Pitkät perinteet Ukonjärvellä

Ukonjärven Lomakylää pyörittää perheyritys, jolla on useamman vuosikymmenen kokemus Lapin matkailijoiden palvelemisesta.

Kun ajetaan Ivalosta pohjoiseen 11 kilomet­riä, tullaan Inarijärven eteläisen lahdelman eli Ukonjärven rantaan. Ukonvaaran Loma­kylä löytyy Sovintovaaran ja Inarijärven välisestä loi­vasta rinteestä.

– Majoitustoiminta Ukonjärvellä aloitettiin jo 1960-luvun puolivälissä, kertoo aluetta hoitava Riit­ta-Liisa Takkinen.

Pitkään toiminnassa olleen alueen ovat vuosien mit­taan löytäneet myös eurooppalaiset.

– Koronaepidemia pysäytti ulkomaalaisten pääsyn Suomeen, mutta syksyllä heitä on taas alkanut näkyä, etenkin saksalaisia, Takkinen jatkaa.

Lomakylän alueelle ajettaessa ensimmäisenä tu­lee vastaan punainen hirsinen päärakennus, jossa on toimisto ja oleskelutila. Jykevän rakennuksen avaras­sa salissa on toiminut aikanaan myös kahvila. Päära­kennuksen vieressä on majoitusrakennuksia rivita­lomaisesti sekä huoltotilat. Järven puolelta löytyy keit­tiö tiskipaikkoineen, pesutupa sekä vessat ja suihkut. Huoltotilat ovat alkuajoilta, mutta siistissä kunnossa ja toimivia. Rannassa on toiset vessat.

Pieniä kesämajoitukseen sopivia leirintämökkejä on useita eri puolilla aluetta. Mökit ovat männikössä mukavan kaukana toisistaan. Muutama mökki löytyy myös aivan rannan tuntumasta.

Alueen perällä on uudempia ja hyvin varusteltuja mökkejä ympärivuotiseen käyttöön.

Rantamännikön katveessa

Lomakylän alue ja ympäristö ovat luonnonmukaista Lapin männikköä. Ivalossa ollaan jo niin pohjoisessa, että aurinko pysyy horisontin yläpuolella vuorokauden ympäri toukokuusta heinäkuulle. Leirintäalueen poh­joiseen aukeava ranta tarjoaa hienot paikat ihailla kes­kiyön aurinkoa. Loppukesästä järvimaisemaa maalaa­vat upeat auringonlaskut.

Matkailuajoneuvopaikat ja mökit on sijoiteltu maas­ton mukaisesti laajaan rantametsikköön, ja suurin osa puustosta on jätetty paikoilleen. Jokaiselle löytyy omaa rauhaa. Paikat ovat kovapohjaista hiekkamaata. Ton­teille on helppo ajaa, ja osa paikoista on läpiajettavia ja siten helppoja suuremmillekin vaunuyhdistelmille.

Caravan-paikkoja on Leirintäoppaaseen ilmoitettu 20, joista kymmenen sähköllä. Todellisuudessa pilttui­ta ja sähkötolppia on runsaammin.

– Aluetta ei haluta ahtaa täyteen, jotta rauha säilyy. Tarvittaessa alueelle mahtuu karavaanareita enem­män, esimerkiksi treffeille, Takkinen lisää.

Ukonjärven rannat ovat pääosin kivikkoisia, mutta sen verran hiekkarantaa on, että pääsee hyvin uimaan ja veneilemään. Rannasta löytyy myös tilaussauna, jonka löylyistä on mukava pulahtaa taatusti puhtaa­seen ja kirkkaaseen veteen. Ukonjärvi kuuluu Paats­joen vesistöön, joka taas laskee vetensä Jäämereen.

– Meillä voi tehdä monenlaisia asioita kuten esi­merkiksi olla vaan ja nauttia. Tai tehdä jotain muuta ja nauttia!

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Tankavaaran Kultakylässä on pihaleirintätyyppinen caravan-alue. Sähköllisiä matkailuajoneuvopaikkoja on tarjolla kymmenkunta.

Gondoli-hissi kulman takana

Gondoli-hissi kulman takana

Sport Resort Ylläksen Caravan-alue sai alkunsa vuonna 1983.

Lumoava Lemmenjoki

Lumoava Lemmenjoki

Lemmenjoen kansallispuiston retkeilyreittien lähtöpaikalle vie hyvälaatuinen asvalttitie. Kapeahkolla tiellä kohtaamiset vastaantulijoiden kanssa pitää kuitenkin osuttaa levennyksille.