Puttes Camping sijaitsee linnoituksen kupeessa

Ahvenanmaan vierailluimpia nähtävyyksiä on Bomarsundin linnoitus. Päälinnoituksen vieressä on monelle tuttu Puttes Camping.

Puttes Camping on Ahvenanmaan vanhimpia leirintäalueita. Olen itse vieraillut alueella ensimmäisen kerran vaunun kanssa jo yli 30 vuotta sitten, sitä ennen telttaillen. Nykyinen yritys Puttes Camping & Stugby on hoitanut aluetta vuodesta 2003.

Leirintäalue on edelleenkin jotakuinkin alkuperäisessä asussaan, kasvanutta puustoa lukuun ottamatta. Huoltorakennus, joka sijaitsee melko keskellä aluetta, on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Sisätilat ovat säilyttäneet rämäkän 70-luvun värityksensä. Samassa rakennuksessa on vessat, suihkut ja keittiö. Keittiön vieressä on ruokailutilat sekä sisällä että katetulla ulkoterassilla. Huoltorakennuksen lähellä on grillikatos.

Matkailuajoneuvoja Puttes Campingille mahtuu 50. Sähköpaikkoja on 20. Nurmikentillä on myös telttailupaikkoja ja mökkejä, joista löytyy suihku ja keittiö. Leirintämökkejä on kolmetoista.

Laaja alue

Kapea mutta pitkä viiden hehtaarin alue on loivaa nurmikkoista kenttää, jota puu- ja pensasrivistöt jakavat eri lohkoihin. Kentältä löytyy tilanteen ja tarpeen mukaan myös suojaa tuulelta tai auringolta. Alue viettää loivasti meren rantaan, jossa on hieman kaisloittunut uimaranta sekä rantasauna. Rannassa on vierasvenesatama, jonka laituri myötäilee kauniisti sileänä kaartuvaa rantakallioita.

Rantasauna on myös veneilijöiden käytössä, mutta karavaanarit kuulemma ehtivät varaamaan saunavuorot aina ensin.

Leirintäalueen toimisto, joka toimii myös satamakonttorina, löytyy heti alueen portin vierestä läheltä linnoitusta. Portin tuntumassa on myös Ravintola Furulunds Gården A-oikeuksin. Rakennus on uusi mutta rakennettu vanhan mallin mukaan. Sisällä on istumapaikat sadalle, ja terassi on tilava. Ravintolan thai-ruoka on saanut kehuja, mutta kannattaa maistaa myös Ahvenanmaan pannukakkua. Myynnissä on tuoretta leipääkin.

Mielenkiintoiset ulkoilumahdollisuudet

Puttes Campingin ranta on kallioisen merenlahden pohjukassa. Rantaa myötäillen on hieno meloa, kun vieressä nousee lähes pystysuora punagraniittinen seinämä. Kallioranta on myös mielenkiintoinen snorklauskohde.

Kävelyretkille löytyy yhden ja viiden kilometrin mittaiset vaelluspolut, ja mielenkiintoisia polkuja on myös linnoituksien raunioilla. 1800-luvun puolivälissä rakennettu päälinnoitus on leirintäalueen ja meren salmen välissä, ja hieman kauempaa korkean kallion päältä löytyy vartiotorni ja lisää muureja. Ne suojasivat tykkipatteristoja, joiden piti estää vihollisalusten tulo linnoitukselle. Toisin kuitenkin kävi.

Salmen Prästön puolelta, vastapäätä päälinnoitusta löytyy pieni vanha luotsirakennus, jossa on Bomarsundin linnoituksesta kertova näyttely.

Leirintäalueelta lähtee hyväpintaisia pyöräilyreittejä. Kastelholman linnalle on matkaa kymmenisen kilometriä.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Käringsundissa on uutta ja vanhaa

Käringsundissa on uutta ja vanhaa

Käringsund Resort & Conference on osa uudempaa ja modernimpaa kokonaisuutta, mutta leirintäalueella sekä huoltorakennuksilla on jo jonkin verran ikää. Camping-alueelle saavuttaessa ajetaan ensin alueen ohi 350 metriä ravintolarakennukselle, josta löytyy toimisto.

Leppoisa ja luonnonmukainen Ledholm Camping

Leppoisa ja luonnonmukainen Ledholm Camping

Kun lähdetään ajamaan Kumlingen kylältä etelään, tullaan pienelle salmelle, jonka rannalla toimii ravintola Kastören. Sen yhteydessä on mökkikylä, vierasvenesatama sekä matkaparkki.

Degersand on meren äärellä

Degersand on meren äärellä

Käytännössä koko Degersand Resortin tontti on hienoa hiekkaa, joka päättyy leveään hiekkarantaan. Etelän suunnassa Degersandista avautuu upea maisema avomerelle.