Ahmovaarasta voi hiihdellä Kolille

Lomakeskus Koli Freetime sijaitsee lähellä Kolia Ahmovaaran kylässä, Joensuu–Kajaani-tien läheisyydessä.

Ahmovaarassa on toiminut leirintäalue 90-luvulta lähtien Kopravaaran entisen kansakoulun tiloissa. Edellisten yrittäjien siirryttyä eläkkeelle uudet starttasivat viime vuoden elokuussa. Yrittäjät Tiina Kujamäki, Mika Kanerva ja poika Verneri asuvat paikan päällä.

Koli Freetime tarjoaa palveluita karavaanareille sekä majoitustilaa mökeissä ja hotellihuoneissa.

– Toiminta tulee jatkumaan jotakuinkin entisellään. Pientä kunnostusremonttia tehdään kaiken aikaa, lapsiperheiden viihtyvyyttä parannetaan ja lisätään sosiaalitilojen kapasiteettia, Tiina Kujamäki kertoo.

Rauhallinen lomakeskus

Koli Freetime on kodikas ja luonnonläheinen lomakeskus kirkasvetisen järven rannalla. Kolin kylälle on matkaa kymmenen kilometriä ja rinteille muutama kilometri enemmän. Kolille vie myös latu aivan alueen pihalta. Virallinen moottorikelkkareittikin on melko lähellä.

Koulurakennus toimii alueen päärakennuksena. Siellä on vastaanotto sekä C-oikeuksin varustettu kahvio ja kesäterassi. Toisessa rakennuksessa majoitutaan edullisemmissa economy-huoneissa.

Pihatalon yläkerrasta löytyy tilava vinttihuoneisto jopa 15 henkilölle, ja lisää majoitustilaa on rantatalossa. Alueella on myös pienempiä mökkejä, joista yhdessä on oma rantasauna. Vuodepaikkoja lomakeskuksessa on yhteensä 70.

Karavaanarit läheltä rantaa

Matkailuajoneuvojen tiet ja vaunupaikat ovat hiekkapohjaisia. Muu alue on tasaista nurmikkoa järven rannan loivassa rinteessä. Sähköistettyjä paikkoja löytyy yhteensä 30. Huoltotilat pidetään lämpiminä ympäri vuoden.

Huoltorakennuksesta löytyy wc:t ja suihkut miehille ja naisille sekä sauna, keittiö ja kuivaushuone. Keittiössä on ruuanlaittovälineet ja astiat. Pesukone on käytössä pientä korvausta vastaan. Suurta kiitosta tulee usein siististä ja tilavasta saunasta. Moni tulee alueelle myös avannon takia.

Leiriytymishintaan sisältyy iltasauna. Miehille ja naisille on omat saunavuorot ja erilliset pukuhuoneet. Oma saunavuoro onnistuu tilauksesta.

Alueella on grillikatos lähellä huoltorakennusta sekä useita nuotiopaikkoja.

Suksien Kolille

Kolin valaistulle hiihtoladulle pääsee suoraan pihalta. Ladulla on pituutta yhteen suuntaan 25 kilometriä. Kaikkiaan Kolilla on latuverkostoa lähes sata kilometriä. Pihapiirissä on lapsillekin sopiva kilometrin ”saunalenkki” sekä huolto- ja kuivaustilat hiihtovälineille.

Koli Freetime osallistuu Kolin latuverkoston ylläpitoon vapaaehtoisella latupoolin jäsenmaksulla. Latukartan voi ostaa vastaanotosta.

Kolifreetime.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Pielisellä Paalasmaa Camping

Pielisellä Paalasmaa Camping

Juuassa sijaitseva Paalasmaan saariston kolme suurinta saarta ovat Paalasmaa, Toinensaari ja Kolmassaari. Nämä kolme saarta yhdistyvät silloilla ja teillä.

Koli Freetime Kolin kainalossa

Koli Freetime Kolin kainalossa

Koli Freetime on rauhallinen ja kotoisa matkailukeskus Kolin kainalossa. Keskelle kauneita Pohjois-Karjalaa sijoittuva Koli Freetime tarjoaa mökki-, huone- ja huoneistomajoitusta sekä leirintämajoitusta ympäri vuoden.

Puhtaan ja kirkkaan veden äärellä

Puhtaan ja kirkkaan veden äärellä

Mäntyrannan lomakylä sijaitsee Kiteen kunnassa Kesälahden pitäjän alueella. Telttailu hiekkarannalla kirkasvetisen Saimaan Puruveden rannalla alkoi jo 1960-luvulla.