Kuusiston saaressa leiriydytään

Caravan-alueen lisäksi Kuusistossa on puurakenteinen Kuusiston kirkko kirkkomaisemineen sekä piispanlinnan rauniot.

Turun eteläpuolelta Kuusiston saaresta löytyy 1200–1300-luvun vaihteessa katolisen kirkon rakennuttaman linnan rauniot. Linnassa pitivät aikoinaan leiriä niin sotilaat kuin kauppiaatkin. Piispanlinna purettiin uskonpuhdistuksen aikaan, ja osa kivistä käytettiin Turun esilinnan rakentamiseen.

Kuusistosta löytyy toisenlainenkin leiri. Toisessa päässä saarta majailevat SF-Caravan Kaarina ry:n jäsenet. Alueelle johtaa kapea, mutta perille saakka asvaltoitu tie.

Alueen portilla on huoltorakennus, josta löytyvät toimisto, tiskipaikka, kemssantyhjennys sekä vessat. Rakennusta uudistettiin kesällä 2016, jolloin sitä laajennettiin invavessan ja -suihkun verran.

Toimiston viereisessä rakennuksessa ovat kokoontumistilat sekä suuri terassi. Alueen toisessa päässä lähempänä rantaa ovat sauna, ulkotiskipaikka, grillimökki. Näiden vieressä on monipuolinen lasten leikkikenttä. Sitä ympäröivä aita uusittiin alkukesästä 2019.

Sauna on kovassa käytössä

Saunarakennus on nyt siistissä kunnossa, kun sen ulkoseinät maalattiin loppukesästä 2019. Kesäsesongin aikaan saunotaan joka päivä. Saunan yhteydessä on hyvät pesu- ja suihkutilat, tilava takkahuone sekä terassi merelle päin.

Uimapaikatkin ovat kunnossa. Viime kesän helteillä hiekkarannalla oli vilskettä, kun veden lämpö oli 25 astetta. Uimalaiturin uusiminen aloitettiin syksyllä ja se valmistuu tämän kevään aikana.

Kuusistosta saa lainata venettä, ja suojaisia vesistöjä löytyy melojillekin.

Suurkaupungin Turun vaikutus näkyy rantarakentamisessa. Lähiseudulla on toinen toistaan upeampia kesähuviloita.

Aina on tilaa vielä yhdelle

Kuusistossa on paljon kausipaikkoja, mutta vierailijoillekin löytyy aina tilaa. Sähköpaikkoja on yhteensä 70. Vaunualueet ovat meren suuntaa viettävässä loivassa rinteessä, osittain pengerrettynä eri tasoihin. Vieraspaikkojen lisäksi vapaat kausipaikatkin ovat aina käytettävissä. Jopa niin, että kun kausipaikkalainen palaa alueelle, hän odottaa toisaalla, jos hänen paikallaan on vieraita.

Kuusisto on avoinna ympäri vuoden. Isäntävuorot toimivat kesällä joka päivä, keväällä ja syksyllä viikonloppuisin. Muulloin Kuusisto on omatoimialue. Toki alueella on usein kausipaikkalaisia huolehtimassa asioista talvellakin, varsinkin viikonloppuisin.

Kuusistosta etelään kohti Korppoota lähdettäessä päästään Saariston Rengastielle. Kuusisto onkin hyvä aloitus- tai lopetuspaikka pitempää tai lyhyempää Rengastietä kulkevalle karavaanarille. Viime kesänä alueella tuntuikin olevan yllättävän paljon kiinnostuneita.

Kuusisto on tarkoitettu vain SF-Caravan ry:n jäsenille.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Vuohensaaressa tapahtuu

Vuohensaaressa tapahtuu

Vuohensaaren leirintäalue löytyy Merenlahden saarelta, mutta autolla voi ajaa perille saakka. Saarelle vie noin sata metriä pitkä pengertie.

Monipuolinen ja laadukas Rairanta

Monipuolinen ja laadukas Rairanta

SF-Caravan Vakka-Suomi ry:n oma alue, Rairanta, sijaitsee noin seitsemän kilometriä Uudenkaupungin eteläpuolella. Alueella on monipuoliset ja laadukkaat huoltorakennukset sekä hienot tilat oleskeluun ja tapahtumien järjestämiseen.

Mussalo on Rengastien tukikohta

Mussalo on Rengastien tukikohta

Mussalon SFC-alue sijaitsee Turun luoteispuolen saaristossa, Taivassalon Mussalossa. Paikka on SF-Caravan Masku ja Ympäristökunnat ry:n hoidossa.