Monipuolista puuhaa Punkaharjulla

Etelästä Savonlinnaa lähestytään Punkaharjua pitkin. Harjulla kulkee uusi tie sekä vanhempi kiemurainen museotie.

Harjutien varrella on useita levähdyspaikkoja. Etenkin Kuikonniemellä kannattaa pysähtyä, sillä tuolla sotahistoriallisella niemellä on kunnostettu linnoitusalue, joka oli osa Salpalinjaa. Juoksuhautakierros on mukava päättää Kuikolahden uimarannalle. Metsämuseo Lusto löytyy uudemman tien varrelta, mutta vanhalta tieltäkin sinne pääsee hyvin.

Harjun pohjoispäästä, noin 25 kilometriä ennen Savonlinnan keskustaa, löytyy Tuunaansaari, jonka rannalla sijitsee Punkaharju Resort. Lomakeskukseen kuuluvat hotelli, caravan-alue sekä leirintäalueen mökkeineen. Kaiken kruunaa Punkaharjun kestosuosikki, vesi- ja puuhapuisto Kesämaa. Sen liukumäet, uima-altaat ja erilaiset kiipeilyjutut vetävät alueelle kesähelteillä runsaasti lapsiperheitä. Vesipuistossa on myös hyvä perheravintola.

Keskellä aluetta oleva ravintola Pizza & Bistro Paviljonki tarjoaa hienot ja modernit tilat illanviettoon. Ulkoterassi sijatsee järven rantarinteessä. Ravintolan alakerrasta löytyvät saunat sekä Huljupuiston kuumavesipaljut. Ravintolan edustalla on vierasvenelaituri.

Vaunupaikat luontoa mukaillen

Leirintäalueella kesämaan vieressä on 110 sähkötolpallista matkailuajoneuvopaikkaa, oma alue telttailijoille sekä kymmeniä leirintämökkejä. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat hirsihuvilat sekä Luhtihotelli.

Caravan-paikat jakautuvat kolmelle alueelle. Suosituin alue on niemen kärjessä puuston keskellä, jossa osa matkailuajoneuvopaikoista on aivan rannan tuntumassa, uimarannan vieressä. Paikat on sijoitettu puuston keskellä maaston muotoja seuraillen. Pohjana on hyvät hiekkapohjaiset taskut. Toinen alue metsän suojassa ja kolmas pensasrivistöjen rytmittämällä nurmikentällä.

Huoltorakennuksia on kolme. Uusin on keskellä aluetta ja vanhin alueen perällä telttailualueen ja leirintämökkien välissä. Lähinnä porttia ja kesätoimistoa löytyvät vessat ja suihkut. Nämä ovat alueen mukavimmat, sillä vessa- ja suihkutilan välissä on ovi. Muissa rakennuksissa suihkut ovat vessojen kanssa samassa tilassa ja kosteus saattaa levitä myös vessan lattioille. Uusimmat tilat keskellä aluetta Punkaharju Paviljongin ja vierasvenesataman vieressä ovat myös veneilijöiden käytössä. Rakennuksessa on vessojen ja suihkujen lisäksi keittiötilat ja yksi tiskipaikka.

Punkaharjun leirintäalue on valittu vuoden caravan-alueeksi vuonna 2009. Alueen omistaja vaihtui toukokuussa 2018. Siksi uudistyöt venyivät osittain kesäkaudelle.

Huvilat, hotelli ja ravintola ovat melko uusia. Leirintämökeillä ja osalla huoltorakennuksista on jo ikää, mutta nyt tiloja on remontoitu.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 5/2018, Caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Joen rannalla Joensuu Caravan

Joen rannalla Joensuu Caravan

Joensuu Caravan sijaitsee keskeisellä paikalla Pielisjoen varrella. Alue sijaitsee Linnunlahden leirintäalueen takana vierasvenesataman yhteydessä ja se on avoinna kesäkuun alusta elokuun puoliväliin.

Vuohimäki keskustan tuntumassa

Vuohimäki keskustan tuntumassa

Savonlinnan Vuohimäki on saanut nimensä alueella toimineesta Vuohimäen kartanosta. Leirintäalueen toimistona ja kahvilana toimi pitkään kartanon suuri historiallinen puurakennus, jossa asui aikanaan muun muassa kirjailijamme Joel Lehtonen.

Majoitusta ja maastoajoa Kuus-Hukkalassa

Majoitusta ja maastoajoa Kuus-Hukkalassa

Kuus-Hukkalan päärakennuksessa on vastaanotto, pieni kauppa sekä ravintolasalit. Vessa- ja suihkurakennuksia alueella on kaksi.