Leporanta uudistuu ja kehittyy jatkuvasti

SF-Caravan Liedon seutu ry hyväksyttiin liiton jäseneksi vuonna 1980. Tänä vuonna yhdistys juhlii siis nelikymppisiään.

Virallisesti SF-Caravan Liedon seutu juhlii syntymäpäiviään maaliskuussa, epävirallisemmin sitten syksyllä. Yhdistyksen oma alue Leporanta valittiin vuonna 2012 Vuoden SFC-alueeksi. Leporanta on avoinna ympäri vuoden, mutta vain SF-Caravan ry:n jäsenille.

Liedon yhdistyksen ylläpitämän alueen vuokrasopimus allekirjoitettiin vuonna 1982. Leporanta nousi vuosien mittaan soramontusta viihtyisäksi keitaaksi, rauhalliseksi ja luonnonläheiseksi paikaksi mäntymetsän sylissä. Lampi siivottiin romuista, matkailuajoneuvopaikkoja pengerrettiin ja huoltorakennukset nousivat talkoilla. Viimeisin suurempi projekti oli jätevedenpuhdistusjärjestelmä.

Sähkökaappien ja maakaapelien asentamisen yhteydessä pihavaloiksi asennettiin led-valot.

Leporannassa on hyvät, toimivat ja siistit huoltorakennukset. Portin lähellä on toimisto ja pysäköintialueet vieraille. Alueelle saa ajaa vain oman vetoauton. Keskemmällä aluetta on huoltorakennus, jossa on vessat, suihkut ja tiskauspaikka sekä kemssantyhjennys.

Uikkarisauna ja tilaussauna

Alueella saunotaan yleisillä vuoroilla uikkarisaunassa.

– Uikkarisaunamme on saanut kiitosta. Kaikki saunovat yhdessä, mutta miehille ja naisille on omat pesu- ja pukeutumistilansa, kertoo SF-Caravan Liedon seutu ry:n puheenjohtaja Teemu Kuosmanen.

Sauna- ja suihkutilojen remontti valmistui syksyllä 2019. Sekin remontti tehtiin talkoovoimin.

Lähempänä lammen rantaa oleva puulämmitteinen tilaussauna lämmitetään tarvittaessa. Lampi syvenee melko nopeasti. Lyhyen laiturin päässä on jo kaksi metriä vettä, keskellä lampea viisi metriä. Tulevaksi kesäksi rantaan on tarkoitus saada hyppylaituri. Lapsille on matalampi, turvallinen hiekkapohjainen uimaranta, jossa on pieni vesiliukumäki.

Vesi lammessa on aivan mahtavan kirkasta. Aluksi lammen vettä käytettiinkin suoraan juomavetenä. Nykyisin alueella on kaivo ja porakaivo.

Hyvät kokoontumistilat

Saunan takana on pienempi kokoontumistila, jossa on myös keittiö. Isompaan kokoontumistilaan, Riemuriiheen, mahtuu tanssimaan useampi kymmenen henkeä. Orkesterille tai muille esiintyjille on erillinen pieni lavansa. Tätä korvaavan tilan rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä 2020 valojuhlien jälkeen.

Toinen huoltorakennus, jossa on vessat, tiskaus ja kemssantyhjennys, löytyy alueen ”yläkerrasta”, muuta aluetta korkeammalle nousevasta vaunualueesta.

Keskellä lampea pienellä kallioniemellä on grillitupa, ulkogrilli ja ulkopöytä sekä pari keinua. Lasten leikkipaikalla on mökki, keinut ja kiipeilyteline.

Matkailuajoneuvopaikat on pengerretty lammen ympäri.

– Sähköistettyjä paikkoja on 150, ja kausipaikkalaisia alueella on kuudenkymmenen hujakoilla, Kuosmanen laskeskelee.

Vastaanotto ja muut huoltotoimet toimivat isäntäperiaatteella. Viime vuonna isäntävuoroja lyhennettiin ja otettiin käyttöön kesäkausipaikat. Muutokset toivat alueelle sekä uusia kausi- että kesäpaikkalaisia.

– Huhtikuun lopulta syyskuun loppupuolelle isäntä on paikalla joka päivä, talvisaikaan viikonloppuisin. Viime kesänä isäntien apuna käytettiin kesätyöntekijää. Homma toimi niin hyvin, että tänä vuonna kesätyöntekijöitä palkataan kaksi, Kuosmanen lisää.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Ihala on nyt kaikkien kaveri

Ihala on nyt kaikkien kaveri

Vuonna 2014 alue suljettiin säästösyistä ja vuotta myöhemmin toimintaa on jatkettu yksityisin voimin. Ihala Camping sijaitsee Uudenkaupungin edustalla Lepäisten saarella.

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto ei ole läpikulkureitillä, mutta sinne on kuitenkin mukava ajella hyväkuntoista tietä pitkin maaseutu- ja saaristomaisemia ihaillen. Perillä odottaa viiden hehtaarin siisti virkistysalue.

Vankkuri-Vehmaalla on toimintaa ympäri vuoden

Vankkuri-Vehmaalla on toimintaa ympäri vuoden

SF-Caravan Raision seutu ry on perustettu vuonna 1982. Yhdistys toimii aktiivisesti ja se myös ylläpitää talkoovoimin ja hyvässä hengessä yhdistyksen jäsenaluetta Vankkuri-Vehmasta.