Sexsjö on uranuurtajien alullepanema

Sexsjö on lapsiystävällinen ja rauhallinen caravan-alue hieman sivussa pääteistä.

Sexsjön portille todellakin sopii Suomen karavaanareiden symboli eli vankkurit. SF-Caravan Pietarsaaren seudun yhdistystä oli perustamassa vuonna 1976 Bror Eklund ja Antero Rankala, jotka molemmat olivat jo mukana aloittamassa valtakunnallisen SF-Caravan ry:n toimintaa.

Muutamat ensimmäiset vuodet Pietarsaaren yhdistys etsi itselleen omaa aluetta. Sellainen löytyi loppusyksystä 1984. Tuolloin yhdistys vuokrasi noin hehtaarin suuruisen alueen Pedersören kunnalta Sexsjöstä.

SF-Caravan Pietarsaaren seudulla tuli 40 vuotta täyteen vuonna 2016.

Hyvin hoidettu ja siisti alue

Caravan-alue on pienen Sexsjön eli Sääksjärven rannalla. Portin pielessä seisoo siisti keltainen hirsinen toimistorakennus, jonka yhteydessä on kesäterassi. Alueelle saapuvaa tervehtii vankkureiden lisäksi maalatuista kivistä ladottu Sexjön nimiteksti.

Sähköistettyjä matkailuajoneuvopaikkoja alueella on 120. Tontit ovat siististi ruudutettuja hiekkapohjaisia taskuja, joiden välissä on nurmikkoa. Hieman kauempana rannasta on metsänreunassa pyöreitä kenttiä, joista erkanee vaunupaikkoja säteittäin.

Osa kausipaikoista on aivan rannan tuntumassa, mutta vieraskoreitakin oltiin paikkoja jaettaessa. Lähelle huoltorakennusta säästettiin useita paikkoja matkailijoille.

Vieraspaikkojen edessä on uimaranta ja takana lasten aidattu leikkikenttä, josta löytyy monenlaista vimpainta eli polkuautoa, keinua, kiipeilytelinettä, liukumäkeä ja trampoliinia. Rannassa on pukukoppi, köysirata, liukumäki veteen sekä laituri. Hiekkaranta toimii myös yleisenä uimarantana. Sopivan matala ranta ja pienikokoinen järvi takaavat sen, että vesi on kesällä lämmintä.

Saunarannassa on uimalaituri, joka toimii samalla venelaiturina. Soutuveneitä ja kanoottia voi käyttää vapaasti souteluun ja kalastukseen.

Kaksi saunaa

Vieraspaikoilta oikealle on kaksi huoltorakennusta. Toisesta löytyy modernit vessat ja suihkut, toisesta tilat tiskaukseen ja pyykinpesuun sekä kemssantyhjennys. Alueen itäpäässä on lisäksi kesätiskipaikka. Lähettyvillä oleva vanha aitta, nimeltään Barnbo eli Lapsola, toimii nuoremman väen kokoontumistilana.

Molemmista huoltorakennuksista löytyy sauna, jonka käyttö yleisillä vuoroilla sisältyy hintaan.

Aivan alueen vierestä kulkee 50 kilometriä pitkä Saukonreitti. Sen varrella on useita laavuja ja muutama kota taukopaikaksi tai yöpymiseen. Lähin nuotiopaikka on rannassa heti caravan-alueen vieressä.

SF-Caravan Sexsjö kuuluu Caravan Huiput -ketjuun.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Masala – Halsuan helmi

Masala – Halsuan helmi

Matti Meriläinen rakensi aikanaan Halsuanjärven rantaan itselleen mökin. Hän tuumasi kuitenkin pian, että mitäs minä täällä yksin teen.

Toivosen eläinpuistossa pääsee menneeseen

Toivosen eläinpuistossa pääsee menneeseen

Zoo Caravan sijaitsee Kälviällä noin kymmenen kilometriä Kokkolasta. Kesäisin auki olevalta alueelta löytyy 15 matkailuajoneuvopaikkaa, joista kahdeksaan saa sähköä.

Kokkola Camping on Meripuistossa

Kokkola Camping on Meripuistossa

Kokkola Camping uudistuu kaiken aikaa. Keskeltä aluetta löytyy uusi huoltorakennus, jossa on vessat, suihkut, invasuihkut sekä keittiöt ja pyykinpesupaikka.