Historian siipien havinaa Loviisassa

Loviisa Camping on puistomainen ja rauhallinen alue meren rannalla, vanhassa kylpylän puistossa.

Puistomainen Loviisa Camping sijaitsee meren rannalla keskustan eteläpuolella. Tamminiemen puisto on laajuudeltaan 3,5 hehtaaria ja peräisin Loviisan kylpylätoiminnan ajoilta. Kylpylätoiminta oli hyvin vilkasta 1800-luvulla, jolloin Loviisa oli Suomen kuudenneksi suurin kaupunki.

Portin vieressä sinisessä päärakennuksessa on toimisto, jonne ilmoittaudutaan ensin. Alue on keskikesällä sen verran suosittu, että vapaista paikoista pidetään tarkkaa kirjaa.

Toimistorakennuksen yhteydessä on kahvila, jossa on hyvin varustettu keittiö. Sisätilan lisäksi pöytiä on lasiverannalla ja ulkona puistossa. Ulkopöytien välissä on hauskoja taideteoksia. Rakennuksen toisessa päässä on huoltotilat: vessat, suihkut ja kemssantyhjennys. Keittiössä on myös pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Rakennuksen takana on lisää suihkuja.

Viereisissä rakennuksissa, Villa Björksténissä ja pienessä Villa Tammessa, on hotellitasoisia majoitustiloja, joissa osassa on omat keittiöt.

Caravan-alueelta löytyy sähköpaikkoja liki 60. Osa caravan-paikoista on aivan rannassa. Aluetta jakavat mukavasti yli satavuotiaat kuusiaidat ja Suomessa harvinaiset lehmusaidat.

Rannan lähellä on saunarakennus. Saunaan voi varata perhevuoroja. Yleiset saunavuorot sisältyvät aluemaksuun lauantaisin. Rannassa on grillauspaikka sekä järeä laituri, jonka huvimaja on vapaasti käytettävissä.

Leirintäalueen läheisyydessä on Loviisan uimaranta Plagen.

Nähtävyyksiä kävely- tai pyörämatkan päässä

Kaupunkikierrokselle jaksaa jalan tai leirintäalueelta vuokratulla kaupunkipyörällä. Laivasiltaan on matkaa alle kilometri. Sieltä löytyy pienvenesatama vanhoine pursineen. Vanhoissa punamullatuissa rantamakasiineissa on useita käsityö- ja taide- ja matkamuistomyymälöitä sekä kesäravintoloita terasseineen.

Merenkulkumuseossa selviää, että Loviisa oli aikanaan vahva merenkulkukaupunki. Nykyisin kaupungista taidetaan muistaa parhaiten Loviisan ydinvoimala.

Laivasillan ympäristössä on vanha puukaupunki, jossa järjestetään joka kesä Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma. Se on samalla kaupunkijuhla, johon kuuluu pop-up-keittiöitä ja terasseja.

Viereisen harjun kautta koukaten pääsee Kukkukiven 1906 rakennetulle valurautaiselle jugend-näkötornille. Tornilta voi jatkaa puiseen alakaupunkiin ja vanhalle hautausmaalle. Sen merihenkiset muistomerkit kertovat omalta osaltaan loviisalaisten merenkulkuhistoriasta.

Mikäli aikaa riittää, kannattaa ottaa laivakyyti Svartholman merilinnoitukselle.

Loviisa.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Vuoden 2017 Caravan-alue: Ainutlaatuinen Rastila Camping

Vuoden 2017 Caravan-alue: Ainutlaatuinen Rastila Camping

Karavaanarit ovat valinneet Rastila Campingin Helsingistä ja Mikkelin Suomenniemellä sijaitsevan SFC-Laamalansaaren Suomen parhaiksi leirintäalueiksi. Huomionosoitus on tunnustus pitkäaikaisesta ja tuloksekkaasta työstä karavaanareiden parhaaksi.

Luonnonmukaista merenrantamaastoa

Luonnonmukaista merenrantamaastoa

Skeppars löytyy Sondbyn kylän läheltä, Suomenlahden suojaisan lahden rannalta. Skepparsin caravan-alueella on 90 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa.

Kolmivitonen Kultahiekka kutsuu

Kolmivitonen Kultahiekka kutsuu

Ympäri vuoden avoinna oleva alue tarjoaa kausipaikan ilman isäntävelvoitetta.