Sautinkari – meren ja joen rannalla

Sautinkari sijaitsee Kalajoen Himangalla, Perämeren ja Lestijoen rannalla. Hiekkasärkille on matkaa noin 23 kilometriä.

Sautinkarin matkailualue on jo muutamien vuosien ajan ollut SF-Caravan Sautinkari ry:n hyvässä hoidossa. Kalajoen kaupungin omistama alue oli päässyt rapistumaan, ja jopa sen sulkemista väläyteltiin. Alueen silloiset kausipaikkalaiset perustivat yhdistyksen ja pelastivat alueen. Töitä on tehty talkoilla, ja alue on saatu toimimaan moitteettomasti ja ympärivuotisesti.

Sautinkari on nykyään myös Vankkurihymiö-alue.

Merta ja joenrantaa

Sautinkarin matkailuajoneuvopaikat ovat maaston mukaisesti jakaantuneet suhteellisen tasaisiin alueisiin. Vaunupaikkoja on Lestijoen rannassa sekä meren läheisyydessä niemellä. Nurmikentällä lähellä porttia on enimmäkseen vieraspaikkoja. Lisää paikkoja löytyy niemen takaa, ja keskellä aluetta on metsäinen mäenkumpare, joka on käyttämätöntä tilaa.

Tällä hetkellä alueella on 200 matkailuajoneuvopaikkaa, joista 130 on varustettu sähköllä.

Lähempänä porttia on lasten leikkikenttä, joka on aidattu. Kesäkahvion toiminnasta vastaa paikallinen ravintolayrittäjä. Kahviosta saa virvokkeita, jäätelöä, grilliruokia, olutta ja elintarvikkeita.

– Alueella olisi suuri joukko erikoisen mallisia mökkejä, mutta ne eivät ikävä kyllä ole käytössä. Haaveena on saada muutama kunnostettua, mutta kunta uusii vuokrasopimuksen kuitenkin vain vuodeksi kerrallaan. Se estää suuremmat investoinnit. Pientä kunnostusta tehdään kaiken aikaa omaan laskuun, SF-Caravan Sautinkari ry:n puheenjohtaja Juha Välimäki kertoo.

Kesäaikaan kausipaikkalaiset hoitavat isäntävuoroillaan majoittamista ja toimistotöitä. Kausipaikkalaisia alueella on kesällä lähes sata.

Monipuolinen päärakennus

Keskellä aluetta on melko uusi huoltorakennus, Sautintupa. Talo on käytössä ympäri vuoden. Takkatupa toimii kokoontumistilana, ja tuvassa on kodinomainen ja hyvin varusteltu keittiö. Rakennuksessa on wc:t, pyykinpesukone, kuivausrumpu ja kemssan tyhjennyspaikka. Alueella on useampia grillikatoksia ja tiskipaikkoja.

Sautinkarin sauna sisältyy aluemaksuun yleisillä vuoroilla. Sähkölämmitteiset saunat lämpiävät kesällä joka ilta. Naiset ja miehet löylyttelevät omissa saunoissaan samanaikaisesti. Rannassa on kolmas sauna, puulämmitteinen perhesauna, jonka tilaaja lämmittää itse.

Saunojen edustalla Lestijoen rannassa on hyvä laituri ja nopeasti syvenevä uimaranta. Niemenkärjessä on hiekkapohjainen uimaranta, joka on lapsiystävällinen. Lestijoen ja Perämeren vedet sopivat hyvin myös veneilyyn, kalastukseen ja melontaan.

Sautinkari.info

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 4/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Perinteikäs Tapion Tuvan Caravanpuisto

Perinteikäs Tapion Tuvan Caravanpuisto

Tänä kesänä 40 vuotta täyttävä Tapion Tupa monine rakennuksineen rakennettiin alusta pitäen vanhoja arvoja kunnioittaen. Vuodepaikkoja Tapion Tupa tarjoaa kesäaikaan 150.

Rantasarka on myös nuorison mieleen

Rantasarka on myös nuorison mieleen

SF-Caravan Oulun Seutu on SF-Caravanin toiseksi suurin yhdistys, joten resursseja oman alueen hyvään hoitoon riittää. Alue sijaitsee Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen.

Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping sijaitsee meren rannalla aivan nelostien varrella. Alueelle on helppo poiketa, jos ajelee Lapin reissullaan Pohjanlahtea seuraavaa päätietä.