Masala – Halsuan helmi

Masalan caravan-alueella viihtyvät niin reissaavat karavaanarit kuin kausipaikkalaisetkin.

Matti Meriläinen rakensi aikanaan Halsuanjärven rantaan itselleen mökin. Hän tuumasi kuitenkin pian, että mitäs minä täällä yksin teen. Ranta oli liejuista rupakkoa, mutta kaikkien epäilyistä huolimatta sinne rakennettiin myös hieno kahdeksan ja puolen hehtaarin kokoinen caravan-alue.

Nykyisin Masalaa isännöi hyvinkääläinen pariskunta, Risto Liski ja Piia Arola-Liski.

Aidattuja vaunupaikkoja

Karavaanarien palvelut ovat Masalassa hyvällä mallilla. Sähköliitännällä varustettuja matkailuajoneuvopaikkoja on 400, joista osa on rajattu matalalla aidalla. Paikat ovat läpiajettavia, ja karsinan molemmista päistä löytyy portti. Aidattu paikka on pienten lasten vanhempien ja koiranomistajien mieleen.

Kausipaikkalaisten pihat ovat hienosti hoidettuja. Osaan kausipaikoista on rakennettu katokset vaunuille ja etuteltat puusta. Näille mökeille on aikanaan haettu rakennusluvat.

Caravan-alue levittäytyy pitkulaisena rannan suuntaisesti. Näin rantapaikkojakin on runsaasti.

Vuokramökkejä on 12. Ne ovat rannassa alueen eteläpuolella omassa rauhassaan.

Kaksi saunaa ja talvella avanto

Rannan pohjoispäästä löytyvät saunat. Tilavampaan mahtuu 40 henkeä. Sähkösauna sisältyy kesäkautena aluemaksuun päivittäin, talvella viikonloppuisin.

– Avanto on auki, kun se aika tulee. Paikallisetkin käyvät saunomassa säännöllisesti, kertoo Piia Arola-Liski.

Pienempää, vuonna 2016 remontoitua, puusaunaa käytetään kesäaikaan tilaussaunana perheille. Paljukärryä vuokrataan myös muualle.

Alueen toisessa päässä, päärakennuksen vieressä oleva ranta-alue on hauskasti rajattu eri värisiksi maalatuilla kivenjärkäleillä. Rannassa on rantalentiskenttä, hyvä uimaranta lapsille ja polkuveneitä. Leikkikenttä on uimarannan vieressä. Keskellä vaunualuetta on 9-reikäinen minigolfrata.

Alueella on useita grillikatoksia, joista osa on myös talvikäytössä. Huoltorakennuksiakin on useampia. Niistä löytyvät tiskipaikat, keittotilat ja pyykinpesukoneet sekä vessat ja suihkut.

Ravintolatilaa isommallekin porukalle

Järven rannassa seisoo komea päärakennus, jossa sijaitsee muun muassa alueen toimisto sekä tilava ravintola. Toimisto on auki talvella perjantaista sunnuntaihin, muulloin talvella toimii puhelinpäivystys.

– Ravintolan puolella tilaa on useammalle kymmenelle ruokailijalle. Pizzauuni on talvella kuumana sunnuntaisin, Arola-Liski kertoo.

Myös lähiseudun asukkaat käyttävät Masalan ravintolapalveluita sekä saunaa.

Ravintolassa järjestetään vuoden mittaan monenlaisia tapahtumia bingoilloista tansseihin. Talven aikana ravintola on auki viikonloppuisin ja siellä järjestetään kerran kuussa muun muassa karaoketanssit.

Teksti ja kuva Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2018, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Mosala Caravan – lähellä Kansanmusiikkijuhlia

Mosala Caravan – lähellä Kansanmusiikkijuhlia

Mosala Caravanin alueen omistaa kunta, Kaustisen kehitys. Aluetta on luotsannut neljä vuotta nuori yrittäjä Katja Määttänen.

Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Svanen Campingin eli Joutsenen leirintäalueen omistaa Pietarsaaren kunta, mutta sitä hoidetaan yrittäjävetoisesti. Tänä vuonna alueen otti hoitoonsa paikallinen yhdistys.

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Lomakylällä on pitkä kokemus majoittajana. Toiminta alkoi leirintäalueena vuonna 1969.