Mosala Caravan – lähellä Kansanmusiikkijuhlia

Mosala Caravan sijaitsee Perhojoen varressa, lähellä Kaustisen keskustaa.

Mosala Caravanin alueen omistaa kunta, Kaustisen kehitys. Aluetta on luotsannut neljä vuotta nuori yrittäjä Katja Määttänen. Hänestä tuli caravan-yrittäjä oman harrastuksen myötä.

– Kesä tulee asuttua Mosalassa vaunulla, koska kotiin tulisi matkaa yli 200 kilometriä. Vapaa-aikana reissataan sitten matkailuautolla, Määttänen kerto.

Hän toimii nykyään myös SF-Caravan Ylä-Savo ry:n puheenjohtajana. Yhdistyksen oma alue on Hiilimutka Iisalmen lähellä. Kiirettä siis riittää.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien aikaan kaikki alueen vuokramökit ja matkailuajoneuvopaikat myydään loppuun. Myös telttailijoita on silloin paljon.

Festivaalien pääesiintymispaikalle Keskipohjanmaa-areenalle sekä Pelimannitalolle tulee alueelta matkaa vain puolisen kilometriä. Kaustisen Kansantaiteenkeskukseenkin kävelee muutamassa minuutissa.

– Juhlien aikaan saadaan lisätilaa naapurista, jonka peltoalue on vuokrattu leiriytymiseen.

Kosken rannalla lähellä kylää

Mosala Caravanin vastaanottorakennus löytyy heti portin pielestä. Rakennuksessa on toimisto sekä kesäaikana toimiva kahvila ulkoterasseineen. Samaisessa rakennuksessa ovat myös esimerkiksi vessat, suihkut, pyykinpesuhuone sekä keittiö. Pyykkituvassa on myös sadepäivän varalle pieni leikkitila leluinenne. Kyökin puolelta löytyy tiskipöytä, liesi, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin.

Saunan käyttö yleisillä vuoroilla sisältyy yöpymismaksuun. Perhesaunan saa tilauksesta. Festariruuhkien aikaan alueella on myös pyörille rakennettu wc- ja suihkukärry.

Matkailuajoneuvopaikkoja Mosalassa on yhteensä 100, näistä 70 sähköllä. Alueella on myös muutamia kausipaikkoja. Vieraspaikkoja on puuston katveessa sekä nurmikentällä. Osa paikoista on läpiajettavia.

Alueella on kuusi vuokramökkiä, joissa jokaisessa on kaksi saunallista huoneistoa. Mökkien lähellä on lasten leikkipaikka. Päärakennuksen lähellä on grillikatos ja kosken rannassa nuotiopaikka.

Koski kalastukseen

Mökkien ja rantametsikön takana kohisee Perhojoki, joka on matala ja kivikkoinen. Caravan-alueen kohdalla on koskia, joihin on rakennettu siltoja ja laitureita kalastajille. Sadan metrin päässä rannalla on vanha mylly, jonka padolla on myös silta kalastajille. Sallittuja kalastusvälineitä ovat uistin ja perho. Mosala Caravan myy lupia kalastusalueille.

Talvella alueella on hiihtolatuja. Laskettelukeskuskin on aivan lähellä, päätien toisella puolella. Laskettelurinteitä siis löytyy, vaikka ollaankin Pohjanmaalla. Kaustisen Hiihtokeskuksessa on viisi rinnettä, joista pisin 500 metriä.

Teksti ja kuva Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Sexsjö on uranuurtajien alullepanema

Sexsjö on uranuurtajien alullepanema

Sexsjön portille todellakin sopii Suomen karavaanareiden symboli eli vankkurit. SF-Caravan Pietarsaaren seudun yhdistystä oli perustamassa vuonna 1976 Bror Eklund ja Antero Rankala, jotka molemmat olivat jo mukana aloittamassa valtakunnallisen SF-Caravan ry:n toimintaa.

40-vuotiaan yhdistyksen Kuturanta

40-vuotiaan yhdistyksen Kuturanta

Kuturanta sijaitsee matalan Lestijärven rantarinteessä. Caravan-paikkoja löytyy läheltä rantaa tai ylempää aarniometsän ympäröimältä alueelta.

Leirintää kartanon mailla

Leirintää kartanon mailla

Juthbackan kartanon historia juontaa 350 vuoden taakse, ja ensimmäinen omistaja lienee ollut Uudenkaarlepyyn pormestari. Kartanon tunnetuimpia asukkaita on ollut Zacharias Topelius, jonka lapsuudenkoti Juthbacka oli.