Sautinkari – meren ja joen rannalla

Sautinkari sijaitsee Kalajoen Himangalla, Perämeren ja Lestijoen rannalla. Hiekkasärkille on matkaa noin 23 kilometriä.

Sautinkarin matkailualue on jo muutamien vuosien ajan ollut SF-Caravan Sautinkari ry:n hyvässä hoidossa. Kalajoen kaupungin omistama alue oli päässyt rapistumaan, ja jopa sen sulkemista väläyteltiin. Alueen silloiset kausipaikkalaiset perustivat yhdistyksen ja pelastivat alueen. Töitä on tehty talkoilla, ja alue on saatu toimimaan moitteettomasti ja ympärivuotisesti.

Sautinkari on nykyään myös Vankkurihymiö-alue.

Merta ja joenrantaa

Sautinkarin matkailuajoneuvopaikat ovat maaston mukaisesti jakaantuneet suhteellisen tasaisiin alueisiin. Vaunupaikkoja on Lestijoen rannassa sekä meren läheisyydessä niemellä. Nurmikentällä lähellä porttia on enimmäkseen vieraspaikkoja. Lisää paikkoja löytyy niemen takaa, ja keskellä aluetta on metsäinen mäenkumpare, joka on käyttämätöntä tilaa.

Tällä hetkellä alueella on 200 matkailuajoneuvopaikkaa, joista 130 on varustettu sähköllä.

Lähempänä porttia on lasten leikkikenttä, joka on aidattu. Kesäkahvion toiminnasta vastaa paikallinen ravintolayrittäjä. Kahviosta saa virvokkeita, jäätelöä, grilliruokia, olutta ja elintarvikkeita.

– Alueella olisi suuri joukko erikoisen mallisia mökkejä, mutta ne eivät ikävä kyllä ole käytössä. Haaveena on saada muutama kunnostettua, mutta kunta uusii vuokrasopimuksen kuitenkin vain vuodeksi kerrallaan. Se estää suuremmat investoinnit. Pientä kunnostusta tehdään kaiken aikaa omaan laskuun, SF-Caravan Sautinkari ry:n puheenjohtaja Juha Välimäki kertoo.

Kesäaikaan kausipaikkalaiset hoitavat isäntävuoroillaan majoittamista ja toimistotöitä. Kausipaikkalaisia alueella on kesällä lähes sata.

Monipuolinen päärakennus

Keskellä aluetta on melko uusi huoltorakennus, Sautintupa. Talo on käytössä ympäri vuoden. Takkatupa toimii kokoontumistilana, ja tuvassa on kodinomainen ja hyvin varusteltu keittiö. Rakennuksessa on wc:t, pyykinpesukone, kuivausrumpu ja kemssan tyhjennyspaikka. Alueella on useampia grillikatoksia ja tiskipaikkoja.

Sautinkarin sauna sisältyy aluemaksuun yleisillä vuoroilla. Sähkölämmitteiset saunat lämpiävät kesällä joka ilta. Naiset ja miehet löylyttelevät omissa saunoissaan samanaikaisesti. Rannassa on kolmas sauna, puulämmitteinen perhesauna, jonka tilaaja lämmittää itse.

Saunojen edustalla Lestijoen rannassa on hyvä laituri ja nopeasti syvenevä uimaranta. Niemenkärjessä on hiekkapohjainen uimaranta, joka on lapsiystävällinen. Lestijoen ja Perämeren vedet sopivat hyvin myös veneilyyn, kalastukseen ja melontaan.

Sautinkari.info

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 4/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Iin Sillat tarjoaa leppoisaa leiriytymistä

Iin Sillat tarjoaa leppoisaa leiriytymistä

”Oikein ihana pienehkö camping-alue, jossa on mökkejä ja caravan-alue. Maisemallisesti tosi kiva, ja suosittelen lämpimästi välietapiksi matkalla pohjoiseen tai pois sieltä.

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Hailuodon Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii myös matkaparkki, jonka caravan-paikat ovat vankalla alustalla. Rannassa majoitutaan kiviselle, asvalttipinnoitetulle ja leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana.

Luonnonläheinen Kielosaari

Luonnonläheinen Kielosaari

Kielosaari sijaitsee Pyhäjoella, 30 kilometriä Kalajoelta pohjoiseen. Alue on vain kilometrin päässä 8-tieltä mutta rauhallinen ja luonnonläheinen.