Leppoisa ja luonnonmukainen Ledholm Camping

Pieni Ledholm Camping majoittaa matkalaisen Snäckön saarella.

Kun lähdetään ajamaan Kumlingen kylältä etelään, tullaan pienelle salmelle, jonka rannalla toimii ravintola Kastören. Sen yhteydessä on mökkikylä, vierasvenesatama sekä matkaparkki.

Salmen ylityksen jälkeen tullaan Snäckön saarelle. Täältä löytyy tukikohta meille seuraavaksi yöksi: Ledholm camping. Alueella ei ole ympärivuorokautista päivystystä, mutta alueen vetäjät asuvat tien varrella ja seuraavat lautalta tulevaa liikennettä. Kun tulimme saarelle yömyöhään, he ajoivat perässä meitä vastaanottamaan.

Matkailuajoneuvopaikkoja löytyy metsikköön avatuilta kentiltä sekä avoimelta alueelta, joka on joskus ollut peltoa tai niittyä. Karavaanarille paikkoja on parikymmentä, ja kymmenelle riittää sähköä. Metsän kätköstä löytyy omaa rauhaa, avoimelta kentältä taas rauhaa hyttysiltä. Paikan saa valita vapaasti. Ledholmissa on myös mökkimajoitusta.

Saaristossa mutta ei rannalla

Pieni harmituksen aihe on se, että leirintäalueen eteläpuolella kulkee vain muutaman metrin levyinen uoma. Lähellä oleva meri piiloutuu kanaalin takana kasvavan viisimetrisen vitikon taakse. Kanaalin rannalla on sauna ja laituri.

Jos mukana sattuu olemaan kajakki, pääsee muutaman kymmenen metriä melomalla saaristoon. Salmen rannoilla kohoaa komeita aaltojen silottamia kalliorinteitä.

Ledholmin toimisto on keskelle aluetta tehdyllä aukiolla. Huoltorakennukset ja pikku mökit aukion ympärillä sijaitsevat hieman sivummalla. Vessoille, suihkuille ja kokkaamiseen löytyvät omat tilansa höylähirrestä valmistetuissa rakennuksissa. Ruokailuunkin löytyy pöytiä katoksen alta.

Tilat eivät ole luksusta, mutta kaikki on uudehkoa ja erittäin siistiä. Vessat ovat kompostimallisia, mutta hyvin hoidettuja. Vessapapereille ja pesuaineille on hauskoja säilytyspaikkoja, jotka on koristeltu pitsein ja luonnonkukkamaljakoin. Pesualtaat ovat ulkona nätin aidan takana, ja peili on ripustettu aitaan.

Naapurisaaren hieno museotila

Kumlingesta kannattaa poiketa myös Enklingen saarella, jonne ajaa lossi noin puolen tunnin välein. Hermasin museotilalla kaikki 1500-luvun rakennukset ja esineet ovat alkuperäisillä paikoillaan, kuten ne jäivät talon viimeisen asukkaan lähtiessä 1973. Näyttää kuin paikassa asuttaisiin ja väki olisi vain käymässä asioilla.

Kun matka Kumlingesta jatkuu kohti pääsaarta, tarjolla on kaksi vaihtoehtoa. Pohjoispäästä lähtee lautta Hummelvikiin. Puoli kilometriä Ledholmin leirintäalueelta etelään on satama, josta seilataan Lumparlandiin Maarianhaminan kaakkoispuolelle.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen 

Lue myös nämä esittelyt

Käringsundissa on uutta ja vanhaa

Käringsundissa on uutta ja vanhaa

Käringsund Resort & Conference on osa uudempaa ja modernimpaa kokonaisuutta, mutta leirintäalueella sekä huoltorakennuksilla on jo jonkin verran ikää. Camping-alueelle saavuttaessa ajetaan ensin alueen ohi 350 metriä ravintolarakennukselle, josta löytyy toimisto.

Degersand on meren äärellä

Degersand on meren äärellä

Käytännössä koko Degersand Resortin tontti on hienoa hiekkaa, joka päättyy leveään hiekkarantaan. Etelän suunnassa Degersandista avautuu upea maisema avomerelle.

Perinteikäs ja uudistunut Sandösunds Camping

Perinteikäs ja uudistunut Sandösunds Camping

Vårdö on Ahvenanmaalle idän suunnalta saavuttaessa viimeinen suurempi saari ennen pääsaarta. Sandösunds Camping sijaitsee saaren pohjoispuolella.