Kannaksella Imatran keskustassa

Vuoksen Kalastuspuistoa ympäröivät Vuoksen vedet kolmelta suunnalta.

Vuoksen Kalastuspuistossa tuntee olevansa saarella. Nimeltään paikka on Varpasaari, vaikka aluetta yhdistääkin mantereeseen kapea maakannas. Länsipuolella on suojaisa lahdelma, ja itäpuolella virtailee Vuoksi. Tällä kohtaa virtaus on rauhallista, koska muutaman sadan metrin päässä on voimalaitoksen pato.

Alajuoksulla vesi sen sijaan kuohuu ja pauhaa varsinkin silloin, kun patoluukuista juoksutetaan vettä vanhaan Imatrankosken uomaan. Tuolloin virtaama on 500 kuutiometriä sekunnissa, mikä vastaa noin 3 000 suomalaisen vedenkulutusta vuorokaudessa.

Vuoksen Kalastuspuistoa vetävällä Toni Kainulaisella on pitkä kokemus matkailualalla. Hän oli isänsä mukana jo poikavuosinaan. Toimittuaan muutaman vuoden risteilypuolella hän aloitti vuonna 1996 kalastuspuistossa. Kalastuspuiston toiminnassa on mukana myös Tonin perhe eli vaimo ja tyttäret. Lisänä häärii vielä kaksi palkattua työntekijää.

Vuoksen kalastuspuisto toimii kaupungin omistamilla mailla, mutta rakennukset ovat yrityksen omaisuutta. Maanvuokrasopimus on voimassa vuoteen 2035, mikä mahdollistaa pitkäjänteisen toiminnan ja kannattavat uudistukset.

Kasvusuunnitelmia on

Aluksi niemellä oli vain kioski ja pieni terassi.

– Sittemmin rakennusta laajennettiin kahteenkin otteeseen. Viimeisin ulkoterassin laajennus ja järkeistäminen toteutettiin vuonna 2021. Ulkoterassilla on katos, joka aiotaan viimeistellä lasiterassiksi. Näin saadaan 16 sisäpaikkaa lisää, Kainulainen kertoo.

Alue sijaitsee niemen kärjessä. Sähköpaikkoja on yhteensä 18, mutta uusia paikkoja on työn alla. Suuri osa paikoista on rannassa, ja kaikkialta on ainakin näkymä vesistöön. Caravan-alue ulottuu nykyään läheisen museorakennuksen, Karjalaisen kotitalon, pihapiiriin. Siellä voidaan majoittaa karavaanareita ruuhka-aikaan. Imatranajojen aikaan matkailuajoneuvoja on ollut yöpymässä jopa 80.

Alueen keskellä pihaa on huoltorakennus, keittiö, vessat ja suihkut. Saunarakennus on tietysti rannassa, jotta löylystä pääsee pulahtamaan Vuokseen.

– Huoltorakennuksella on jo ikää, ja uusi huoltorakennus on saatava. Sen jälkeen ohjelmassa on uusi keittiö, Kainulainen jatkaa.

Kalalaituri ja lohialtaat

Vuoksella on hyvät mahdollisuudet kalastukseen. Kalastuspuiston rannassa on suuret laiturit ja lohialtaat.

Sup-lautoja on vuokralla, ja alueen suojaisalla lahdella on kaapelivetoinen wakeboard-rata. Rannassa on uimala ja talvella Imatran Talviuimarit ry:n avantouintipaikka.

– Lahdelman toisella puolella on kaupungin urheilutalo, joka on purku-uhan alla. Siinä vapautuisi hyvää vaunukenttää, Kainulainen myhäilee.

Kaupungin kävelykeskusta on pienen kävelymatkan päässä, kuten Imatran koskikin. Patoluukut avataan heinä- ja elokuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 18. Sibeliuksen Karelia-sarjan säestämät koskinäytökset kestävät viitisentoista minuuttia. Kosken rannalla on myös hienoja puistoalueita ja kahviloita.

Vuoksenkalastuspuisto.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kartanoromantiikkaa Olkkolan hovissa

Kartanoromantiikkaa Olkkolan hovissa

Olkkola Resort & Camping toimii Kuolimojärven rannalla lähellä Savitaipaleen keskustaa. Vieressä on kylän uimaranta, ja maalaiskylän palveluihin on vain pieni kävelymatka.

Leirintää keskustan tuntumassa

Leirintää keskustan tuntumassa

Camping Lappeenranta sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta, Saimaan rannalla Huhtiniemessä. Aluetta kutsuttiin aikaisemmin Huhtiniemen leirintäalueeksi.

Papinniemen upeat hiekkarannat

Papinniemen upeat hiekkarannat

Uukuniemen kunta on Pyhäjärven takana päätieltä sivussa. Sinne lähdetään varta vasten poikkeamaan.