Saunaan ja uimaan ympäri vuoden

Ympäri vuoden avoinna oleva Multaranta toimii talvella omatoimialueena.

Vuonna 1975 perustettu SF-Caravan Raahentienoo ry järjesti aluksi kokoontumisia eri leirintäalueilla. Vuonna 1987 alue teki Multarantasopimuksen ja rakentaminen alkoi. Ensimmäiseksi alueelle valmistui tanssilava ja seuraavana sauna. Huoltorakennus valmistui vuonna 1991.

Multaranta sijaitsee sivummalla asutuksesta, luonnon keskellä. Alueella on lähdepohjaisia lampia, joista uimalampi on ruopattu ympärivuotiseen käyttöön. Sähköistettyjä nurmipohjaisia matkailuajoneuvopaikkoja alueella on sata.

Multaranta on Vankkurihymiö-alue.

Talkootöillä tehty alue

Multarannassa on paljon aktiiveja, jotka talkoilevat mielellään.

– Lähes kaiken alueella ovat rakentaneet ammattilaiset talkoovoimin, yhdistyksen puheenjohtaja Mervi Laaksolinna kertoo.

Heti sisääntulon yhteydessä on toimistorakennus, jossa isäntä päivystää kesäaikaan. Muuna aikana Multaranta toimii omatoimialueena, ja tarvittavat tiedot leiriytymiseen saa soittamalla. Talvisaikaan kausipaikkaa käyttää viitisenkymmentä vaunukuntaa.

Päärakennuksesta löytyvät keskeisimmät asiat, wc:t, keittiö sekä sauna. Rakennus on uimalammen vieressä, ja kirkasvetiseen lampeen pääsee pulahtamaan talvellakin. Sauna lämmitetään kesällä joka päivä ja talvella tarpeen mukaan.

– Alueella on erittäin aktiivisia avantouimareita, ja avantoa pidetään uimalammessa auki läpi talven, Laaksolinna jatkaa.

Perhesaunan voi tilata isänniltä ennen yleisiä vuoroja. Puulämmitteisen saunan lisäksi aivan rannassa on tarpeen mukaan lämmitettävä telttasauna.

Päärakennuksen takaa löytyy lisää pieniä rakennuksia, kesätiskipaikka, erilliset kesäsuihkut sekä puuliiteri. Toimiston takana on kesäkirppis. Uimalammen ympärille on sijoitettu grillikota ja nuotiopaikka.

Jalalla koreasti Ketunpesässä

Toisella puolella aluetta on tanssilava Ketunpesä mukavine terasseineen. Se on käytössä kesätapahtumissa, mutta myös talvisaikaan. Kesällä tanssia rytmittävät orkesterit. Muina viikonloppuina käytetään uudenkarheita karaokelaitteita.

Vuoden mittaan Multarannassa järjestetään ”normaaliolosuhteissa” paljon erilaisia tapahtumia kuten Saslikki, Lättärit ja pikkujoulut. Lisäksi vietetään juhlapyhiä pääsiäisenä, vappuna ja juhannuksena.

Alueella on myös muun muassa lasten leikkipaikka ja beach volley -kenttä. Aktiivisen naistoimikunnan tekemiä tuotteita voi ostaa kesäkirppikseltä.

Kerran kesässä alueella järjestetään huutokauppa, jonka tuotto menee alueen lasten ja nuorten hyväksi. Huutokauppatuotoilla on hankittu paljon erilaisia aktiviteetteja kuten esimerkiksi vesitrampoliini, air track, polkuautoja ja pingispöytä.

Alueen välittömässä läheisyydessä on myös luontopolku, jonka varrella on nuotiopaikka. Lisäksi tarjolla on maastopyöräilyreittejä sekä hyvät marjamaat.

Raahen keskustasta on matkaa Multarantaan 15 kilometriä. Asvalttitietä pääsee perille asti.

Multaranta.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Hailuodon Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii myös matkaparkki, jonka caravan-paikat ovat vankalla alustalla. Rannassa majoitutaan kiviselle, asvalttipinnoitetulle ja leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana.

Toiminnallinen Montta Active Camping

Toiminnallinen Montta Active Camping

Montta Active Campingia on vetänyt lähes kymmenen vuoden ajan pariskunta Päivi ja Pekka ”Peki” Metsola, jotka kiipeily- ja melontaopettajina tarjoavat majoituksen lisäksi Montassa monenlaista toimintaa. – Kun yläjuoksun voimalaitostyömaa käynnistettiin vuonna 1958, Muhoksen Lionsklubi siirsi retkeilymajan turvaan alajuoksulle.

Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping sijaitsee meren rannalla aivan nelostien varrella. Alueelle on helppo poiketa, jos ajelee Lapin reissullaan Pohjanlahtea seuraavaa päätietä.