Saimaan rannalla luonnonrauhassa

Luonnonmukainen Koskenselän Lomakylä sijaitsee lähellä Puumalan kylää.

Puumalan Koskenselässä on majailtu pitkään, sillä alueella oli asutusta jo kivikaudella. Nykypäivän vierailijoitakin on palveltu jo useampi vuosikymmen.

Koskenselän Lomakylän on omistanut vuodesta 2004 lähtien Pasi Partanen. Monitoimimies hoitaa leirintäalueen lisäksi kahta ravintolaa ja järjestää elokuun alussa Siltakemmakat.

– Siltakemmakat ovat tänä vuonna 3.–5. elokuuta ja mukana ovat muun muassa Abreu, Erika Vikman, Jannika B., Käärijä, Laura Voutilainen, Meiju Suvas ja Ramses II. Kovia nimiä, Partanen luettelee.

Koskenselän lomakylässä on hirsisiä leirintämökkejä sekä ympärivuotisia loma-asuntoja. Leirintämökit löytyvät alueen takaosasta, jossa on myös vanha vessarakennus.

Alueen keskeltä, caravan-paikkojen ja telttailualueen vierestä, löytyy uudempi huoltorakennus. Rakennuksessa ovat suihkut ja vessat sekä hyvät keittiötilat. Kyökin yhteydessä on tilaa ruokailuun. Keittiön edustalla on lisää einehtimistilaa katetulla ulkoterassilla. Saman katon alla on myös hyvä grillipaikka.

Toinen grillipaikka löytyy rannasta, jos tietää mistä etsiä. Leirintäalueen suuntaan ei nimittäin näy muuta kuin maasta ulos sojottava savupiippu. Maahan kaivettu korsugrilli aukeaa rannan suuntaan ja sen edustalla on ulkopöytiä. Grillin oikealla puolella on hiekkarantainen uimapaikka. Rannasta löytyvät myös venelaituri sekä saunat.

Vaunut rantamännikössä

Matkailuajoneuvoja Koskenselälle mahtuu 60. Paikat ovat vapaamuotoisesti loivasti Saimaaseen laskevassa männikkörinteessä.

– Paikan ja ajoneuvon asennon valinta on vapaa, kunhan huolehditaan neljän metrin turvavälistä. Sähköpaikkoja on lisätty, ja niitä on nykyisin 60, Partanen kertoo.

Majoitushintaan sisältyy sesonkikuukausina aamusauna. Naisten saunomisaika on yhdeksästä kymmeneen, ja miesten tunti alkaa kello 10.30. Illalla saunat toimivat tilaussaunoina.

Alueen portilla on toimisto- ja ravintolarakennus. Toimiston yhteydessä on kioski. Ravintolan puolellavirvokkeita kaikin anniskeluoikeuksin. Kesäkeleillä janojuoma maistuu isolla terassilla.

Monen muun järviseudun kylän tavoin Puumalassa on keskikesällä vilkasta. Toritapahtumien aikaan kadut ja satama ovat täynnä myyntikojuja. Ravintoloita ja kauppojakin on useita.

Historiasta kiinnostuneille kymmenen kilometrin päästä ja pienen lossimatkan takaa löytyy Liehtalanniemen museotila, jota asutti 1970-luvulle asti Jalmari Reponen. Tilalle ei ollut tietä eikä sähkölinjaa. Poikamies Jallu elätti itsensä metsästäen, kalastaen ja ruista viljellen.

Samalta suunnalta löytyy ravintola- ja majoituspalvelu Nestorinranta, joka on saanut nimensä Juha Vainion Nestori Miikkulaisesta ja poikamiesnorpasta kertovasta laulusta ”Vanhoja poikia viiksekkäitä”.

Koskenselän lomakylästä on Puumalan satamaan ja rantatorille alle kolme kilometriä.

Koskenselka.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Tauon jälkeen täydessä vauhdissa

Tauon jälkeen täydessä vauhdissa

Lomatrion kokonaisuuteen kuuluvat Lomatrion huoltoasema, ravintola sekä leirintäalue cara­van- ja motellipalveluineen. Alue saavutti ai­kanaan vankan suosion muun muassa vilkkaan ohjel­matarjontansa ansiosta.

Elämyksiä vanhassa ruukkimiljöössä

Elämyksiä vanhassa ruukkimiljöössä

Yksi Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista, Puumalan eli Miettulan saha, nousi Puumalan Sahanlahdelle vuonna 1765. Sahaustoimintaa ehdittiin harjoittaa lähes 200 vuotta.

Vuoden 2017 SFC-alue: Luonnonkaunis Laamalansaari

Vuoden 2017 SFC-alue: Luonnonkaunis Laamalansaari

Karavaanarit ovat valinneet Rastila Campingin Helsingistä ja Mikkelin Suomenniemellä sijaitsevan SFC-Laamalansaaren Suomen parhaiksi leirintäalueiksi. Huomionosoitus on tunnustus pitkäaikaisesta ja tuloksekkaasta työstä karavaanareiden parhaaksi.