Vuoden 2017 SFC-alue: Luonnonkaunis Laamalansaari

SF-Caravan ry nimeää vuosittain Vuoden Caravan-alueet jäsenäänestyksen perusteella.

Jäsenäänestyksen lisäksi valinnassa huomioidaan alueiden suunnitelmallinen kehittäminen ja muu merkittävä toiminta leirintämatkailun hyväksi. Rastila Camping nimettiin parhaaksi yleiseksi leirintäalueeksi. Parhaaksi jäsenalueeksi eli SFC-alueeksi nimettiin Mikkelissä sijaitseva SFC-Laamalansaari.

Vuoden Caravan-alueet julkistettiin Caravan Shown avajaisissa Turussa tammikuun alussa.

SFC-Laamalansaari sijaitsee nykyisen Mikkelin kaupungin alueella, entisessä Suomenniemen kunnassa. Leirintäalueen historia alkaa vuonna 1983, jolloin SF-Caravan Saimaan seutu ry vuokrasi Laamalansaaren lakkautetun koulun Suomenniemen kunnalta.

Alueen päärakennuksena toimii vuonna 1909 valmistunut koulu, jonka ympärille on rakennettu 63 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa huoltorakennuksineen ja rantasaunoineen.

– Koulu on alueemme sydän. Jyhkeät hirsiseinät ruutuikkunoineen ja vähän vino lattia henkivät vanhan ajan tunnelmaa. Koululla pidämme kaikki kekkerimme pönttöuunien lempeässä lämmössä, SF-Caravan Saimaan seutu ry:n puheenjohtaja Kari Heikkonen tunnelmoi.

Laamalansaari on nykyisin SF-Caravan Saimaan seutu ry:n omistuksessa ja se tarjoaa itäsuomalaista idylliä parhaimmillaan, sillä Saimaan puhtaan vesistön äärellä sijaitseva alue on luonnonläheinen, lapsiystävällinen ja rauhallinen.

Alueen rantapaikat on varattu vieraille. Tällä hetkellä on rakenteilla muutamia uusia paikkoja. Myös paikkojen sähköistys on uusittu.

– Alueen viihtyisyyttä on vaalittu pensasistutuksin ja puustoa säilyttämällä, Heikkonen kertoo.

Alueella on helppokulkuinen, merkattu patikointipolku. Soutumatkan päässä ovat myös upeat kalliomaisemat ja retkeilypaikat.

Jatkuvaa kehitystä

Laamalansaaren jätehuolto on ajanmukainen ja jätteiden lajittelu toimii.

– Jätevesille on tehty uusi ja lain vaatimusten mukainen maasuodattamo. Ympäristötekijät on otettu huomioon kaikessa toiminnassamme, Kari Heikkonen kertoo.

Aluetta on paranneltu useaan otteeseen. Viimeisimmässä projektissa rakennettiin rantasaunan jatkeeksi uudet, ajanmukaiset suihku-, wc- ja keittiötilat.

Heikkonen kertoo, että kalastus on suosittua vuosipaikkalaisten keskuudessa. Myös venerannan laituri on uusittu. Uimaranta on hiekkapohjainen.

Veneitä varten rantaan on merkitty omat paikat. Vieraille on varattu kaksi soutuvenettä, joita voi maksutta käyttää. Lisäksi alueella on muun muassa frisbeegolf-rata, lapsille leikkipaikka ja nuorille oma huone.

– Kaikki rakastavat rantaamme. Vesi on kirkasta ja ranta on sopiva lastenkin pulikoida. Olemme lähellä Saimaan norpan kotivesiä ja onpa norppa joskus näyttäytynytkin vesillä liikkujille. Joskus muikkusaaliista on riittänyt useammallekin vaunukunnalle pannulle paistettavaa ja savustuspönttöön laitettavaa, Heikkonen kertoo.

Kesäaikana saunat lämpiävät alueella joka ilta ja vastaanottorakennuksessa palvelee kioski. Tilava rantasauna on saanut kiitosta niin omalta väeltä kuin vierailtakin.

Aktiivinen jäsenistö

Vuonna 1970 perustetun SF-Caravan Saimaan seudun yhdistyksellä on 1 100 jäsentä. Laamalansaaren hoitaminen on yhdistyksen tärkein toimintamuoto. Aktiivisuus näkyy alueen talkooväen yhteishenkenä ja ulospäin suuntautuvana ystävällisyytenä.

– Vieraat ovat kiitelleet alueen rauhallisuutta ja siisteyttä. Pidämme normaalisti kevät- ja syyssiivoustalkoot. Muulloin omat isäntämme ja ulkopuolinen apu pitävät huolen, että kaikki on kunnossa, Kari Heikkonen jatkaa.

Erityisen kiitoksen SF-Caravanin palkintoraati antaa alueen viihtyisyyden pitkäjänteisestä kehittämisestä sekä yhteistoiminnasta ympäröivän kyläyhteisön kanssa.

– Järjestämme pilkkitapahtuman yhdessä kyläläisten ja kalastusosakaskunnan kanssa. Tiloissamme on ollut muun muassa kansalaisopiston järjestämiä kursseja, joihin myös meidän väkemme on voinut osallistua.

Laamalansaaressa järjestetään perinteiset pikkujoulut, vuodenvaihde-, laskiais- ja vapputapahtumia. Juhannuksena vapaat paikat ovat Heikkosen mukaan tiukassa. Ohjelmassa silloin on muun muassa pitkää pöytää ja musiikkia.

Laamalansaaren vetovoima kiteytyy Heikkosen mukaan kolmeen asiaan.

– Tämä on rauhallinen, kaunis ja monimuotoinen alue. Lisäksi meillä on mukavat ihmiset ja tämä upea Saimaan vesistö.

sfcsaimaanseutu.com

Teksti Pirjo Rättyä, kuva Kari Heikkonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Tarjolla savolaista lupsakkuutta

Tarjolla savolaista lupsakkuutta

Hirvensalmella sijaitseva Etuniemi on ollut SF-Caravan Sisä-Savo ry:n hallinnassa jo yli 30 vuotta. Alue sijaitsee vain noin 15 minuutin matkan päässä 5-tieltä ja kuuluu myös Caravan-huippuihin.

Kirkasvetinen Jukajärvi houkuttelee vesille

Kirkasvetinen Jukajärvi houkuttelee vesille

Juva Camping sijaitsee tasaisella paikalla Jukajärven rannalla. Alue on melojien suosiossa, sillä rannasta lähtee Oravareitti eli perhemelontaan sopiva melontareitti Juvalta Sulkavalle.

Saimaan rannalla luonnonrauhassa

Saimaan rannalla luonnonrauhassa

Puumalan Koskenselässä on majailtu pitkään, sillä alueella oli asutusta jo kivikaudella. Nykypäivän vierailijoitakin on palveltu jo useampi vuosikymmen.