Luonnonläheinen Kielosaari

Pyhäjoella sijaitseva Kielosaari on ollut toiminnassa useampia vuosikymmeniä.

Kielosaari sijaitsee Pyhäjoella, 30 kilometriä Kalajoelta pohjoiseen. Alue on vain kilometrin päässä 8-tieltä mutta rauhallinen ja luonnonläheinen. Kielosaaren vieressä oleva 77-metrinen museosilta on Suomen pisin käytössä oleva puusilta. Kesällä 2019 silta on kuitenkin suljettu liikenteeltä.

Osa Kielosaaren alueesta on rannan puolella sillan kupeessa. Joen ääreltä löytyy Kielosaari Riverside Cottages, joka vuokraa kuutta ympärivuotista mökkiä.

Leirintäalueen toimistona toimii tällä hetkellä joenvarren kioski, josta saa myös jäätelöä. Paikalla aiemmin seissyt toimisto-ravintola on purettu.

– Uuteen on piirustukset ja ELY-keskuksen tuki valmiina. Projekti on kuitenkin jäissä, kenties niin kauan kuin Pyhäjoen ydinvoimalan rakennus viivästyy, kertoo alueen yrittäjä Johanna Kivinen.

Toimiston ja ravintolan lisäksi rakennukseen kaavaillaan noin kymmenen huoneen boutique-hotellia. Suunnitelmissa on rakentaa ehkä kokonaan uusi alue, jonne tulisi muun muassa kolmisenkymmentä idyllistä kalastajamökkiä sekä jokikylpylä.

Sillan yli saareen

Kielosaaren varsinainen leirintäalue löytyy pienen sillan takaa saaresta, keskeltä kivikoiden lomassa solisevaa Pyhäjokea. Saarelta löytyvät alueen huoltorakennukset ja sauna. Perinteinen puusauna on saanut kävijöiltä kiitosta.

Lähinnä siltaa löytyvät keittiöt, vessat ja suihkut. Vierestä löytyy uudehko lasten leikkipaikka, jossa lapset temuavat turvallisesti isän tiskatessa vieressä.

Sähköpaikkoja alueella on yhteensä 35. Vaunupaikat on ryhmitelty mukavasti puiden ja pensaiden rajaamille useille pienille nurmikentille. Useimmat paikat ovat joen välittömässä läheisyydessä. Saaressa on kaksi grillauspaikkaa, toinen aivan joen partaalla.

Lähelle luontoa

Kielosaareen hakeutuvat luonnonmukaisilla paikoilla viihtyvät ihmiset, jotka pitävät alueen nostalgisesta tunnelmasta. Luonnonrauha yhdistettynä modernisoituun maalaisidylliin, lähiruokaan ja laadukkaisiin hyvinvointipalveluihin vetoaa nykyään.

– Moni kaipaa luontoon muttei välttämättä metsän keskelle korpeen.

Luonnonkauniin ja vehreän saaren pohjoispäästä starttaa luontopolku. Se vie pienten siltojen kautta viereiseen pikkusaareen, josta löytyy nuotiopaikkoja sekä lintutorni.

Kielosaari Camping on melko lähellä Pohjanlahtea. Seuraavan jokimutkan takana aukeaa meri. Kivikkoisessa joessa saattaisi kajakilla päästä sinne runsaan veden aikaan.

Alueen läheisyydestä löytyy muun muassa kaksi kilometriä pitkä frisbeegolfrata, tenniskenttä ja urheilukenttä. Merkittyjä pyöräilyreittejä on 500 kilometriä.

Pyhäjoen nähtävyyksistä merkittävin lienee Annalan museoalue, jossa on 22 rakennusta. Esineistönä on kalastusvälineitä, hevosvetoisia maatalouskoneita sekä pula-ajan kyläkauppa.

Kielosaari.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 4/2019, caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikarin alueen sydän karavaanareille on neljän tähden Lomakylä Nallikari, jolle myönnettiin ensimmäisenä leirintäalueena Suomessa Green Key -ympäristösertifikaatti sekä ensimmäisenä yleisenä caravan-alueena Vankkurihymiö. Nallikarin portilla on vastaanotto, josta saa kulkukoodit puomiin ja huoltorakennuksiin.

Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping sijaitsee meren rannalla aivan nelostien varrella. Alueelle on helppo poiketa, jos ajelee Lapin reissullaan Pohjanlahtea seuraavaa päätietä.

Sautinkari – meren ja joen rannalla

Sautinkari – meren ja joen rannalla

Sautinkarin matkailualue on jo muutamien vuosien ajan ollut SF-Caravan Sautinkari ry:n hyvässä hoidossa. Kalajoen kaupungin omistama alue oli päässyt rapistumaan, ja jopa sen sulkemista väläyteltiin.