Hetan Lomakylä on lähellä keskustaa

Hetta, pohjoissaameksi Heahttá, on Ounastunturin pohjoispuolella ja Ounasjärven rannalla sijaitseva kirkonkylä.

Pohjoisessa asukkaita on harvassa. Hetta on seudun suurin kylä, vaikka asukkaita on vain noin 800. Se on myös Enontekiön keskuspaikka virastoineen ja kirjastoineen.

Hetan Lomakylän sijainti vastaa monen etelän ihmisen unelmaa asuinpaikasta. Lomakylä on luonnon keskellä vesistön äärellä, mutta melkein keskustassa. Vaikka asukkaita on vähän, Enontekiön asukastiheyteen verrattuna se on paljon.

Lomakylän alueella on 25 matkailuajoneuvopaikkaa, joista 17 on varustettu sähköllä. Alueelta löytyy myös muuta majoitustilaa eli mökkejä ja huoneistoja. Lomakylässä onkin neljän ja viiden hengen saunallisia hirsimökkejä, kahden hengen mökkejä sekä eri kokoisia huoneistoja.

Talvella alueesta on käytössä rantarinteen päällä oleva caravan-alue ja sitä reunustavat mökit. Rinteen reunalla sijaitsevassa päärakennuksessa on toimisto ja sen yhteydessä kahvila. Viereisestä rakennuksesta löytyvät karavaanarien siistit ja hyväkuntoiset huoltotilat, astian- ja pyykinpesu, vessat ja suihkut sekä kemssantyhjennys. Suihkut ovat yksittäisiä huoneita, joita ei ole eroteltu miesten ja naisten tiloihin. Päärakennuksen järvenpuoleiselta sivulta löytyy myös perhesauna.

– Rinteen alapuolella oleva nurmikenttä otetaan käyttöön kesäaikana. Ounasjärveen laskevan Närpistönjoen rannalla on camping-mökkejä ja lisää vaunupaikkoja sekä lasten leikkipaikat.  Erillistä maksua vastaan kesällä käytössä on rantasauna ja uima-allas, aluetta isännöivä Veijo Sonkamuotka kertoo.

Latuja kaikenkuntoisille

Talvella Hetan Lomakylän ohi virtaavan joen vartta pääsee viereiselle Ounasjärvelle. Vähemmän hiihtäneenä on mukava aloittaa tasaisella pinnalla. Ja kokemattomalle voitelijalle järjestyy myös suksihuolto.

Ounasjärvelle on avattu noin kymmenen kilometriä pitkä ja rantoja kiertävä Aurinkokeino, jonka varrella on kaksi tulistelupaikkaa. Tasainen reitti sopii myös koiran ulkoiluttajalle tai potkukelkkailijalle.

– Tänä kevättalvena kaikkia latureittejä voi ajaa myös läskipyörillä, Veijo Sonkamuotka lisää.

Latuverkostoa Hetan seudulla on yhteensä parisataa kilometriä. Hetan Hiihtomaassa on kymmenen kilometrin mittainen lenkki, joka on valaistu. Latutilannetta voi seurata nettikartasta osoitteesta Infogis.fi.

Joka kevättalvi järjestetään kansainvälinen hiihtomaraton Saami Ski Race Hetasta Kautokeinoon. Matka kulkee vanhaa postireittiä myötäillen. Tänä vuonna kilpailut hiihdetään 28. maaliskuuta.

Moottorikelkkailijoitakin hemmotellaan, sillä moottorikelkkareittejä Enontekiössä on peräti 600 kilometriä.

Hetan lomakylästä on muutama kilometri Luontokeskus Skierriin. Sen takaa Hetan Hiihtomaasta löytyy myös laskettelurinne. Rinne on melko pieni, lapsiperheelle sopiva. Samaisen Jyppyrävaaran laelta löytyy laavu, josta aukeaa upeat maisemat talvisiin metsiin.

Hetanlomakyla.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kiilopää on retkeilijöiden keskus

Kiilopää on retkeilijöiden keskus

Kiilopää kohoaa 546 metrin korkeuteen. Se on yksi Saariselän suosituimmista käyntikohteista.

Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Lomassa kiire on kaukana

Aneen Loma on ollut toiminnassa vuodesta 2005, leirintäalue vuodesta 2011. Matkailubisnes lähti käyntiin sattuman kaupalla.

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Leiripaikkoja on joen molemmin puolin  

Camping Tornio löytyy Pohjanlahteen laskevan Tornionjoen suistoalueelta pienestä saaresta nimeltään Karjamätäs. Paikka on luonnonläheinen, vaikka ollaankin lähellä kaupunkia.