Ihala on nyt kaikkien kaveri

Ihala oli yli 50 vuotta Tampereen kaupungin liikuntapalvelujen ylläpitämä leirintäalue, joka oli tarkoitettu ainoastaan tamperelaisten käyttöön.

Vuonna 2014 alue suljettiin säästösyistä ja vuotta myöhemmin toimintaa on jatkettu yksityisin voimin.

Ihala Camping sijaitsee Uudenkaupungin edustalla Lepäisten saarella. Maasto on kaunista kuivaa mäntykangasta. Saarella risteilee mukavia asvalttiteitä, jotka vähäisen autoliikenteen vuoksi sopivat hyvin pyöräretkeilyyn. Saarelta löytyy merkitty pyöräreittikin. Uuteenkaupunkiin matkaa on 12 kilometriä. Pyöräreitin varrella on tauluja, joista voi ladata älypuhelimeen opasteita saaren historiasta ja luonnosta.

Muutaman sadan metrin päässä Ihalan portilta merenrannassa lepää kivinen rantapengerrys vanhoine nostureineen. Rannassa lastattiin laivoihin hyvälaatuista harmaata graniittia, jota Lepäisiltä on louhittu 1800-luvun lopulta lähtien. Kiveä vietiin eri puolille Suomea kansallisromanttisen ajan rakennusmateriaaliksi, mutta myös Eurooppaan ja Amerikkaan. Tunnetuimpia rakennuksia Suomessa ovat Helsingin Kallion kirkko, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Tampereen tuomiokirkko sekä Naantalin Kultaranta.

Työntekijästä työteliääksi yrittäjäksi

Nykyisin Ihalaa luotsaa Miia Koskiranta. Hän aloitti Ihalassa isännöitsijänä, vahtimestarina ja muun muassa kioskinpitäjänä. Nykyisin Koskiranta toimii Ihalassa yrittäjänä, mutta työnkuvaan kuuluu edelleen kaikesta huolehtiminen.

Leirintäalueen pinta-ala on yli 20 hehtaaria. Ihalassa on 12 mökkiä, asuinhuoneita sekä telttailualue. Matkailuajoneuvopaikkoja on 75, joista sähköistettyjä 64.

– Ihalan mökit olivat täyteen buukattuja, kun Uudenkaupungin autotehtaalle rakennettiin uusia automaatiolinjoja. Caravan-alueella sen sijaan oli tilaa. Nyt kausipaikan hinnat on puolitettu, Koskiranta kertoo.

Markkinointia on tehty niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin.

Toimivat huoltorakennukset

Alueella on tehty runsaasti siistimis- ja kunnostustöitä. Uudehkossa huoltorakennuksessa ovat suihkut ja wc:t, astianpesupaikka sekä sähkölämmitteinen sauna. Vastaanoton yhteydessä on kioski.

Toisesta rakennuksesta löytyy lasten leikkinurkkaus ja oleskelutila, jossa on pingispöytä, lautapelejä, lehtiä ja kirjoja sadepäivien ratoksi. Rakennuksessa ovat myös suihkut ja wc:t, sekä kolme neljän hengen huonetta.

Entisessä maatilan päärakennuksessa ovat neljän ja kahdeksan hengen huoneet. Leirintäalueella on keittokatos, grillikatos, kalanperkauspaikka, lentopallokenttä sekä lasten leikkikenttä ja leikkimökki.

Rantasaunan vieressä on uimaranta soutuveneineen sekä iso uimalaituri. Ranta on kahden saaren välissä suojaisassa salmessa. Veneilemään on helppo lähteä tuulisellakin säällä. Kalaan ja melomaan pääsee mukavasti. Kun kiertää saaren, pääsee suuremmille selille ja lopulta avomerelle.

Ihalacamping.com

Teksti ja kuvat Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 4/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Mussalo on Rengastien tukikohta

Mussalo on Rengastien tukikohta

Mussalon SFC-alue sijaitsee Turun luoteispuolen saaristossa, Taivassalon Mussalossa. Paikka on SF-Caravan Masku ja Ympäristökunnat ry:n hoidossa.

Kesäniemi toimii ympäri vuoden

Kesäniemi toimii ympäri vuoden

SF-Caravan Turku ry:n Kesäniemi sijaitsee Turun pohjoispuolella Kustavintien varrella, noin 45 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Yhdistyksellä on käytössään viisi caravan-aluetta.

Rauhaa merenrannassa – Pyhäranta Camping

Rauhaa merenrannassa – Pyhäranta Camping

Alueelle ajellessamme poikkeamme ensin tutkimaan viereisen Pyhämaan historiallisia nähtävyyksiä. 1600-luvulla rakennettu hirsinen uhrikirkko on täynnä maalauksia – lattiasta kattoon.