Gröna Udden on puistomainen rantakohde

Maarianhaminan Gröna Udden sijaitsee kauniilla puistomaisella paikalla, alle kilometrin päässä Maarianhaminasta.

Gröna Uddenin sijainti on erinomainen rauhalliseen rantalomailuun sekä Maarianhaminaan tutustumiseen.

– Maarianhaminan leirintäalue on ollut kaupungin omistuksessa, mutta rakennukset on nyt ostettu omaksi. Uudistuksia on jo tehty, ja lisää on työn alla. Tulevaksi kesäksi on jo saatettu päätökseen mittava päärakennuksen uudistus, kertoo aluetta isännöivä Lars Luoma.

Portin lähellä olevassa rakennuksessa on leirintäalueen toimisto sekä ravintola, jonka keittiö on uusittu talven aikana. Pitsat ovat suosittuja myös paikkakuntalaisten keskuudessa.

Paljon tilaa leiriytyjille

Leirintäalue sijaitsee nurmipohjaisessa rinteessä. Päärakennuksen terassilta aukeaa näkymä loivasti kohti merenlahtea laskevalle nurmikkoiselle leirintäalueelle, päättyen laajaan hiekkarantaan. Rakennuksen vieressä on hiekkakenttä, jossa voi ajella vuokratulla Segwaylla. Toisella puolella rakennusta on laaja, hieno minigolfkenttä. Pitsan ostajat saavat kierroksen minigolfia ilmaiseksi.

Alueella risteilevät tiet ovat asvalttipintaisia. Telttailijoille on laajalti nurmikenttää. Säätilan mukaan voi valita paikan aurinkoiselta nurmikolta tai lehtipuiden siimeksestä. Myös matkailuajoneuvot voivat asettua nurmikolle. Varsinaiset vaunualueet ovat alueen toisella laidalla rinteessä sekä alempana lähellä rantaa.

– Matkailuajoneuvopaikkoja uudistettiin niin, että niihin on nyt helpompi ajaa. Myös sähkötolppia uusittiin ja tehtiin lisää, Luoma jatkaa.

Ylempänä rinteessä on useita mökkejä neljälle tai kuudelle hengelle. Niitäkin on uudistettu ja työtä jatketaan.

Erikoinen huoltorakennus

Keskellä leirintäaluetta on saniteettirakennus, josta löytyvät vessat, pukuhuoneet ja suihkut. Ovet aukeavat näppäinkoodilla.

– Rakennuksen arkkitehtuuri lasiseinineen ja kattoikkunoineen on mielenkiintoinen. Rakenteet ovat kunnossa, vaikka ikää on jo kertynyt. Uusimista on kuitenkin suunniteltu.

Pienen matkan päästä löytyy toinen rakennus, jossa on keittiötilat sekä pyykinpesutupa. Keittiössä on mikroaaltouuneja, keittolevyjä ja tiskauspaikat sekä telttailijoille kylmätilat elintarvikkeiden säilytykseen. Ruokailutiloja on sekä sisällä että ulkona. Keittiörakennuksen vierestä löytyy grillikatos.

Kaksi rantasaunaa löytyy omasta rauhastaan pienen metsikön takaa, hiekkarannan vasemmalta reunalta. Saunojen malli ja väritys tuovat mieleen vanhat rantamakasiinit. Saunan lähellä on wc-rakennus, joka on myös uimarannalla vierailevien käytössä.

Lasten iloksi Gröna Uddenilla on uimarannan lisäksi leikkipaikka, pomppulinna ja jäätelökioski.

Maarianhamina on suuri pieni 11 500 asukkaan kaupunki, jossa vierailee 1,5 miljoonaa matkailijaa vuodessa. Kaupungin kävelykeskustassa on paljon ostosmahdollisuuksia, ravintoloita, kulttuuria ja muita elämyksiä. Gröna Uddenilta keskustaan pääsee rantaa myötäilevää puistotietä pitkin.

Gronaudden.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

 

Lue myös nämä esittelyt

Puttes Camping sijaitsee linnoituksen kupeessa

Puttes Camping sijaitsee linnoituksen kupeessa

Puttes Camping on Ahvenanmaan vanhimpia leirintäalueita. Olen itse vieraillut alueella ensimmäisen kerran vaunun kanssa jo yli 30 vuotta sitten, sitä ennen telttaillen.

Käringsundissa on uutta ja vanhaa

Käringsundissa on uutta ja vanhaa

Käringsund Resort & Conference on osa uudempaa ja modernimpaa kokonaisuutta, mutta leirintäalueella sekä huoltorakennuksilla on jo jonkin verran ikää. Camping-alueelle saavuttaessa ajetaan ensin alueen ohi 350 metriä ravintolarakennukselle, josta löytyy toimisto.

Degersand on meren äärellä

Degersand on meren äärellä

Käytännössä koko Degersand Resortin tontti on hienoa hiekkaa, joka päättyy leveään hiekkarantaan. Etelän suunnassa Degersandista avautuu upea maisema avomerelle.