Rantaravintolasta vesibussiristeilylle

Lähellä Repoveden kansallispuistoa sijaitsee Orilammen maja- ja lomakeskus. Se on hyvä tukikohta karavaanarille.

Repoveden kansallispuisto sijaitsee nelisenkymmentä kilometriä Kouvolasta pohjoiseen. Matkailutoiminta Orilammella alkoi vuonna 1957, kun Irja ja Väinö Siikaneva aloittivat vesibussin ajamisen Pohjois-Valkealan luonnonkauniilla vesireiteillä. Vuonna 1962 tukikohdaksi perustettiin Orilammen maja, ja sitä hoitaa perheyritys jo kolmannessa polvessa.

Enää ei voida oikeastaan puhua majasta, sillä rakennusta ja aluetta on kehitetty ahkerasti vuosien mittaan. Pienehkö hirsinen päärakennus on tätä nykyä komea kaksikerroksinen rantaravintola, josta aukeaa perisuomalainen näkymä Vuohijärvelle.

Kesäravintolassa on joka päivä tarjolla lounasta, pikkusuolaista, annoksia ja kahvilatuotteita. Talvella toimitaan tilausravintolana. Kesäviikonloppuisin lauletaan karaokea ja tanssitaan. Kokoustilaan mahtuu sata henkeä.

– Majoitukseen Orilammelta löytyy yli 150 petipaikkaa. Kesäkäytössä on 56 loma-asuntoa, leirintämökkiä, pihamökkiä ja aittaa, kertoo Orilampea luotsaava Kukka-Maria Vesalainen.

Kaksiosainen caravan-alue

Leirintäalueella on noin 250 matkailuajoneuvopaikkaa, joista sähköllisiä on 80.  Leirintäalue jakautuu kahteen osaan. Majan puolella majoitutaan Vuohijärven rantarinteeseen ilta-auringon paisteeseen. Hieman ylempänä rinteessä on kuusi uutta paikka matkailuautoille. Toinen alue löytyy Orilammen rannasta, jossa on myös telttapaikkoja. Osa Orilammen paikoista on aivan veden äärellä.

Molemmilta puolilta löytyy omat huoltorakennuksensa. Lammen puolella on enemmän saniteettitiloja ja isompi keittiö, sekä kemssan tyhjennys ja ajokaivo.

Caravan-alue on toiminnassa läpi vuoden, mutta talvikaudella kannattaa soittaa etukäteen.

Kaikilla majoittujilla on käytössä yleiset saunavuorot kesällä päivittäin, aamulla rantasaunassa ja illalla Majan saunassa. Tilaussaunaan on useita mahdollisuuksia: Majan sauna, Savusauna Vännilä, Vuohijärven Rantasauna sekä Orilampisauna.

Vessibussiristeilyistä se kaikki alkoi

Vesibussia kipparoi nykyään Orilammen perustajien Irjan ja Väinön tyttärenpoika Jere Vesalainen. Tuuletar II vie meidät ohjelmalliselle Kultaristeilylle Repoveden kansallispuiston maisemiin sekä Mäntysaaren pienelle kappelille ja 700-vuotiaalle hautausmaalle.

Repoveden kansallispuiston P-alueelta lähtee polku rippusillalle tai Ketunlossille. Merkittyjä reittejä tulistelu- ja yöpymispaikkoineen on 45 kilometriä. Aluetta voi ihailla korkeuksista Elvingin näkötornista.

Woikosken automuseo sijaitsee Orilammelta pohjoiseen. Vuosittain uudistuvassa näyttelyssä on muun muassa 35 historiallista ajoneuvoa.

Orilampi.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Leppoisa Leininranta

Leppoisa Leininranta

SF-Caravan Kaakkois-Häme ry:n Leininrantaan on helppo löytää. Alue sijaitsee Iitin kunnassa vain 900 metrin päässä Lahti–Kouvola-valtatiestä.

Tykkimäellä saa lapsettaa!

Tykkimäellä saa lapsettaa!

Tykkimäki Resortin kokonaisuuteen kuuluvat telttailu- ja caravan-alueet, huvila- ja mökkimajoitusta, saunoja, ravintola sekä aktiviteettipalveluita. Alueelta löytyneekin jokaisen kukkarolle sopiva yöpymisvaihtoehto.

Parasta Purhoa

Parasta Purhoa

SF-Caravan Kymenlaakso ry:n omistamalla alueella Purhossa näkee talkootyön mahdin. Menneen talven lumien alta paljastuu hiljalleen kodikas ja viihtyisä leirintäalue, jolla asiakas on ykkönen.