Luonnonläheinen Kielosaari

Pyhäjoella sijaitseva Kielosaari on ollut toiminnassa useampia vuosikymmeniä.

Kielosaari sijaitsee Pyhäjoella, 30 kilometriä Kalajoelta pohjoiseen. Alue on vain kilometrin päässä 8-tieltä mutta rauhallinen ja luonnonläheinen. Kielosaaren vieressä oleva 77-metrinen museosilta on Suomen pisin käytössä oleva puusilta. Kesällä 2019 silta on kuitenkin suljettu liikenteeltä.

Osa Kielosaaren alueesta on rannan puolella sillan kupeessa. Joen ääreltä löytyy Kielosaari Riverside Cottages, joka vuokraa kuutta ympärivuotista mökkiä.

Leirintäalueen toimistona toimii tällä hetkellä joenvarren kioski, josta saa myös jäätelöä. Paikalla aiemmin seissyt toimisto-ravintola on purettu.

– Uuteen on piirustukset ja ELY-keskuksen tuki valmiina. Projekti on kuitenkin jäissä, kenties niin kauan kuin Pyhäjoen ydinvoimalan rakennus viivästyy, kertoo alueen yrittäjä Johanna Kivinen.

Toimiston ja ravintolan lisäksi rakennukseen kaavaillaan noin kymmenen huoneen boutique-hotellia. Suunnitelmissa on rakentaa ehkä kokonaan uusi alue, jonne tulisi muun muassa kolmisenkymmentä idyllistä kalastajamökkiä sekä jokikylpylä.

Sillan yli saareen

Kielosaaren varsinainen leirintäalue löytyy pienen sillan takaa saaresta, keskeltä kivikoiden lomassa solisevaa Pyhäjokea. Saarelta löytyvät alueen huoltorakennukset ja sauna. Perinteinen puusauna on saanut kävijöiltä kiitosta.

Lähinnä siltaa löytyvät keittiöt, vessat ja suihkut. Vierestä löytyy uudehko lasten leikkipaikka, jossa lapset temuavat turvallisesti isän tiskatessa vieressä.

Sähköpaikkoja alueella on yhteensä 35. Vaunupaikat on ryhmitelty mukavasti puiden ja pensaiden rajaamille useille pienille nurmikentille. Useimmat paikat ovat joen välittömässä läheisyydessä. Saaressa on kaksi grillauspaikkaa, toinen aivan joen partaalla.

Lähelle luontoa

Kielosaareen hakeutuvat luonnonmukaisilla paikoilla viihtyvät ihmiset, jotka pitävät alueen nostalgisesta tunnelmasta. Luonnonrauha yhdistettynä modernisoituun maalaisidylliin, lähiruokaan ja laadukkaisiin hyvinvointipalveluihin vetoaa nykyään.

– Moni kaipaa luontoon muttei välttämättä metsän keskelle korpeen.

Luonnonkauniin ja vehreän saaren pohjoispäästä starttaa luontopolku. Se vie pienten siltojen kautta viereiseen pikkusaareen, josta löytyy nuotiopaikkoja sekä lintutorni.

Kielosaari Camping on melko lähellä Pohjanlahtea. Seuraavan jokimutkan takana aukeaa meri. Kivikkoisessa joessa saattaisi kajakilla päästä sinne runsaan veden aikaan.

Alueen läheisyydestä löytyy muun muassa kaksi kilometriä pitkä frisbeegolfrata, tenniskenttä ja urheilukenttä. Merkittyjä pyöräilyreittejä on 500 kilometriä.

Pyhäjoen nähtävyyksistä merkittävin lienee Annalan museoalue, jossa on 22 rakennusta. Esineistönä on kalastusvälineitä, hevosvetoisia maatalouskoneita sekä pula-ajan kyläkauppa.

Kielosaari.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 4/2019, caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Ympäristöystävällinen valinta

Ympäristöystävällinen valinta

Raahen seudulla toimivan SF-Caravan Lohenpyrstö ry:n toiminta keskittyy Raahen pohjoispuolella sijaitsevalle caravan-alueelle, joka on saanut nimensä yhdistyksen mukaan. Yhdistys perustettiin syksyllä 2007, ja vuotta myöhemmin solmittiin vuokrasopimus Raahen kaupungin kanssa Mikonkarin maa-alueesta.

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Hailuodon Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii myös matkaparkki, jonka caravan-paikat ovat vankalla alustalla. Rannassa majoitutaan kiviselle, asvalttipinnoitetulle ja leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana.

Uudistuva Rantasarka on elinvoimainen

Uudistuva Rantasarka on elinvoimainen

Rantasarka sijaitsee Pohjanlahden rannalla Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Matkaa alueen omaan rantaan on pienen metsikön läpi muutama kymmenen metriä.