Degersand on meren äärellä

Degersand Resort sijaitsee Eckerön saaren eteläkärjessä. Jo nimestä voi päätellä, että alueella on hiekkaranta.

Käytännössä koko Degersand Resortin tontti on hienoa hiekkaa, joka päättyy leveään hiekkarantaan.

Etelän suunnassa Degersandista avautuu upea maisema avomerelle. Rantaan vyöryy joskus mahtavia aaltoja, mutta yleensä etelätuulet ovat lempeitä. Ranta on pitkälti matalaa hienoa hiekkaa, lapsille mieleen. Hiekkarannan toisella reunalla on yleinen uimaranta, mutta väkeä siellä käy harvakseltaan. Suurin osa hiekkarannasta on leiriytyjien käytössä.

Caravan-alueen maasto on hiekkapohjaista, mutta monin paikoin se kasvaa männikköä ja matalaa heinikkoa. Matkailuajoneuvopaikat sijoittuvat erilaisille alueille. Osa paikoista on männikössä lähellä päärakennusta, osa rannan tuntumassa. Säiden mukaan voi valita mieleisensä. Monilta paikoilta on vain parikymmentä askelta mereen.

Muutamilla rantapaikoilla on tosin syytä varoa, ettei auto jää kiinni hienoon hiekkaan. Pääosa ajoreiteistä on kuitenkin päällystetty pitävällä murskeella.

Matkailuajoneuvopaikkoja alueella on kolmisenkymmentä. Alue on haluttu pitää pienehkönä, mikä takaa kohteen rauhallisuuden lomapaikkana.

Laadukasta mökkimajoitusta

Degersandissa on kymmenkunta mökkiä, joista uusimmat ovat tältä kesältä. Mökeissä on tasokas kalustus ja hyvä varustelu. Osassa on muun muassa vessat sekä suihku sisällä että ulkona. Keittiössä on kaikki tarpeelliset laitteet ja astiastot kuudelle. Jokaisen mökin edustalla on tilava terassi ulkokalusteineen ja grilleineen.

Huoltorakennukset löytyvät alueen laidalta. Kahdesta vierekkäisestä rakennuksesta löytyvät vessat ja suihkut sekä keittiötilat. Tyylikkäissä tiloissa on pirteät värit ja huoliteltuja yksityiskohtia kuten tauluja ja hauskoja kylttejä: “Vessanpönttöön ei saa laittaa vaippoja, puhelinlaskuja, kultakaloja eikä omia unelmia…”

Huoltorakennusten vieressä on grillipaikka. Toinen löytyy hiekkarannalta.

Rannan vasemmassa reunassa on puulämmitteinen tilaussauna saunakammareineen. Saunan meren puolella on mukava terassi ja aurinkotuolit. Saunan pehmeistä löylyistä on lyhyt matka pulahtaa mereen.

Mennään terassille

Päärakennus löytyy heti portin pielestä. Alueelle saavuttaessa siellä vain pistäydytään, mutta myöhemmin kannattaa tutustua ravintolan tarjontaan. Sisällä on avarat tilat vaikkapa kokoukselle. Suurista ikkunoista aukeavat näkymät etelään ja merelle, ja maisemat ovat tietysti terassilta vielä paremmat. Ulkoilmassa on mukava nauttia virkistävät juomat tai valita ruokalistalta purtavaa. Tarjolla on leivonnaisia ja paikallisista raaka-aineista tehtyjä ruoka-annoksia.

Aikuisten istuessa terassilla voivat lapset touhuta viereisellä leikkipaikalla, jossa on muun muassa kaksi leikkivenettä, keinut ja paljon hiekkaa leikkimiseen ja rakentamiseen.

Veneelläkin ravintolaan pääsee. Vierasvenesatama on pienen kävelymatkan päässä niemen takana, tuulilta suojassa.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Perinteikäs ja uudistunut Sandösunds Camping

Perinteikäs ja uudistunut Sandösunds Camping

Vårdö on Ahvenanmaalle idän suunnalta saavuttaessa viimeinen suurempi saari ennen pääsaarta. Sandösunds Camping sijaitsee saaren pohjoispuolella.

Puttes Camping sijaitsee linnoituksen kupeessa

Puttes Camping sijaitsee linnoituksen kupeessa

Puttes Camping on Ahvenanmaan vanhimpia leirintäalueita. Olen itse vieraillut alueella ensimmäisen kerran vaunun kanssa jo yli 30 vuotta sitten, sitä ennen telttaillen.

Leppoisa ja luonnonmukainen Ledholm Camping

Leppoisa ja luonnonmukainen Ledholm Camping

Kun lähdetään ajamaan Kumlingen kylältä etelään, tullaan pienelle salmelle, jonka rannalla toimii ravintola Kastören. Sen yhteydessä on mökkikylä, vierasvenesatama sekä matkaparkki.