Leirintää kartanon mailla

Vaikka historialliselta Juthbackan kartanolta keskustaan on vain pieni matka, tilaa ympäröi rauhallinen maalaismaisema.

Juthbackan kartanon historia juontaa 350 vuoden taakse, ja ensimmäinen omistaja lienee ollut Uudenkaarlepyyn pormestari. Kartanon tunnetuimpia asukkaita on ollut Zacharias Topelius, jonka lapsuudenkoti Juthbacka oli.

Vuonna 1951 kartanossa alkoi lomakotitoiminta nimellä Äidin Lepo. Tänä päivänä Juthbackan omistaa säätiö, joka vastaa kartanon ravintola- ja majoitustoiminnasta sekä kehittää kartanomiljöötä ja tukee historiaan liittyvää toimintaa.

Juthbackan kulttuurikeskus järjestää muun muassa käsityöfestivaaleja sekä työpajoja ja luentoja. Suurin vuotuinen tapahtuma vuodesta 1975 lähtien on ollut Juthbackamarkkinat elokuussa. Kirpputorillakin käy vuosittain kymmeniä tuhansia vieraita.

Caravan-alue kartanomiljöössä

Juthbackan kartanoalueen pihapiiriin kuuluu komea keltainen päärakennus sekä useita punamullattuja piharakennuksia. Kartanolla kannattaa poiketa ohikulkumatkalla vaikkapa lounaalla. Ravintolan lisäksi kartanomiljööstä löytyy hotelli sekä kokoustilat.

Jos mielii jäädä Uudenkaarlepyynjoen rannalle yöpymään, Juthbackassa on hyvä caravan-alue.

– Aivan joen rantaan on uusittu kahdeksan sähköpaikkaa. Sähköpaikkoja on yhteensä 30, Juthbackan Kulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja Mikaela Smedinga kertoo.

Osittain puita kasvavalle nurmikkoalueelle mahtuu matkailuajoneuvoja kaiken kaikkiaan satakunta.

Alueelle saavuttaessa ensimmäisenä vastaan tulee uudehko toimistorakennus, jonne on sijoitettu myös alueen huoltotilat eli vessat, suihkut ja täysin varusteltu keittiö ja ruokasali. Pesutuvasta löytyy pyykinpesukone ja kuivaaja.

Keskellä aluetta on moderni grillipaikka

Alueella on yhteensä seitsemän mökkiä, ja alueen laidalla on kaksi kesähotellirakennusta. Kesäaikaan säätiö työllistää muutamia nuoria.

Rakennuksen joen puolella on tilaussauna.

– Vanha hirsinen saunakin alueella olisi, mutta se on tarkoitus purkaa ja siirtää hirsikehikko muualle. Uudistuksia olisi tarkoitus tehdä, kenties uusi rantasauna, mutta rahoitushakemusta ei vielä hyväksytty, Smedinga pohtii.

Topeliuksen kotimuseo vanhassa keskustassa

Uudenkaarlepyyn keskustaan kertyy Juthbackasta matkaa reilu kilometri. Kylä on melko rauhallinen, mutta siellä on muutamia mielenkiintoisia rakennuksia. Vanha puukirkko vihittiin käyttöön vuonna 1708. Hieman pohjoisempaa löytyy Zacharias Topeliuksen koti Kudnäs ja kesäkahvila Emelie. Kotimuseo on tyypillinen aikansa porvariskoti.

Juthbackan kartanolta rannikon suuntaan reilun neljä kilometriä on Andra Sjön eli Toisvesi. Meren rannalla on hienohiekkainen uimaranta sekä suuri suojainen pienvenesatama. Janon tai nälän voi sammuttaa vanhan tullimakasiinin kesäravintolassa.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Luonnossa lähellä Pietarsaaren keskustaa

Svanen Campingin eli Joutsenen leirintäalueen omistaa Pietarsaaren kunta, mutta sitä hoidetaan yrittäjävetoisesti. Tänä vuonna alueen otti hoitoonsa paikallinen yhdistys.

Pitkäniemessä saunotaan Höyrylässä

Pitkäniemessä saunotaan Höyrylässä

Pitkäniemi on ollut SF-Caravan Härmän seutu ry:llä vuodesta 1991. – Alue on toiminnassa vain kesäaikaan, koska lämmin vesi puuttuu toistaiseksi talvella.

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Tastulan Lomakylä Kaustisen kupeessa

Lomakylällä on pitkä kokemus majoittajana. Toiminta alkoi leirintäalueena vuonna 1969.