Kyrön Lomassa on tehty remonttia ja laajennuksia

Kyrön Lomassa laaja latuverkosto on vieressä ja lunta riittää tänä talvena taatusti.

Kyrön Loma sijaitsee Raattamassa, aivan Pallaksen kansallispuiston tunturien juurella. Kyrön Loman pihaan ajajia tervehtivät rämäkän punaiset rakennukset. Niitä on pihapiirissä kolme.

– Tiloja on viime vuosina laajennettu, aluetta emännöivä Tuija Kyrö kertoo.

Päärakennukseen on rakennettu 40-paikkainen sali. Ravintolassa on pitsauuni, ja tuoreita paistoksia saa myös mukaan. Lapissa kun ollaan, niin pitsan täytevaihtoehtona on tietenkin myös savuporoa. Myös anniskeluoikeudet löytyvät.

Lahjapuotia on suurennettu, ja minimarketista saa muun muassa hygieniatuotteita ja elintarvikkeita. Alueelta saa myös nestekaasua. Palvelu pelaa, koska alueen omistajien asunto on rakennuksen toisessa päässä.

Vaunupaikoilta näkyy tunturiin

Päärakennuksen vieressä on uudehko huoltorakennus, jossa ovat vessat ja suihkut sekä kemssantyhjennys. Huoltorakennuksen takana on iso lapinkota vapaassa käytössä. Majoittujat voivat lainata vapaasti myös potkukelkkoja ja pulkkia.

Suuremmassa piharakennuksessa on majoitustiloja ja saunat. Monipuolisesti varustetussa lomahuoneistossa on tilaa peräti 60 neliömetriä.

Huoneistorakennuksen päädyssä on suurempi sauna. Takkahuoneen yhteydessä on myös keittiö ja tiskipaikka. Saunaan pääsee tilauksesta eri maksusta. Löylyjä ennen kannattaa kuitenkin hakea laduilta hyvät hiet.

Matkailuajoneuvopaikat ovat suojaisessa lapinmäntymetsikössä huoltorakennuksien tunturin puolella. Pallaksen rinne siintää puiden lomitse mahtavana valkoisena seinämänä kaikille ajoneuvopaikoille. Jokaiselle on omaa rauhaa, koska vaunupaikoilla on etäisyyttä vähintään tuplasti suositeltuun turvaväliin verrattuna.

Alueella on 45 caravan-paikkaa, joista 30 on varustettu sähköllä. Kausipaikkoja ei toistaiseksi ole. Myös wlan-yhteys löytyy.

Hyvät mahdollisuudet hiihtovaellukselle

Pallaksella on laaja latuverkosto, jota pitkin pitempikin hiihtovaellus onnistuu. Latuverkosto ulottuu etelään Ylläkselle ja pohjoiseen esimerkiksi Hettaan ja siitä edelleen kohti Kautokeinoa. Hiihtovaeltajille on tarjolla kuljetuspalveluita.

Laajalle latuverkostolle sekä moottorikelkkareiteille pääsee suoraan pihasta. Alueen ohitse hiihteleviä poikkeaakin Kyrön kahvilassa tankkaustauolla.

Siirrymme ladulle, ja laskeudumme loivaa mäkeä suoalueelle, missä tunturin valkoinen rinne aukeaa eteemme. Ohitamme lammen, jonka rannalla on Kyrön Loman kesäsauna. Suon toisella puollella olemmekin jo kansallispuiston alueella.

Kilometrejä ei tällä kertaa kerry paljoa, koska vähän väliä pitää pysähtyä kuvaamaan. Paidanselkämys kyllä kastuu kamerarepun alla. Palaamme hieman ennen kuin aurinko painuu Pallaksen taakse, ja suuntaamme suoraan saunaan. Hiihdon päälle sauna maistuukin hyvälle. Illalla ihailemme matkailuauton ikkunasta tunturin takana punertuvaa taivasta.

Seuraavaksi päiväksikin on taas luvannut aurinkoa.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Lähdetäänpä Livohkaan

Lähdetäänpä Livohkaan

Livojärvi on sokkeloinen ja risainen monine saarineen, salmineen ja niemineen. Maasto tarjoaa mukavat mahdollisuudet retkeilyyn, hiihtoon ja kalastukseen.

Mellajärven rannalla viihtyy

Mellajärven rannalla viihtyy

Mellajärvi on sijainnistaan huolimatta helposti saavutettavissa pääteiden lähellä. Tornioon matkaa kertyy noin 90 kilometriä ja Rovaniemelle 60.

Kiilopää on retkeilijöiden keskus

Kiilopää on retkeilijöiden keskus

Kiilopää kohoaa 546 metrin korkeuteen. Se on yksi Saariselän suosituimmista käyntikohteista.