Uudistunut Juupavaara

Entinen hiihtokeskus on muotoutumassa monipuoliseksi aktiivisen karavaanarin tapahtumakeskukseksi.

Juupavaara on Juupajoen Lylyssä sijaitseva vapaa-ajan keskus, joka sijaitsee Mänttä-Vilppulan ja Oriveden puolivälissä kantatien 58 varrella. Alue on toiminnassa ympäri vuoden.

Juupavaara on tullut tunnetuksi hiihtokeskuksena, mutta rinteissä ei enää lasketella.

– Caravan-alueella on toiminta päällä, vaikka laskettelurinteet on nyt suljettu. Caravan-aluetta on uudistettu, ja alkukesä oli vilkas, kertoo Juupavaaran ravintolaa ja caravan-aluetta pitävä Jarno Ahonen.

Juupavaaran keskukseksi rakennettu kaareva ja erikoisen värinen ravintolarakennus on täydessä toiminnassa ympäri vuoden. Pienen järven rannalla sijaitsevassa ravintolassa on sata asiakaspaikkaa. A-oikeuksin varustettu ravintola on Ahosen mukaan auki joka päivä aamusta iltaan. Tarjolla on grilliruokatyppisiä annoksia kuten muun muassa makkarapannua tai muhkeita hampurilaisia ranskalaisilla sekä tietysti juomia, jätskiä ja karkkia.

Ravintolan yhteydessä on suuri 220-neliöinen tanssipaviljonki, jossa parketti on mutterin mallinen. Vuoden mittaan järjestetään erilaisia teemaailtoja, tansseja, orkesterimusiikkia ja karaokekilpailuja. Kunnollisen kokoinen biljardipöytä ja tikanheittopaikkakin löytyy.

Tiloja voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin.

Uudistuva caravan-alue

Caravan-aluetta on uudistettu kevään ja kesän 2022 aikana.

– Alueella on nyt 20 sähköpaikkaa, mutta niitä tehdään lisää. Uusia paikkoja on tehty järven rantaan ilta-auringon puolelle, Ahonen kertoo.

Ravintola toimii caravan-alueen toimistona. Rakennuksen siivestä löytyvät karavaanareille vessat ja suihkut sekä tiskipaikka. Ruuanvalmistukseen ei vielä tiloja ole.

Siivessä on myös sauna. Viereisen järven rannasta löytyy toinen erillinen saunarakennus, jossa on myös savusauna. Ympäristöä ja järven rantaa on muokattu kesän aikana. On tehty uusi hiekkaranta, ja kesäksi on lelujakin lapsille.

Talvella saunojille on avanto.

Luonnon ympäröimä

Juupavaara on hyvä ja rauhallinen paikka luonnosta ja ulkoilusta sekä esimerkiksi marjastuksesta ja kalastuksesta nauttivalle.

– Luonto tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia muun muassa koiralenkeille, retkeilyyn, patikointiin, mäkipyöräilyyn, offroad-ajoon mönkkäreillä tai jopa maastureilla, ratsastukseen, kelkkailuun, liukulumikenkähiihtoon ja kallionkielekkeitä kiipeilyyn, Ahonen suunnittelee.

Viime kesänä alueella Juupajoen Eräpartio järjesti majanrakennus- ja metsäleiritapahtuman.

Hyvänä etappina retkille on laavu Pirkanmaan korkeimmalla huipulla. Onhan 233-metrinen Juupavaara Pirkanmaan ja Etelä-Suomen korkein.

Juupavaara.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Viehättävä VuoriCaravan

Viehättävä VuoriCaravan

Alueen somisteena on käytetty rohkeasti kiviä. Alueen tiivis kivipohja ei sateesta pehmene.

Vankkurimännikön löylyissä sielu lepää

Vankkurimännikön löylyissä sielu lepää

SF-Caravan Pirkanmaa ry:n pyörittämistä alueista toinen, Vankkurimännikkö, sijaitsee Virroilla noin sadan kilometrin päässä Tampereelta. Ympärivuotinen alue on avattu vuonna 1976, joten nelikymppisiä vietettiin reilu vuosi sitten.

Savikoski siistiytyy

Savikoski siistiytyy

Uudet yrittäjät ovat muokkaamassa alueesta myös lapsiperheille soveltuvaa. Savikoski Caravanin alueella Kylmäkoskella uudet tuulet ovat puhaltaneet syyskuun alusta lähtien, kun uudet yrittäjä, Birgitta ja Reijo Paavilainen, ottivat alueen hoitoonsa.