Telaranta metsän siimeksessä

Telarannassa järjestetään lomamajoitusta jo toisessa polvessa. Tuolloin Lomarenkaan kautta majoitettiin ensimmäiset lomalaiset päärakennuksen yläkertaan.

Nykyisin Telarannan aluetta hoitavat Olli Lehtiö ja Mirja Koivunen, mutta toiminnan aloittivat jo vuonna 1959 Ollin vanhemmat. Telaranta tarjoaa edelleenkin luonnonrauhaa kauniin järvimaiseman äärellä. Parlammen kirkkaat vedet saavat alkunsa Vesijaolta ja laskevat Kymijoen vesistöön ja lopulta mereen.

Majoituksen kysyntä kasvoi ja 70-luvulla alueelle rakennettiin mökkejä. Jossain vaiheessa joku mökkivieraista kysyi, josko alueelle saisi tuoda vaunun. Nykyisin sähköistettyjä matkailuajoneuvopaikkoja on jo 80.

Sama luonnonrauha on tärkeä asia vieraille edelleen. Vesijaon kylässä sijaitseva Telaranta sijaitsee sivussa tiheästä asutuksesta, mutta perille asti on hyväkuntoinen asvalttitie. Padasjoelle on matkaa reilu kaksikymmentä kilometriä.

Telaranta toimii entisen pientilan mailla. Vanhaa päärakennusta ei käytetä enää majoitukseen kuin joskus satunnaisesti. Navetan yläkerta purettiin ja tilalle rakennettiin modernimpia majoitustiloja; huoneita, keittiö ja oleskelutilaa. Alakerrassa on alueen lämpökeskus ja suihkuja sekä toisessa päässä tanssi- ja kokoontumistila. Mökkejä on lisää myös esimerkiksi järven toisella puolella, jonne vie talvella jäätie.

Huoltorakennuksia rakennettu kysynnän kasvaessa

Pihapiiriin on tehty karavaanareiden huoltorakennukset, joista löytyvät vessat, suihkut sekä oleskelutiloja. Grillipaikkoja on kaksi, toinen keskellä aluetta ja toinen rannassa.

Jykevä hirsinen rantasauna on vuodelta 1949. Viereen tehtiin vierailijoiden lisääntyessä suurempi rantasauna 80-luvulla. Yleiset saunavuorot sisältyvät aluemaksuun ja saunat lämpiävät kesällä lähes joka ilta – ja talvellakin aina kun on vieraita paikalla.

Vaunupaikkoja on avoimemmalla kentällä sekä rantametsikön suojassa.

– Kausipaikkalaisia on nelisenkymmentä, pitkäaikaisimmat jo neljännessä polvessa. Vieraita käy myös Keski-Euroopasta. Jotkut vierasta ovat jo tulleet niin tutuiksi, että käymme joskus Saksassakin vastavierailulla, Olli Lehtiö kertoo.

Hyvistä väleistä vieraiden kanssa kertoo sekin, että isäntä saunoo yleensä vieraiden kanssa. Saunassa kuulee aina ne parhaat jutut.

Telarannassa on vuoden mittaan erilaisia tapahtumia. Kausipaikkalaisten oma toimikunta on mukana juonessa. Alueella järjestetään muun muassa vappu-, juhannus- ja muikkutapahtumat. Näissä on usein elävää musiikkia vaikkapa usean haitarin voimalla.

Takametsästä löytyy noin kilometrin mittainen aurattu kuntopolku, jonka varrella on hieno kota. Sen on isäntä itse tehnyt, kuten useat muutkin alueen rakennukset.

– Tulisijassa on harvinaisen hyvä veto, seinissä ei näy missään nokea, Lehtiö kehuu. Kodassa järjestetään miesten ilta joka marraskuu. Ja on siellä yksi pari vihittykin.

Telaranta.fi

Teksti ja kuvat Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 3/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kangaslampi metsän siimeksessä

Kangaslampi metsän siimeksessä

Nastolassa sijaitsevaa SF-Caravan Kerava ry:n omaa aluetta Kangaslampea on uudistettu paljon viime vuosien aikana. – Meille on rakennuttu Koronatupa, joka sai nimensä siitä, että sen rakentaminen keskittyi juuri koronavuosiin.

Pellosta toimivaksi caravan-alueeksi

Pellosta toimivaksi caravan-alueeksi

Artjärvellä sijaitseva Vuorenmäki on omatoimialue, mutta kesäaikaan viikonloppuisin alueella on isäntäpäivystys. SF-Caravan Lahden Seutu ry järjestää alueella myös treffejä ja tapaamisia.

Heinolan Heinäsaari uudistuu

Heinolan Heinäsaari uudistuu

Kun ajetaan Kymijoen yli Heinolaan, Tsaarinpoppeli tervehtii tulijaa ensimmäisenä. Sen valtava, 23 metriä halkaisijaltaan oleva latvus vilkuttaa jokaiselle Heinolaan tulijalle.