Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Loman ja Aneen Campingin sijainti Posion erämaassa takaa luonnonrauhaa ja kiireetöntä eloa.

Aneen Loma on ollut toiminnassa vuodesta 2005, leirintäalue vuodesta 2011. Matkailubisnes lähti käyntiin sattuman kaupalla. Aneen koulu oli lakkautettu, ja luokkahuoneet olivat kyläyhdistyksen käytössä. Kun toiminta hiipui, kunta pani koulurakennukset myyntiin. Koulun vieressä sukutilaa pitävät Simo ja Irma Anetjärvi päättivät ostaa rakennuksen ilman sen kummempia suunnitelmia, koska maa-alue oli kuulunut aiemmin Simon isoisälle.

Pian hankinnan jälkeen tulikin pyyntö majoittaa luokkahuoneisiin ukrainalaisia marjanpoimijoita. Tuli kova kiire hankkia jostain vuoteita. Heinäkuussa myymälät olivat käytännössä kiinni. Kuusamosta löytyi kuitenkin urheiluliike, joka sai hankittua riittävän tukevia retkisänkyjä. Näin sai Aneen Loma alkunsa puolivahingossa. Nykyisin luokista on sisustettu viihtyisät majoitustilat.

Seuraavaksi tehtiin rantamökkejä

Anetjärvien maatilan maat rajoittuivat samannimiseen järveen. Anetjärven rannalle hiekkarannan viereen on noussut Irman suunnittelemia huvilarakennuksia sekä huoltorakennus ja sauna.

Ensimmäiset mökit rakennettiin 2011. Isompia kahdeksan hengen saunallisia huviloita on kaksi ja kahden hengen huviloita kaksi. Studioksi kutsutussa mökissä on iso lasitettu veranta, josta on mukava ihailla järven taakse laskevaa aurinkoa viileänäkin iltana – ja kesällä hyttysiltä suojassa.

Myös huoltorakennuksen päädystä löytyy kahden hengen loma-asunto. Kaikki mökit ovat kodikkaita, Irman suunnittelemia ja sisustamia. Nykyaikaisista keittiöistä löytyvät kaikki tarvittavat astiat. Taulut ja kodikkaat räsymatot luovat viihtyisyyttä.

– Kaikki tämä teettää tosin vähän enemmän töitä. Tyypillistä kuitenkin on, että vieraat viihtyvät pidempäänkin. Usein on käynyt kuten eräälle Taiwanista matkustaneelle pariskunnalle. He tulivat kahdeksi yöksi mutta viipyivät viikon, Irma Anetjärvi kertoo.

Sitten tuli karavaanarit

Huoltorakennuksen toisessa päässä on karavaanarienkin käyttämät vessat ja suihkut sekä tiskaus- ja pyykinpesutila. Keskellä rakennusta on sähkösauna. Puulämmitteinen kesäsauna löytyy rannasta. Rantasaunan lähellä on myös grillikota ja ruokailukatos. Huoltorakennuksen vieressä rannalla on lisäksi grillikatos ja kesäkeittiö.

Aneen Campingilla on 12 sähköpaikkaa. Sähkötolpat ovat rannan suuntaisesti kahdella alueella, ja omaa rauhaa riittää kuitenkin kaikille.

– Meillä on kaksi kausipaikkalaista. He ovat niin ihastuneet rauhalliseen alueeseen, etteivät suostu muille alueesta kertomaan, naureskelee Simo Anetjärvi.

Kolmisen kilometriä pitkä Anetjärvi on kalaisa. Suurin leirintäalueella saatu hauki painoi seitsemän kiloa.

Matkaa Aneen Lomaan tullee Posion kirkolta vajaat neljäkymmentä kilometriä. Kuloharjun kautta pääsee ajamaan parempaa tietä.

Aneenloma.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2019, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Tankavaaran Kultakylässä on pihaleirintätyyppinen caravan-alue. Sähköllisiä matkailuajoneuvopaikkoja on tarjolla kymmenkunta.

Kyrön Lomassa on tehty remonttia ja laajennuksia

Kyrön Lomassa on tehty remonttia ja laajennuksia

Kyrön Loma sijaitsee Raattamassa, aivan Pallaksen kansallispuiston tunturien juurella. Kyrön Loman pihaan ajajia tervehtivät rämäkän punaiset rakennukset.

Galdotieva on erämaassa keskellä ei mitään

Galdotieva on erämaassa keskellä ei mitään

Kun lähtee Hetasta pohjoiseen kohti Norjaa ja Kautokeinoa ja ohittaa havupuurajan, voi todella sanoa olevansa keskellä ei mitään. Galdotievan mökki- ja caravan-alue toimii Palojärven rannalla.