Ympäristöystävällinen valinta

Meren rannalla Raahen kupeessa sijaitsevan Lohenpyrstön kaikki rakennukset lämpiävät maalämmöllä.

Raahen seudulla toimivan SF-Caravan Lohenpyrstö ry:n toiminta keskittyy Raahen pohjoispuolella sijaitsevalle caravan-alueelle, joka on saanut nimensä yhdistyksen mukaan. Yhdistys perustettiin syksyllä 2007, ja vuotta myöhemmin solmittiin vuokrasopimus Raahen kaupungin kanssa Mikonkarin maa-alueesta.

Lohenpyrstön rakentaminen aloitettiin vuonna 2009. Nyt laajennusten jälkeen alueella on 200 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa.

– Alueella on kaksi talkoovoimin rakennettua huoltorakennusta, mutta entistä tilavampi ja toimivampi uusi rakennus valmistuu kevättalven aikana lähelle sisääntuloporttia, yhdistyksen puheenjohtaja Kari Malkamäki kertoo.

Huoltorakennukseen tehtiin saunat ja pesutilat, keittiö sekä toimisto.

– Puusauna ja patio ovat saaneet vierailijoilta kiitosta, ja uimapaikka on muutaman askeleen päässä. Kesäisin löylyihin pääsee yleisillä saunavuoroilla joka päivä. Rantaa kiertää komea ja esteetön rantabulevardi, jolla on mukava ulkoilla ja jota pitkin pääsee helposti uimapaikalle.

Vuonna 2013 aloitettiin Lohenpirtin pystytys talkoovoimin. Lohenpirtissä on suuri sali tanssilattioineen ja karaokelaitteineen. Rakennuksesta löytyy myös tilaussauna, joka tulevana kesänä muuttuu nuorten omaksi oleskelutilaksi. Rakennuksen päädyssä on ajokaivo ja vesipiste. Pirtin yhteydessä on myös lasten leikkitila.

Uusin ja komein huoltorakennus

Kevättalvella valmistuu talkootyönä uusin ja komein rakennus.

– Talvimatkailijoita silmällä pitäen tehdyssä 200-neliöisessä rakennuksessa on kaikki modernit huoltotilat. Tila on myös energiaystävällinen. Yhdestä ovesta kuljetaan kaikkiin tiloihin, vessoihin, suihkuihin sekä keittiöön. Alueen uusi tilaussauna löytyy myös saman katon alta, Malkamäki sanoo.

Uudessa rakennuksessa on toimisto sekä kesällä pieni kahvio. Isännille löytyy lepotilat, jossa voi myös yöpyä. Rakennuksessa on hyvät invapalvelut, ja aivan oven viereen on tehty asvaltoituja invapaikkoja.

– Koko Lohenpyrstön alueella on huomioitu ympäristöystävällisyys monella tavalla. Lohenpyrstö taitaa olla Suomen ainoa leirintäalue, jossa kaikki rakennukset lämpiävät pelkästään maalämmöllä, Malkamäki miettii.

Mikonkarin rauhalliset rantamaisemat sopivat monenlaiseen ulkoiluun. Matala merenlahti jäätyy nopeasti, ja jäälle pääsee ennen lumen tuloa vaikkapa pyöräilemään. Lumen tultua saaristossa risteilee runsaasti latuja. Lohenpyrstön lähistöltä löytyy luontopolku ja lintutorni, ja kävelymatkan päästä kalasatamasta saa sesonkiaikaan tuoretta kalaa.

Raahen keskustaan on matkaa vajaa neljä kilometriä, jonka voi hyvän sään aikana taittaa Lohenpyrstöstä lainatulla polkupyörällä.

Lohenpyrstössä järjestetään vuosittain useita tapahtumia. Yhdistyksen 15-vuotisjuhlat on tarkoitus järjestää tänä vuonna.

Lohenpyrsto.fi

Teksti ja kuvat: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Uudistuva Rantasarka on elinvoimainen

Uudistuva Rantasarka on elinvoimainen

Rantasarka sijaitsee Pohjanlahden rannalla Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Matkaa alueen omaan rantaan on pienen metsikön läpi muutama kymmenen metriä.

Rantasarka on myös nuorison mieleen

Rantasarka on myös nuorison mieleen

SF-Caravan Oulun Seutu on SF-Caravanin toiseksi suurin yhdistys, joten resursseja oman alueen hyvään hoitoon riittää. Alue sijaitsee Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen.

Maasydänjärvellä soi lauantaisin

Maasydänjärvellä soi lauantaisin

Maasydämen Matkailualue sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Maasydänjärven rannalla. Osa alueen katuja sekä päärakennus, Urjanlinna, on nimetty aikanaan kovin suositun Metsolat-televisiosarjan mukaan.