Luontoretkelle Linnasaareen

Saimaa Holiday Oravi sijaitsee vanhassa ruukkimiljöössä keskellä Oravin kanavakylää.

Oravi sijaitsee parinkymmenen kilometrin pituisen kapean niemen keskivaiheilla, jonka Oravin kanava katkaisee. Kanava on lyhentänyt laivojen reittiä useita kymmeniä kilometrejä. Tulemme Oraviin pohjoisesta Varkauden suunnalta, ja ylittämme salmen Tappuvirran lossilla. Lossikyyti on Suomessa harvinaistuva erikoisuus.

Saimaa Holiday Oravi sijaitsee Oravin kanavan rannalla ja näkyy kanavan ylittävälle sillalle.

Oravin rautaruukki toimi rannassa 1800-luvulla. Se käytti raaka-aineenaan lähiseudun järvistä nostettua järvimalmia, jota käytettiin ratakiskojen ja rautatiekaluston valmistamiseen.

Toiminta päättyi 1901, jolloin tuotantorakennukset purettiin. Säilynyttä ruukinpatruunan huvilaa käytetään nykyisin retkeilymajana. Rannalla on myös vanha hirsinen varastorakennus, jossa toimii makasiiniravintola.

Kyläkauppa ja ravintola

Saimaa Holiday Oravin vastaanotto on kanavan rannassa. Toimistolla hoidetaan caravan-paikkojen lisäksi useiden lähiseudun mökkien ja huviloiden vuokrausta.

Samaisessa rakennuksessa toimii ravintola Ruukinranta. Ruokalistalta löytyy paikallista kalaa, riistaa, sieniä ja lähileipomon leipää. Perinteistä pitsaakin on ja tietysti kylmiä juomia. Ravintolan edustalla veden äärellä on suuri kesäterassi. Tapahtumista tiedotetaan tapahtumakalenterissa.

Myös kyläkauppa löytyy samasta rakennuksesta. Valikoimassa panostetaan paikallisten kalastajien ja leipomoiden tuotteisiin. Myynnissä on myös nestekaasua, polttoainetta ja kalastusvälineitä. Kyläkaupan kahvilassa on tarjolla kahvia, kahvileipää, pikkusuolaista ja minibaari.

Syksyllä kyläkauppa panostaa erityisesti tuoreen lihan myyntiin sesongeittain. Myynnissä on muun muassa poroa ja hirveä.

Matkaparkkityylinen caravan-alue

Caravan-alue löytyy hieman ylempää rantarinteestä. Matkailuajoneuvoille on taskuparkit, joissa ajoneuvolla on kova hiekkapohja. Sähköpaikkoja on yhteensä yhdeksäntoista. Alue on matkaparkkityyppinen, eikä keittiötä ole. Muutamia nuotiopaikkoja alueelta löytyy.

Päärakennuksen yhteydessä on vesipiste ja kemssantyhjennyspaikka. Rannassa toimii vierasvenesatama, ja veneilijöiden kanssa on yhteisessä käytössä kaksi saunaa. Saunat ovat karavaanareille ympärivuotisessa käytössä. Saunasta voi tilata oman kylpyvuoron. Kesäkuukausina yleiset saunavuorot, kello 9–10 ja kello 16–18, sisältyvät majoitushintaan. Sauna 1 on naisille ja sauna 2 miehille. Saunan rannassa on uimalaituri ja portaat. Talvella uimalaiturilla on avanto. Alueella on myös pieni uimaranta.

Eräretkelle Linnasaareen

Lomakeskuksesta löytyy retkeilyvälineiden ja kanoottien vuokraus sekä ohjelmapalveluita.

Linnasaaren kansallispuistoon voi tutustua melontaretkellä tai muutaman tunnin maisemaristeilyllä. Kansallispuiston pääsaarelle rantaudutaan kahville ja tutustutaan Louhimaan museotorppaan.

Jos käytössäsi on oma vene tai kajakki, Linnasaaren kansallispuistosta löytyy 20 leiripaikkaa.

Oravivillage.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Elämyksiä vanhassa ruukkimiljöössä

Elämyksiä vanhassa ruukkimiljöössä

Yksi Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista, Puumalan eli Miettulan saha, nousi Puumalan Sahanlahdelle vuonna 1765. Sahaustoimintaa ehdittiin harjoittaa lähes 200 vuotta.

Vesipetojen unelmapaikka

Vesipetojen unelmapaikka

Top Camping Visulahden maamerkkinä on jo vuosia ollut 5-tien varrella tervehtivä dinosaurus. Dino on paikoillaan, kuten ovat myös huvipuisto sekä muut alueen aktiviteetit.

Tarjolla savolaista lupsakkuutta

Tarjolla savolaista lupsakkuutta

Hirvensalmella sijaitseva Etuniemi on ollut SF-Caravan Sisä-Savo ry:n hallinnassa jo yli 30 vuotta. Alue sijaitsee vain noin 15 minuutin matkan päässä 5-tieltä ja kuuluu myös Caravan-huippuihin.