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Laahtanen – lepposa levähyspaekka

Laahtanen – lepposa levähyspaekka

Ristijärvellä sijaitsevassa Laahtasen lomakes­kuksessa on aloittanut tänä vuonna uusi yrit­täjä. – Toiminta alueella säilyy ennallaan, mutta uu­distuksiakin pohditaan.

Upea Manamansalon leirintäalue

Upea Manamansalon leirintäalue

Manamansalon leirintäalueen huoltorakennukset ovat laadukkaita, mutta luontoon sopivia. Siisteydestä huolehtii joukko kesätyötekijöitä.

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Alle 15 kilometrin päässä Kuhmosta sijaitsevan Lentuankoski Campingin majoitustoiminta alkoi maanviljelyksen ohessa vuonna 1965. Ensimmäiset matkailijat osuivat kalaisalle paikalle sattumalta ja pyysivät silloisilta maanomistajilta lupaa pystyttää telttansa.