Rantasarka on myös nuorison mieleen

Rantasarka on Vankkurihymiö-alue ja valittu Vuoden Caravan-alueeksi peräti kaksi kertaa.

SF-Caravan Oulun Seutu on SF-Caravanin toiseksi suurin yhdistys, joten resursseja oman alueen hyvään hoitoon riittää. Alue sijaitsee Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen.

Huoltorakennukset sijaitsevat melko keskellä aluetta. Päärakennuksena toimii vuonna 1986 valmistunut Sarkapirtti. Vuonna 1999 viereen nousi toinen hirsinen huoltorakennus Sarkatupa, jonka laajennus valmistui tämän vuoden keväällä. Näiden kahden rakennuksen kattojen alta löytyvät monipuoliset huolto- ja ajanviettotilat: vessat, suihkut, keittiö, pesukone ja kuivausrumpu sekä takkatupa ja saunat. Sauna-aikojen ulkopuolella takkatupa toimii nuorisotilana.

Yleinen sauna sisältyy majoitushintaan, mutta käytettävissä ovat myös tilaussaunavuorot.

Vuonna 2002 valmistui uusi hirsirakennus. Kahdeksankulmainen monitoimihalli ristittiin nimikilpailun perusteella Sarkakulmaksi, jossa muun muassa tanssitaan treffeillä. Hallissa mahtuu myös pelaamaan vaikkapa sählyä. Sarkakulman vieressä on pubi.

Alueelta löytyy lisäksi muun muassa kesäkeittiö sekä kaksi grillikotaa: yksi päärakennuksen vierestä, toinen alueen laidalta. Kolmas grillipaikka löytyy uimarannalta. Alueella on myös virallinen pesupaikka ajoneuvoille.

Lapsia ei unohdeta

Päärakennusten vieressä on suuri aidattu leikkialue keinuineen, kiipeilypaikkoineen, liukumäkineen ja leikkimökkeineen. Alueen laidalla grillikodan vieressä on polkuautoille oma rata. Konehallin päätyyn peruskorjattiin 2016 nuorille oma tila, Sarkanuorkka.

Rantasarassa on tontti 164 matkailuajoneuvolle. Ajoneuvopaikat ovat hiekkapohjaisia, ja niiden väleissä on nurmikkoa. Osa paikoista on läpiajettavia. Alue on melko laaja kenttä, mutta joidenkin paikkojen välissä on puustoa ja pensaita antamassa lisää yksityisyyttä.

Isännät päivystämässä

Kesäkuukausina alueella on SF-Caravanin jäsenyhdistysten alueiden tapaan isäntäpäivystys. Portin lähellä toimistossa otetaan vieras vastaan ja ohjataan vapaalle paikalle.

Talvella Rantasarka toimii omatoimialueena. Toimistorakennuksen laatikossa on kaavakkeita, ja yöpymismaksun voi suorittaa pankkiin. Talvella paikalla on yleensä viikonloppuisin kausipaikkalaisia, ja vieraat pääsevät valmiiseen saunaan. Rantasaunaa ei ole.

Rantasarka sijaitsee Pohjanlahden rannikolla, lähes meren rannalla. Matkaa omaan rantaan on pienen rantametsikön läpi muutama kymmenen metriä. Rannalla on hyvä uimapaikka. Pohjanlahden matala ranta lämpiää nopeasti, ja lapset viihtyvät. Puutteena voi joku kokea sen, että saa kahlata melko pitkään, jos haluaa uida kunnolla.

Rantasaran aidan takana näkyvät Virpiniemi Golfin laajat viheriöt. Lähellä on myös Liikuntaopiston halli sekä pururadat ja lenkkeilypolut. Talvella jäälle tehdään paljon latuja.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikarin alueen sydän karavaanareille on neljän tähden Lomakylä Nallikari, jolle myönnettiin ensimmäisenä leirintäalueena Suomessa Green Key -ympäristösertifikaatti sekä ensimmäisenä yleisenä caravan-alueena Vankkurihymiö. Nallikarin portilla on vastaanotto, josta saa kulkukoodit puomiin ja huoltorakennuksiin.

Luonnonläheinen Kielosaari

Luonnonläheinen Kielosaari

Kielosaari sijaitsee Pyhäjoella, 30 kilometriä Kalajoelta pohjoiseen. Alue on vain kilometrin päässä 8-tieltä mutta rauhallinen ja luonnonläheinen.

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Hailuodon Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii myös matkaparkki, jonka caravan-paikat ovat vankalla alustalla. Rannassa majoitutaan kiviselle, asvalttipinnoitetulle ja leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana.