Luontoretkelle Linnasaareen

Saimaa Holiday Oravi sijaitsee vanhassa ruukkimiljöössä keskellä Oravin kanavakylää.

Oravi sijaitsee parinkymmenen kilometrin pituisen kapean niemen keskivaiheilla, jonka Oravin kanava katkaisee. Kanava on lyhentänyt laivojen reittiä useita kymmeniä kilometrejä. Tulemme Oraviin pohjoisesta Varkauden suunnalta, ja ylittämme salmen Tappuvirran lossilla. Lossikyyti on Suomessa harvinaistuva erikoisuus.

Saimaa Holiday Oravi sijaitsee Oravin kanavan rannalla ja näkyy kanavan ylittävälle sillalle.

Oravin rautaruukki toimi rannassa 1800-luvulla. Se käytti raaka-aineenaan lähiseudun järvistä nostettua järvimalmia, jota käytettiin ratakiskojen ja rautatiekaluston valmistamiseen.

Toiminta päättyi 1901, jolloin tuotantorakennukset purettiin. Säilynyttä ruukinpatruunan huvilaa käytetään nykyisin retkeilymajana. Rannalla on myös vanha hirsinen varastorakennus, jossa toimii makasiiniravintola.

Kyläkauppa ja ravintola

Saimaa Holiday Oravin vastaanotto on kanavan rannassa. Toimistolla hoidetaan caravan-paikkojen lisäksi useiden lähiseudun mökkien ja huviloiden vuokrausta.

Samaisessa rakennuksessa toimii ravintola Ruukinranta. Ruokalistalta löytyy paikallista kalaa, riistaa, sieniä ja lähileipomon leipää. Perinteistä pitsaakin on ja tietysti kylmiä juomia. Ravintolan edustalla veden äärellä on suuri kesäterassi. Tapahtumista tiedotetaan tapahtumakalenterissa.

Myös kyläkauppa löytyy samasta rakennuksesta. Valikoimassa panostetaan paikallisten kalastajien ja leipomoiden tuotteisiin. Myynnissä on myös nestekaasua, polttoainetta ja kalastusvälineitä. Kyläkaupan kahvilassa on tarjolla kahvia, kahvileipää, pikkusuolaista ja minibaari.

Syksyllä kyläkauppa panostaa erityisesti tuoreen lihan myyntiin sesongeittain. Myynnissä on muun muassa poroa ja hirveä.

Matkaparkkityylinen caravan-alue

Caravan-alue löytyy hieman ylempää rantarinteestä. Matkailuajoneuvoille on taskuparkit, joissa ajoneuvolla on kova hiekkapohja. Sähköpaikkoja on yhteensä yhdeksäntoista. Alue on matkaparkkityyppinen, eikä keittiötä ole. Muutamia nuotiopaikkoja alueelta löytyy.

Päärakennuksen yhteydessä on vesipiste ja kemssantyhjennyspaikka. Rannassa toimii vierasvenesatama, ja veneilijöiden kanssa on yhteisessä käytössä kaksi saunaa. Saunat ovat karavaanareille ympärivuotisessa käytössä. Saunasta voi tilata oman kylpyvuoron. Kesäkuukausina yleiset saunavuorot, kello 9–10 ja kello 16–18, sisältyvät majoitushintaan. Sauna 1 on naisille ja sauna 2 miehille. Saunan rannassa on uimalaituri ja portaat. Talvella uimalaiturilla on avanto. Alueella on myös pieni uimaranta.

Eräretkelle Linnasaareen

Lomakeskuksesta löytyy retkeilyvälineiden ja kanoottien vuokraus sekä ohjelmapalveluita.

Linnasaaren kansallispuistoon voi tutustua melontaretkellä tai muutaman tunnin maisemaristeilyllä. Kansallispuiston pääsaarelle rantaudutaan kahville ja tutustutaan Louhimaan museotorppaan.

Jos käytössäsi on oma vene tai kajakki, Linnasaaren kansallispuistosta löytyy 20 leiripaikkaa.

Oravivillage.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Leirintää vanhan koulun pihapiirissä

Leirintää vanhan koulun pihapiirissä

Laamalansaari on SF-Caravan Saimaan Seutu ry:n omistama ja ylläpitämä alue Saimaalla. – Yhdistys vuokrasi kiinteistön ja siihen kuuluvan tontin kunnalta vuonna 1983.

Luonnollinen Tommolansalmi

Luonnollinen Tommolansalmi

Lomakeskus Tommolansalmen kaikki rakennukset ja tilat ovat lähes silmiinpistävän siistejä, ja siitä onkin tullut kiitosta. Aluetta on pyörittänyt jo kolmisenkymmentä vuotta Eeva Leskinen apunaan siskonsa Merja Perttola.

Kirkasvetinen Jukajärvi houkuttelee vesille

Kirkasvetinen Jukajärvi houkuttelee vesille

Juva Camping sijaitsee tasaisella paikalla Jukajärven rannalla. Alue on melojien suosiossa, sillä rannasta lähtee Oravareitti eli perhemelontaan sopiva melontareitti Juvalta Sulkavalle.